K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Näin teet unelmien vesipuutarhan

Vesiaihe luo rauhan ympäristöön ja kruunun puutarhaan. Komea katseenvangitsija on myös yllättävän helppo toteuttaa.

Vesiaiheen rakentaminen on helppoa. Yksinkertaisimmillaan kaivetaan vain kuoppa, johon upotetaan valmis vesiallas ja istutetaan kasvit. Kasvikorien käyttö helpottaa kasvien vaihtamista myöhemmin. Talvella valmisallas jätetään täyteen vettä. Vain altaan tekniikka, kuten pumput, viedään lämpimään varastoon suojaan.

unelmien-vesipuutarha-allas

Kauniisti polveilevat kivireunukset ja suuret irtokivet maisemoivat tämän altaan.

Jos suunnitelmissa on suuri tai vaihtelevan muotoinen allas, se voi olla helpompi toteuttaa PVC:stä valmistetun allaskalvon avulla. Altaan kohdalta poistetaan juurakot ja kivet ja sen alle on suositeltavaa asentaa kestävä suojakangas. Valitse sopiva suihkulähdepumppu altaan koon mukaan. Pumpun suihkukorkeus saa olla enintään puolet altaan halkaisijasta, ettei allas tyhjene. Veden liike on tärkeää, koska vain liikkuva vesi pysyy puhtaana ja kirkkaana.

unelmien-vesipuutarha-allasvalo

Valaistu allas illan pimeydessä on puutarhan katseenvangitsija.

Näin huollat vesipuutarhaa

Vesipuutarhan hoito riippuu siitä, mistä elementeistä vesipuutarhasi on rakennettu. Katso alta helpot hoito-ohjeet.

Vesi pysyy puhtaana oikealla hoidolla

Altaan vesi säilyy kirkkaana, kun vettä hoitaa säännöllisesti. Jokaisen vesipuutarhurin perusväline on käsikäyttöinen haavi lehtien ja roskien keräämiseen. Altaassa voi olla myös skimmeri eli roskia veden pinnalta itseensä keräävä kelluva haavi. Skimmeri imee roskat veden pinnalta, jolloin ne voi kätevästi välillä tyhjentää. Lehtiverkot ovat oiva apuväline esimerkiksi syksyisin, jos vesialtaan lähellä on paljon lehtiä pudottavia puita.

unelmien-vesipuutarha-pumppu-valo

Vasemmalla: allasvalaisin Aqua Light 60 led voidaan käyttää upotettuna. Se kiinnitetään suihkulähdepumpun nousuputkeen tai altaan reunalle. Oikealla: piha-altaan vesi suihkuaa Ubbink Xtra 1600 -suihkulähdepumpun voimalla.

Pidä vesi liikkeessä

Happea tuottava pumppu on tärkeä osa vesiaihetta. Pumppu on hyvä huoltaa silloin tällöin, jotta vesi suihkuaa kauniisti ja pumppu pysyy toimivana. Puron voi rakentaa valmiselementistä tai sen voi muotoilla itse esimerkiksi hiekasta ja allaskalvosta. Riittävän tehokas pumppu nostaa veden takaisin puron yläpäähän. Isommissa altaissa suodattimen käyttö helpottaa veden puhtaanapitoa. Suodatin pitää pienellä vaivalla allasveden kirkkaana ja levättömänä ilman kemikaaleja.

Myrkyttömät hoitotuotteet

Kemikaalitonta allassubstraattia on hyvä käyttää kaikissa altaissa. Allas-substraatti on suodattavaa ”soraa”, jota laitetaan altaan pohjalle ja reunakouruihin. Substraattiin vähitellen muodostuva pieneliöstö käsittelee likaa ja toimii näin biologisena suodattimena. Jos altaassa on kaloja, substraatin lisäksi on hyvä käyttää zeolithiä, joka vähentää levän muodostumista. Vaikutus kestää noin kolme kuukautta, jonka jälkeen se voidaan poistaa altaasta ja käyttää lannoitteena ja maanparannusaineena puutarhassa.

Inspiroidu suihkukaivoista, suihkulähteistä sekä allasvalaisimista

unelmien-vesipuutarha-suihkukaivo

Suihkukaivot ovat valmiita kokonaisuuksia, jotka sisältävät kaiken tarvittavan.

unelmien-vesipuutarha-suihkulahde

Kaunis Branson-suihkukaivo on helppo asentaa, lisäät vain veden ja sähkön.