K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Vastuullinen pihanhoito: vinkit ympäristöystävällisiin pihapuuhiin

Päivitetty 23.03.2023

Puutarha kukoistaa, kun kasvit ja maaperä ovat monimuotoisia ja voivat hyvin. Lue vinkkimme, kuinka toimit pihapuuhissa ympäristöystävällisesti.

vastuullinen-pihanhoito-krauta-ak

Suitsi mikromuovia! Valitse pihalle tarkoitettuja muovituotteita ja poista hapertuneet käytöstä.

Tarjoa hyönteisille ravintoa ja suojaa

Hyönteiset kimalaisista kukkakärpäsiin hyötyvät kukinnasta, joka jatkuu keväästä syksyyn. Luonnonmukaisesti hoidetut piha-alueet lehti- ja risukasoineen tarjoavat hyönteisille sekä ravintoa että suojapaikkoja. Samalla ne lisäävät tuholaisia popsivien hyönteisten määrää.

Kukkivat kasvit, kuten nauhukset ja punahatut, houkuttelevat perhosia. Niiden lisäksi pihassa on hyvä olla ravintokasveja toukille. Siksi nokkoset, heinät, voikukat, pajut ja haavat ja lukuisat muut luonnonkasvit ansaitsevat paikkansa puutarhassa.

Luo rehevyyttä

Kerroksellinen, monilajinen ja runsas kasvillisuus lisää pihan luonnonmukaisuutta.

TOIMI NÄIN:

  • Valitse pihaan köynnöksiä ja marjovia kasveja, kuten herukoita, aronioita ja pihlajia. Kerroksellinen kasvusto luo suojapaikkoja linnuille ja muille eläimille.

  • Vältä ylisuurta nurmea. Se vaatii poutajaksoina kastelua ja on lajistoltaan köyhä. Korvaa se esimerkiksi maanpeitekasveilla.

  • Vaali pihapuustoa. Istuta pienellekin pihalle ainakin yksi puu.

Kierrätä kaikki eloperäinen aines

Keittiöstä ja puutarhasta kertyvä aines on arvotavaraa, joka kannattaa kompostoida ja hyödyntää lannoituksessa ja maanparannuksessa. Siistin ja toimivan kompostointipaikan kelpaa sijoittaa keskeisellekin paikalle. Liitä alue osaksi puutarhaa esimerkiksi sermillä, köynnöksillä, havukasveilla ja pensailla.

Sido hiiltä ja lisää kasvuvoimaa

Kasvien juuret ja maanpäälliset osat sitovat hiiltä sekä lisäävät maatuessaan humuksen määrää. Tämä parantaa maan ravinteiden- ja vedenpidätyskykyä sekä ravinteiden kiertokulkua. Lisäksi kasvien sitoma hiili vähentää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.

TOIMI NÄIN:

  • Nakkaa kitkettyjä rikkaruohoja vaikkapa pensaiden alustoille. Maatuva aines tarjoaa ruokaa lieroille ja kerryttää maaperään hiiltä.
  • Jätä puiden lehtiä hajoamaan maan pinnalle. Hyödynnä niitä myös marjapensaiden
  • katteena, viljelylaatikon pohjalla sekä rikkaruohojen tukahduttamisessa, kun perustat uusia kukkapenkkejä.
  • Levitä kasvimaalle viherkatetta, ruohosilppua ja naatteja.

Anna luonnolle mahdollisuus

Hyönteiset ja reikäiset lehdet kuuluvat puutarhaan. Yleensä ötököiden tuhot jäävät kosmeettisiksi, eikä niistä ole kasveille merkittävää haittaa. Kasvinsuojeluaineet voivat olla haitallisia hyönteisille ja myös tuholaisten luontaisille vihollisille. Käytä niitä harkiten ja noudata käyttöohjeita.

TOIMI NÄIN:

  • Tunnista hyönteinen ja tarkkaile tuhoja ennen torjunnan aloittamista.
  • Älä käytä puutarhassa ympäristölle haitallisia aineita, kuten pesuaineita.
  • Jos joudut turvautumaan kasvinsuojeluun, valitse kotitekoinen kasvikäyte, kuten nokkosvesi, tai tarkoitukseen hyväksytty valmiste. Noudata aina käyttöohjeita.

Käytä vettä säästellen

Vähennä kastelutarvetta maanpeitekasveilla, katteilla ja pihan olosuhteissa viihtyvillä kasveilla. Ota talteen sadevettä kastelua varten ja imeytä hulevesiä istutusalueilla. Vältä lisäksi päällystämästä isoja alueita vettä läpäisemättömillä pinnoitteilla.

Näillä onnistut: 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin