K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Eikö kompostori toimi? Tarkista kompostin perustarpeet

Päivitetty 21.02.2020

Jos kompostorisi ei toimi kuten pitää, niin tarkista tästä onko hapenmäärä, kosteus, ravinteet, energia ja lämpö kohdillaan, jotta kompostorisi toimisi oikein.

1. Happi

Kompostia hajottavat pieneliöt tarvitsevat happea hengitykseensä. Siksi kompostimassan pitää pysyä kuohkeana. Kuohkeus varmistetaan käyttämällä seosainetta, jossa on mukana karkeaa ainesta, kuten puunkuorirouhetta tai oksasilppua. Lisäksi kompostia sekoitetaan tarpeen mukaan. Biolan Pikakompostorissa on keskellä ilmanjakoputkisto, joka vähentää sekoitustarvetta. Ilmaputket tuovat hapekasta ulkoilmaa pieneliöiden tarpeisiin.

Kompostista voi happi loppua myös, jos se on liian märkä. Mitä tiiviimpi komposti on, sitä helpommin se vettyy ilmattomaksi. Siksi kuivikkeessa on tärkeää olla myös vettä imevää turvetta. Biolan Komposti- ja huussikuivikkeessa on sekä karkeaa puunkuorirouhetta että hapanta turvetta.

2. Kosteus

Kompostin pieneliöt ovat pääasiassa uimareita, jotka pystyvät elämään vain vedessä. Tämän takia kuivuus on etenkin puutarhakompostin pahin vihollinen. Kuivuus saattaa johtua niukasta kastelemisesta tai kompostin liian harvasta rakenteesta. Esimerkiksi kokonaiset oksat tai kukkien varret jättävät kompostin liian löyhäksi, jolloin se kuivuu helposti. Vaikka kompostin tulee olla kuohkea, se ei saa olla harva. Lämpökompostorit ovat tiiviitä ja niissä kosteutta on yleensä riittävästi ilman kastelua.

Kompostin kosteuden testaamiseen on olemassa hyvä nyrkkisääntö: puristaessasi kompostia nyrkissä, tulee siitä irrota muutama pisara vettä. Jos vettä valuu virtanaan sormien lomasta, on komposti liian märkä.

3. Ravinteet ja energia

Kompostin pieneliöt käyttävät omien elintoimintojensa ylläpitämiseen eloperäisten jätteiden energiaa. Pieneliöt tarvitsevat hiiliyhdisteitä energiansa tuottamiseen ja typpeä solujensa rakennusaineeksi. Ne käyttävät muitakin ravintoaineita, mutta hiilen ja typen suhde on elintärkeä onnistuneelle kompostoinnille.

Hiiltä on runsaasti kaikessa eloperäisessä jätteessä. Esim. syksyn lehdet, puu- ja oksahake, olki, turve ja heinä ovat hiilipitoisia, "köyhiä" jätteitä.

Typpi taas mielletään yleisesti "voimaksi". Typpeä on runsaasti vihreissä kasvinosissa kuten ruohonleikkuu- ja kitkentäjätteissä sekä talousjätteissä, lannassa ja virtsassa. Sen sijaan kuolleessa kasviaineksessa, josta lehtivihreä on kadonnut, on niukasti typpeä. Teollisesti jalostettuja typpivalmisteita ovat mm. Biolan Kompostiheräte ja Biolan Luonnonlannoite. Myös Biolan Talvikuivikkeessa on typpeä ja energiaa pieneliöiden tarpeeseen.

4. Lämpö

Kompostin pieneliöt tuottavat lämpöä. Suomen olosuhteissa lämpöä kuitenkin haihtuu kompostista liikaa, mikä hidastaa kompostoitumista.

Isossa kasakompostissa kasan ulommainen kerros toimii eristeenä ja sisäosa kompostoituu. Riittävän lämmöntuoton varmistamiseksi eristämättömän kompostin on oltava vähintään yhden kuutiometrin kokoinen.

Pienemmät kompostit tarvitsevat suojakseen lämpöeristetyt seinät. Nyrkkisääntönä on, että mitä pienempi komposti, sitä paksumpi tulee eristeen olla. Suomen oloissa eristeen tulisi olla vähintään 5 cm paksuinen.