K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Nitistä rikkaruohot katteella

Pihan pensaat ja kasvit kukoistavat paremmin ilman rikkaruohoja. Värikate ja kuorikate ovat oivia valintoja, kun pihamaan kasvit halutaan pitää siistinä helposti.

Nitistä ruohot kuorikatteella

Rikkakasvit saat helpommin kuriin, kun levität marjapensaiden, -puiden tai muiden suurempien kasvien alle noin viiden sentin kerroksen kuorikatetta. Levittämällä 10-15 cm kerroksen myös monivuotiset juuririkkakasvit pysyvät poissa. Samalla kasvien kastelutarve vähenee, sillä kuorikate estää turhaa veden haihtumista. Pihan ulkonäkö kohenee nopeasti ja huokeasti. Kuorikate on myös ekologinen vaihtoehto, sillä se valmistetaan havupuiden kuoresta.

Vaihtoehto värikate

Värikate on esteettisempi vaihtoehto kuorikatteelle runsaine väreineen. Se on ominaisuuksiltaan sama eli estää rikkaruohojen kasvamista sekä veden haihtumista kasvien juurilta. Värikatteella voi kattaa kasvien juurten lisäksi myös vaikka kasvimaan tai pihan polut. Sopii hyvin kotipihalle sekä mökille!

Ruukkusoraa ja kasvien juurille

Poltetusta savesta valmistettu ruukkusora takaa kasvin juuristolle ilmavat olot. Sora sopii hyvin suurten terassi- ja piharuukkujen istutuksille. Ruukkusoraa levitetään ruukun pohjalle 2-5 cm paksuudelta ja ruukku täytetään mullalla. Sora on mahdollista sekoittaa myös mullan sekaan, jolloin mullasta tulee ilmavampaa.

Koristekivillä kaunistuu

Koristekivillä viimeistelet kukka- tai viheristutusten pinnat. Koristekivet sopivat hyvin myös puutarhan reuna-alueille ja nurmikon reunoille. Alle suositellaan asennettavaksi maisemointikangasta. Koristekivi on kaunis ja käytännöllinen!

Suojaa sato kateharsolla

Kasvimaa- ja hyötykasviviljelijän ehdoton varuste on kateharso! Se suojaa kasveja tuholaisilta ja ei toivotuilta eläimiltä. Salaatit ja muut mehevät kasvimaan herkut saavat suojaa jäniksiltä ja pupuilta harson avulla. Halla pysyy myös loitolla ja sato aikaistuu.

Vinkki maisemointiin

Puutarhaneuvontaan lähetetty kysymys:

Minulla on noin 15 metrin mittainen ja 2-3 metriä leveä kaistale tontin ja pihan reunalla, joka laskee noin 40 asteen kulmassa. Penkka pitäisi maisemoida. Tällä hetkellä siinä on viime kesänä levitetty multa, josta kasvaa sekalaisesti jotain. Olen ajatellut maisemoida sen siten, että kuorisin pintakasvillisuuden pois, laittaisin katekangasta pohjalle, ja istuttaisin harvakseltaan jotain matalaa kasvustoa sekä kuorikatetta. Penkan yläosaan pihalle tulee jokin kuusiaita. Haluaisin kommentteja, että kuulostaako suunnitelmani toimivalta ja olisiko K-Raudassa tarjota minulle sopivaa katekangasta, kuorikatetta ja jopa kasvillisuutta?

K-Raudan asiantuntijan vastaus:

Suunnitelmasi kuulostaa hyvältä. Mikäli mullassa on monivuotisten rikkakasvien juurakoita, on ehdottomasti järkevää käyttää katekangasta, jolloin säästyt isommilta kitkemisurakoilta. K-Raudasta löydät maisemointikangasta, joka soveltuu mullan pinnalla käytettäväksi. Kannattaa kiinnittää se raudoilla maahan, ettei se pääse valumaan, kun kyseessä on rinne. K-Raudasta löydät myös kuorikatetta, jota suosittelen levittämään noin 5 cm kerroksen kankaan päällä käytettäessä. K-Raudan verkkokaupan kautta voit kätevästi selvittää myymäläsaatavuuden tuotteiden suhteen. Myös kasveja on saatavilla. Katso kasveja myyvät Viherpihalla varustetut K-Raudat. Helppoja pensaita tuollaiseen paikkaan ovat mm. taikinamarja, sinikuusama, rinneangervo, seppelvarpu ja keltavuohenkuusama.

Tutustu katteisiin ja tilaa.

Kysy kasveista ja pihan laitosta – puutarhaneuvontamme auttaa.

Katso lisää pihavinkkejä.