Näin valitset oikean ruuvin

Millä ruuvilla kiinnität kipsilevyn? Entä onnistuuko betoniin ruuvaaminen? Näin valitset oikean ruuvin kullekin materiaalille.

Kuvassa kuusi erilaista ruuvia: vastakierteinen kipsilevyruuvi, harvakierteinen kipsilevyruuvi, betoniruuvi, karmiruuvi, lastulevyruuvi sekä uppokantainen yleisruuvi

Erikoiskovaan kipsilevyyn sopiva ruuvi

Tiheästi vastakierteinen kipsilevyruuvi (3,8 x 35 x 100 mm) sopii erikoiskovan kipsilevyn kiinnittämiseen metallirankaan. Kannan pienen koon ja vastakierteen ansiosta se uppoaa erikoiskovaan kipsilevyyn tavallista kipsilevyruuvia helpommin ja pitää sen tiiviisti runkoa vasten.

Puisiin ikkunan- ja ovenkarmeihin sopiva ruuvi

Karmiruuvi (6,0 x 90 mm) sopii esimerkiksi puisiin ikkunan- tai ovenkarmeihin sekä puukoolausten tekemiseen. Ruuvia asennettaessa kannan alla olevat rihlat takertuvat karmiin tai puuhun ja estävät ruuvia liikkumasta takaisin. Ruuvin avulla voidaan myös säätää karmia ja puuta.

Vaneriin ja lastulevyyn sopiva ruuvi

Hobau-ruuvi eli lastulevyruuvi (4,2 x 51 x 50 mm) on oiva valinta puun, puukuitulevyjen ja vanerin kiinnittämiseen. Ruuvia asennettaessa kannan alla olevat rihlat takertuvat karmiin tai puuhun ja estävät ruuvia liikkumasta takaisin. Ruuvin avulla voidaan myös säätää karmia ja puuta.

Puuhun sopiva ruuvi

Uppokantainen yleisruuvi (5 x 9 mm) kiinnittää puun puuhun. Käytä esimerkiksi väliseinien rungon rakentamisessa. PROF-uppokantaisissa yleisruuveissa on asennusta nopeuttava ja puun halkeilua vähentävä leikkaava kärki ja sahalaitakierre. Lisäksi ruuvin pinta on vahattu, mikä vähentää kitkaa. 

Tavalliseen kipsilevyyn sopiva ruuvi

Harvakierteinen kipsilevyruuvi (3,8 x 32 x 100 mm) sopii tavallisen kipsilevyn kiinnittämiseen puurunkoon. Tavallisen kipsilevyn  asennukseen sopii parhaiten kipsilevyruuvi ilman vastakierrettä, koska siinä kannan koko on hieman isompi. Tämä estää kipsilevyn kartongin hajoamisen.

Betoniin sopiva ruuvi

Betoniruuvi kiinnittyy halkeilemattomaan betoniin, umpi- ja kahitiileen, reikätiileen, ontelolaattaan sekä luonnonkiveen. Betoniruuvi on nopea asentaa ja helppo irrottaa, joten se sopii myös väliaikaisiin asennuksiin ja voidaan käyttää uudelleen. 

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 14 Ei 2