K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tiilikaton asentaminen & Ormax EVO

Päivitetty 15.05.2020

Tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Katso asiantuntijan vinkit tiilikaton valintaan ja asentamiseen sekä tutustu uusiin Ormax EVO -kattotiiliin.

Tiilikatto nostaa kotisi arvoa

Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Kaunis ja pitkäikäinen tiilikatto sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen.

tiilikaton-asennus-k-rauta-artikkeli-fiilis-2

Kattotiilissä löytyy malleja ja värejä jokaiseen kaltevaan kattoon. Helpoin tapa hankkia uusi katto on täydellinen kattopaketti, joka sisältää kaiken tarvittavan niin uuden rakentajalle kuin katonvaihtajallekin.

BMI Ormax on Suomen suosituin tiilikatto. Perinteiden kunnioitus ja pyrkimys kestävämpään rakentamiseen saavat yhä useamman suomalaisen valitsemaan ja myös vaihtamaan talonsa vanhan vesikatteen tiilikatoksi.

Tiilikaton valitsemiseen vaikuttavat pitkän rakennusperinteen lisäksi myös järkisyyt: tiilikatto kestää hyvin ilmansaasteita, sateita, auringon paahdetta ja myös Pohjolan äärimmäisiä sääolosuhteita. Tiilikatto lisää myös asumismukavuutta. Jykevä tiilikatto eristää tehokkaasti ulkoa tulevia ääniä, se ei ropise eikä kolise ankarammissakaan olosuhteissa.

Tiilikatto on myös edullinen – koko elinkaarensa ajan. Kun otetaan huomioon tiilikaton pitkäikäisyys, asentamiskustannukset ja talon käyttöikä, tiilikatto on yksi edullisimmista kateratkaisuista.

Pyydä tarjous K-Raudasta ja uusi katto helposti

Pyydä tarjous kattotiilistä ja tarvikkeista K-Raudasta. Materiaalien laskemisessa voit käyttää apunasi kattolaskuria, jolla lasket helposti ja nopeasti tarvittavat määrä oman kattosi mittojen mukaan.

Katto on rakennuksen viides julkisivu

Katto on rakennuksen viides julkisivu, joten materiaalivalinta on erittäin tärkeä paitsi koko talon rakennusteknisen toimivuuden, myös sen arkkitehtuurin kannalta. Luonnonläheinen tiilikatto sulautuu rauhallisesti maisemaan ja talon arkkitehtuuriin. Uusittu perinteisen mallinen tiilikatto voi näyttää siltä, kuin se olisi vanhan rakennuksen alkuperäinen kate. Toisaalta sileäpintaisella laattakattotiilellä voi toteuttaa kuinka modernin ja yksilöllisen kattoratkaisun tahansa. Näyttävä tiilikatto nostaa aina talon arvoa.

tiilikaton-asennus-k-rauta-artikkeli-fiilis-julkisivu

Rakennuksen ulkoasusta vesikatto muodostaa suuremman osan kuin usein osataan ajatella. Talon julkisivusta toisinaan jopa puolet on selkeästi näkyvää vesikattoa. Silti vesikaton valintaan ei useinkaan kiinnitetä yhtä paljon huomiota kuin esimerkiksi seinämateriaalin ja värin valintaan. Nykyaikaisilla kattotiilillä saadaan katettua helposti mitä moninaisimpia kaltevia kattoja. Hyvin valittu kate voi paitsi tasapainottaa kokonaisuutta, myös tuoda oman lisänsä sen luonteeseen.

Savi- ja betonikattotiilistä, erilaisista malleista, pintakäsittelyistä ja väreistä löytyy sopivin vaihtoehto joko korostamaan rakennuksen ilmettä tai sulautumaan siihen.

Moderni tiilikatto tuo kestävyyttä nykyaikaisella tekniikalla

1900-luvulla betoni mullisti rakennustekniikan. Nykyisin betonia käytetään siltojen, palkkien ja seinien kantavissa rakenteissa sekä lattioiden, seinien ja kattojen pintamateriaalina. Betoni on varsinkin katoille luonnollinen, kestävä ja helppokäyttöinen materiaali. Betonikattotiilet valmistetaan kovassa paineessa muotoon puristettavasta betonimassasta. Siksi ne ovat erittäin mittatarkkoja ja tiiviitä. Mittatarkkuus merkitsee tiilien saumatonta yhteensopivuutta. Ne ovat helppoja asentaa ja ne pysyvät tiiviisti paikallaan.

tiilikaton-asennus-k-rauta-artikkeli-katto-lahikuva

Betonikattotiilien väri saadaan aikaan läpivärjäämällä betonimassa valmistuksen yhteydessä. Lopuksi tiilet vielä viimeistellään betonimassan värisellä pintamaalilla tai lakalla. Betonitiilikatto on tehty kestämään talon koko eliniän, se itse asiassa vain lujittuu ikääntyessään. BMI Ormaxin tuotevalikoimasta löytyy jokaiseen taloon sopiva värivaihtoehto ja pintakäsittely laajasta valikoimasta.

Testit takaavat laadun

Katon tulee kestää paljon. BMI Groupin tutkimuskeskuksissa testataan jatkuvasti tuotteiden ominaisuuksia. Ennen markkinoille pääsyään kaikki tuotteet joutuvat läpäisemään erittäin vaativat testit. Tiukoilla testeillä varmistetaan myös, että kaikki rakentamismääräykset ja normit täyttyvät. Tehtaalla laatua tarkkaillaan muun muassa röntgenlaitteen avulla – näin varmistetaan että tehtaalta asiakkaille lähtevät tuotteet täyttävät tiukat laatuvaatimukset. Tutkimus- ja kehitystyöstä syntyy pitkäikäinen laatu ja siksi BMI Ormax on huippuluokkaa.

Ormax on Suomen suosituin tiilikatto

Ormax-kattotiili on Suomen suosituin kattotiili. Se on saatavana myös kestävällä Ormax Protector+ -pinnoitteella. BMI Ormaxin kattotiilivalikoimaan kuuluu myös graafinen, sileäpintainen Ormax EVO -laattakattotiili. Jokaiseen tiilimalliin on saatavana kattava kattotarvikevalikoima.

tiilikaton-asennus-k-rauta-artikkeli-fiilis

Ormax-kattotiilet valmistetaan Suomessa, Pohjoismaiden nykyaikaisimmassa kattotiilitehtaassa Orimattilassa. Kattotiilet täyttävät eurooppalaisten betonikattotiilistandardien EN 490 ja EN 491 mukaiset laatuvaatimukset sekä läpikäyvät euronormien mukaiset testaukset. Osoituksena toimintansa korkeasta kokonaislaadusta Ormax Monier Oy:lle on myönnetty ISO 9001:2000 -laatusertifikaatti sekä ISO 14001:2004 -sertifikaatti. Myös savikattotiilemme valmistetaan ja testataan EU-normin mukaan ja ne ylittävät reilusti (16 kertaisesti) pakkasenkestovaatimukset.

Suomalaisilla BMI Ormax -kattotiilillä 30 vuoden takuu

Kotimaiset Ormax ja Ormax Protector+ sekä Ormax EVO ovat Avainlipputuotteita. Ormax on Suomen ostetuin kattotiili. Se on profiililtaan klassinen ja siinä on kestävä maalipinta. Kaikille Ormax -kattotiilille myönnetään 30 vuoden takuu. Ormax Protector+:ssa yhdistyvät harmoninen ulkonäkö ja alan viimeisin huipputekniikka. Protector-pinnoite on antaa tiilelle kauniin ja kiiltävän pinnan, joka hylkii likaa ja kasvillisuutta. Pinnoite suojaa myös UV-säteilyltä, jolloin väri pysyy pitkään haalistumattomana.

Ormax EVO on kesän 2020 Tuusulan Asuntomessujen rakentamisen trendi

Asuntomessuilla joka neljäs uudisrakennus on katettu modernilla ja ekologisella Ormax EVO:lla. EVO-katto on hiljainen ja sen alla on ylellisen viihtyisää asua. Hiljaisuuden vaatimus korostuu nykyään kaupunkimelun lisääntyessä.

tiilikaton-asennus-k-rauta-artikkeli-katto-asuntomessut

Kattotiilen ei tarvitse olla muodoltaan perinteisen aaltoileva – se voi olla myös graafisen linjakas ja ilmeeltään kevyt! Ormax EVO sopii selkeälinjaiseen arkkitehtuuriin ja tuo tiilikatteen edut myös tasaisempaan kattostruktuuriin. Ormax EVO on huolella suunniteltu jokaista yksityiskohtaa myöten. Se lukkiutuu tiiviisti paikoilleen ja pysyy katolla vakaasti kaikissa sääolosuhteissa. Linjakas kattotiili sopii erinomaisesti myös korjausrakentamiseen. EVO on keveän näköinen kattotiili, joka tuo uutta ilmettä myös saneerattavaan kohteeseen! Kotimainen, läpivärjätty Ormax EVO -kattotiili antaa katolle laadukkaan ja harmonisen ilmeen. Värejä on valittavana viisi: savitiilenpunainen, musta, tupapunainen, tummanharmaa ja ruskea.

tiilikaton-asennus-k-rauta-artikkeli-evo-varit

Nykyajan rakentaja kiinnittää entistä enemmän huomiota myös katon ekoloogisuuteen. Ormax EVOssa yhdistyvät tyylikäs, tasainen ulkonäkö ja pitkä elinkaari. Kuten tiilikatto yleensä, Ormax EVO on kestävä valinta. VTT:n tutkimukset ovat osoittaneet, että kattotiili on markkinoiden pitkäaikaisin katemateriaali ja sen elinkaari on jopa 70 vuotta. Tiilikatto on helposti ja edullisesti huollettavissa ja se on 100% kierrätettävissä. Tiilikatteen hiilidioksidipäästöt 53% pienemmät kuin peltikatteen.

Älykäs ja moderni Ormax EVO-aurinkokatto säästää energiaa

Ormax EVO-aurinkokatto tarjoaa maksimaalisen suojan säältä ja toimii samalla uusiutuvat energian lähteenä, kun siihen integroidaan laadukkaat Solarstone-aurinkopaneelit. Paneelit asettuvat sisäänrakennetuksi ja saumattomaksi osaksi kattoa, eivät perinteiseen tapaan sen päälle. Paneelit toisin sanoen korvaavat osan kattotiilistä ja lopputulos on sekä kaunis että näyttävä. Toiminnallinen ratkaisu pienentää suoraan energialaskuja. Ja mikä parasta, aurinkopaneelit voi asentaa Ormax EVO-kattoon helposti myös jälkikäteen.

EVO-aurinkokaton edut:

• Esteettisesti kaunis ja teknisesti toimiva kokonaisuus • Laadukas ja kestävä ratkaisu • Helppo ja nopea asentaa. Ei hankalia kiinnikkeitä. • 10 vuoden takuu rakenteelle ja 25 vuoden takuu teholle • HUOM! Aurinkomoduulit on mahdollista asentaa helposti myös jälkikäteen EVO-kattoon!

Ohjeet tiilikaton asennukseen

tiilikaton-asennus-k-rauta-artikkeli-katto-asennus-3

Alta löydät yksityiskohtaiset ohjeet tiilikaton asennukseen.

Asennusohje EVO

Asennusohje Ormax

Aluskate, aluskatteen valinta ja asennus

Toimiva kattokokonaisuus sisältää paitsi päällimmäisen vesikatteen, myös katon toimivuuden varmistavan aluskatteen, läpiviennit, tiivisteet ja rakennusmääräysten mukaiset kattoturvatuotteet. Laadukkaat, oikein asennetut tiivisteet takaavat katon tiiviyden ja yhteensopivat läpiviennit varmistavat katon toimivuuden LVIS-asennuksissa. Erilaisilla viimeistelytuotteilla voidaan hioa loppuun tiilikaton toimivuus ja ulkonäkö.

Aluskate varmistaa katon

Aluskate on kattorakenteen suoja sadevettä, tuulta, vetoa ja pölyä vastaan. Aluskatteen on kestettävä yhtä kauan kuin varsinaisen vesikatteen – siksi aluskatteen valintaan kannattaa panostaa. Parhaimmat markkinoilla olevat aluskatteet ovat myös riskialttiudeltaan vähäisimpiä. Esimerkiksi vesihöyryä hyvin läpäisevät, diffuusioavoimet aluskatteet soveltuvat hyvin tiili-ja peltikaton alle. Diffuusioavoimet aluskatteen on valmistettu erityisestä kuitukankaasta ja suunniteltu toimimaan erityisen vaativissa rakenneosissa.

Hengittävät aluskatteet ovat tätä päivää

Aluskatteen hengittävyys on erityisen tärkeä kondenssikosteuden poistamiseksi silloin, kun katon alla on lämmin ullakko.

BMI:n hengittävät aluskatteet Divoroll Universal ja Divoroll Top RU sopivat useimpien katemateriaalien aluskatteeksi. Hengittävä aluskate ei päästä lävitseen vettä, mutta kylläkin alusrakenteista nousevan vesihöyryn. Siten se sallii aluskatteen alapuolisten rakenteiden hengittää, ts. poistaa esimerkiksi rakennusaikaista kosteutta ulkoilmaan. Sen ansiosta eristeen ja aluskatteen väliin on mahdollista jättää entistä pienempi tuuletusväli. Se on etu erityisesti korjauskohteissa, jossa eristemäärä halutaan maksimoida.

Divoroll-aluskatteiden vesipaineen kestokyky on myös erinomainen. Siten se suojaa alapuolisia rakenteita erittäin tehokkaasti. Divorollin rakenne suojaa sen molemmin puolin kulumiselta ja vaurioilta. Molempien paloluokitus (DIN 4102) on B2.

Useimmiten tiili- ja peltikaton alle laitetaan vapaasti asennettava hengittävä aluskate. Silloin kun katto on hyvin loiva tai monimuotoinen paras lopputulos saadaan kiinteän alustan bitumisilla aluskermeillä, kuten TarraPolarilla.

Hyvä aluskate on helppo asentaa

Kaikki Divoroll-aluskatteet ovat helppoja asentaa. Työvälineiksi tarvitaan vain veitsi ja nitoja. Laadukkaat BMI:n aluskatteet taipuvat murtumatta, joten taitteet, harja ja läpiviennit on helppo tehdä, ja vesivuodoille alttiita saumoja syntyy mahdollisimman vähän.

Näin valitset oikean aluskatteen

Aloita oikean aluskatteen valinta tutustumalla Aluskatteen valinta -esitteeseen.

Katso tarkemmat aluskatteiden asennusohjeet:

Riippuvien aluskatteiden asennusohje

Asennusohje bitumiset aluskermit

Uusi katto helposti K-Raudan kanssa

Pyydä tarjous kattotiilistä ja tarvikkeista K-Raudasta. Materiaalien laskemisessa voit käyttää apunasi kattolaskuria, jolla lasket helposti ja nopeasti tarvittavat määrä oman kattosi mittojen mukaan.