K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tilanjakaja ja sermi – Katso ohjeet ja ideat

Päivitetty 03.09.2020

Tilanjakaja sekä sermi ovat erinomainen tapa jakaa kodin tiloja. Nikkaroi kotiisi tilanjakaja, joka vangitsee katseet ja erottaa tilat toisistaan. Katso kaksi upeaa vaihtoehtoa ja ohjeet sekä tarvikkeet.

Näin rakennat tilanjakajan tai sermin ruudukko-mallilla

tilanjakaja-k-rauta-ruudukko-valmis

1. Sahaa kappaleet

tilanjakaja-k-rauta-ruudukko-vaihe-1

Tarvitset 16 kpl 500 mm pitkiä jiiriin sahattuja paloja neliöiden kehyksiksi ja neljä 458 mm ja neljä 218 mm pitkää suoraan sahattua palaa ruutujen ristikoiksi. Lisäksi tarvitset kaksi 2080 mm ja kaksi 542 mm pitkää jiiriin sahattua kappaletta tilanjakajan kehyksiksi.

2. Kokoa ruuduut

tilanjakaja-k-rauta-ruudukko-vaihe-2

Levitä puuliimaa jiireihin ja naulaa neljä 500 mm:n kappaletta neliöksi. Tee kaikki kehykset valmiiksi. Kokoa ristikkopalat: kiinnitä lyhyempi kappale liimalla ja uppokantaisilla yleisruuveilla jokaiselle pidemmälle ristikkokappaleelle samaan kohtaan. Kiinnitä kehyksiin liimalla ja ruuveilla.

3. Kiinnitä toisiinsa

tilanjakaja-k-rauta-ruudukko-vaihe-3

Kokoa ruudut yhteen siten, että jokainen ristikko asettuu eri päin. Yhdistä ruudut puuliimalla ja nauloilla tai uppokantaisilla yleisruuveilla.

4. Kehystä ruudut

tilanjakaja-k-rauta-ruudukko-vaihe-4

Kiinnitä tilanjakajan kehyskappaleet ruudukon ulkoreunoihin liimalla ja nauloilla tai uppokantaisilla yleisruuveilla.

5. Kiinnitä jalat

tilanjakaja-k-rauta-ruudukko-vaihe-5

Poraa kehyksen alapintaan (32 mm:n päähän ulkoreunoista) 30 mm syvät reiät. Käytä 9 mm:n poranterää.

6. Asenna paikalleen

tilanjakaja-k-rauta-ruudukko-valmis-2

Nosta tilanjakaja pystyyn ja kiristä paikalleen avaamalla kalustejalkoja. Kiinnitä seinäke kalustekulmaraudoilla ja materiaaleihin sopivilla kiinnikkeillä seinään ja kattoon.

Näillä rakennat tilanjakajan

Näillä tarvikkeilla rakennat 2080 mm korkean ja 542 mm leveän tilanjakajan:

• 4 kpl 21 x 21 x 3300 mm:n höylättyä Cello-mäntyrimaaPuuliimaanauloja ja uppokantaisia yleisruuveja • 2 kpl PROF 10 x 30 mm:n säätöjalkoja • Seinä- ja lattiamateriaaleille sopivat kiinnitystarvikkeet kattoon ja seinään kiinnittämistä varten • PROF-rullamitta magneettipäälläAkkuporakone FXA 18V XCLICKAkkuliimapistooli

Vinkki tilanjakajan ja sermin tekoon

Voit maalata tilanjakajan kalustemaalilla tai sävyttää sen puuöljyllä tai lakalla. Kokeile myös seinäkkeen maalaamista osittain spray-maalilla.

Neliöpalapeli

Tilanjakaja koostuu identtisistä neliöistä. Voit tehdä siitä miten leveän tai korkean tahansa, kun kasvatat ruutujen lukumäärää.

Tilanjakaja rimaseinällä

Rimoista rakennettu ilmava seinäke sopii tilanjakajaksi niin olohuoneeseen kuin lastenhuoneeseenkin.

tilanjakaja-k-rauta-rimaseina-yleiskuva

Näin rakennat rimaseinän

1. Sahaa rimaseinän kappaleet

tilanjakaja-k-rauta-rimaseina-vaihe-1

Tarvitset 21 x 45 mm:n rimasta neljä 2000 mm:n pituista tukipuuta ja 62 43 mm:n pituista välipalikkaa. 21 x 21 mm:n rimasta tarvitset 32 2600 mm pitkää pystyrimaa.

2. Kokoa rimaseinän tulkki

tilanjakaja-k-rauta-rimaseina-vaihe-2

Kokoa rimoituksen hammastuksen tekoa varten tulkki, jonka avulla välikappaleiden kiinnittäminen tukipuille sujuu helposti. Tarvitset 21 x 45 mm:n rimasta 64 mm pitkän palan ja 21 x 21 mm:n rimasta 45 mm pitkän palan. Kiinnitä pienempi pala pystysuunnassa isomman reunaan kahdella naulalla kuten kuvassa.

3. Tee tukipuille hammastus

tilanjakaja-k-rauta-rimaseina-vaihe-3

Kiinnitä välikappaleet kahden tukipuun leveämmälle sivulle tasaisin välimatkoin tulkkia apuna käyttäen. Naulaa ensimmäinen palikka 21 mm:n päähän reunasta ja seuraava aina tulkin mitan päähän edellisestä, kunnes kummassakin vaakatukipuussa on 31 välikappaletta.

4. Tee kalustejaloille reiät

tilanjakaja-k-rauta-rimaseina-vaihe-4

Poraa hammastetun alatukipuun alapinnalle, molempien päiden ulommaisten välikappaleiden keskelle 30 milliä syvät reiät 9 millin terällä.

5. Kiinnitä pystyrimat tukipuihin

tilanjakaja-k-rauta-rimaseina-vaihe-5

Naulaa rimat välikappaleiden rakoihin molemmille hammastetuille tukipuille. Kiinnitä vapaat tukipuut hammastusten päälle nauloilla tai kalusteruuveilla. Kierrä kalustejalat paikoilleen.

6. Kiinnitä rimaseinä paikalleen

tilanjakaja-k-rauta-rimaseina-lopputulos

Nosta tilanjakaja pystyyn. Kiristä paikalleen avaamalla kalustejalkoja, kunnes rimaseinäke istuu tukevasti. Kiinnitä tilanjakaja kalustekulmaraudoilla ja materiaaleihin sopivilla kiinnikkeillä sekä seinään että kattoon. K-Raudan henkilökunta neuvoo oikeat kiinnitystavat ja löytää kiinnikkeet, kun kerrot, mitä ja mihin kiinnität.

Näitä tarvitset rimaseinän rakentamiseen

2600 mm korkeaan ja 2000 mm leveään tilanjakajaan tarvitset: