K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Nurkkien, ovien ja ikkunoiden ympäriltä tapetointi

Päivitetty 02.02.2023

Miten ihmeessä pitäisi toimia, kun tapetoidessa vastaan tulee kulma, nurkka, ovi tai ikkuna? Pysy rauhallisena ja seuraa vain ohjeitamme! Neuvomme, miten tapetoit muutakin kuin tasaista seinäpintaa.

Näin tapetoit nurkat ja kulmat

nurkkien-ovien-ja-ikkunoiden-ymparilta-tapetointi-krauta-nurkat

Kokonaista tapettivuotaa ei kannata tapetoida ulkokulman tai sisänurkan yli, koska tapetti saattaa silloin alkaa kupruilla. Näin teet siistiä jälkeä, kun vastaan tulee kulma tai nurkka:

1. Vedä kulmaan tai nurkkaan tuleva vuota seinälle kuviot kohdistaen. Merkitse kohdistus. Leikkaa vuota sopivan pituiseksi jättämällä siihen vähintään 10 cm varat ylös ja alas.

2. Mittaa edellisen vuodan reunan ja kulman etäisyys. Lisää siihen noin 2 cm. Leikkaa äsken katkaisemastasi kulma- tai nurkkavuodasta yhteenlasketun levyinen kaistale. Huom! Jos tapetoit oikealle, leikkaa kaistale vuodan vasemmasta reunasta ja jos tapetoit vasemmalle, leikkaa se oikeasta reunasta. Näin kuviot kohdistuvat oikein. Jätä ylä- ja alalaitoihin pituusvaraa.

3. Kulmaa tapetoidessa: Levitä liima seinälle ja kulmaan siveltimellä ja telalla. Nurkkaa tapetoidessa: Levitä liima siveltimellä nurkkaan ja muutaman sentin matkalle seuraavalle seinälle.

4. Kohdista sitten kaistaleen kuvio edelliseen vuotaan ja kiinnitä se. Leikkaa kulmakaistaleen ylä- ja alalaitoihin viillot kulman tai nurkan kohdalle, niin se asettuu helpommin paikoilleen. Käytä sormia ja lastaa tapetin kiinni painamiseen ja ilmakuplien poistamiseen.

5. Merkitse uudelle seinälle pystysuora linja vatupassilla niin pitkälle, että seuraava vuota menee tasan linjan kanssa. Levitä liimaa siveltimellä kulmakaistaleen reunan päälle noin 1-1,5 cm leveydelle, koska sen päälle liimataan seuraava vuota. Levitä sitten liimaa eteenpäin seinälle telalla.

6. Ota äsken yli jäänyt vuota, josta leikkasit kaistaleen, ja aseta se seinälle liimaamasi kulmakaistaleen päälle niin, että ne ovat päällekkäin 1-1,5 cm (levittämäsi liimakerroksen leveyden verran). Kohdista kuvio mahdollisimman hyvin.

7. Pyyhi pois ylimääräinen liima saumoista ja listoista kostealla sienellä. Jatka tapetoimista normaalisti

Näin tapetoit ikkunoiden ja ovien kohdalta

nurkkien-ovien-ja-ikkunoiden-ymparilta-tapetointi-krauta-ikkunat-ovet-tyovaiheet-1-2-3

1. Kun tulet tapetoinnissa ikkunan tai oven kohdalle, levitä ensin liimaa seinälle suunnilleen 1,5–2,5 vuodan leveydelle. Ikkunan tai oven reunakohdissa sivellin on oiva työkalu.

2. Vedä tapetti seinälle ja kohdista kuviot. Paina sen jälkeen tapetti kiinni yläosastaan.

3. Tunnustele ja merkitse sormella ikkunan tai oven ylin kohta ja nosta sen yli menevää tapettia. Leikkaa ylimmästä kohdasta viilto ylös ja alas reunaa kohti.

nurkkien-ovien-ja-ikkunoiden-ymparilta-tapetointi-krauta-ikkunat-ovet-tyovaiheet-4-5-6

4. Paina tapetti tapetointilastalla kiinni ikkunan tai oven ylälistaa vasten ja leikkaa reuna terävällä veitsellä.

5. Toista samat työvaiheet ikkunan tai oven sivuilla: paina tapetti kiinni tapetointilastalla ja leikkaa reunat. Leikkaa alhaalta ylöspäin, muuten tapetti saattaa repeytyä. Ikkunan ympäriltä tapetoidessa toista sama ikkunan alle.

6. Jatka uudella tapettivuodalla kunnes pääset taas tapetoimaan tasaista seinää.

Tapetointi pistorasioiden ja katkaisijoiden kohdalla

1. Katkaise sähköt ja irrota pistorasian päällimmäiset osat.

2. Tapetoi pistorasian päälle ja leikkaa rungon alle jäävät osat pois. Kiinnitä pistorasia takaisin paikalleen.

Isompi tapetointiurakka edessä? Hoida palvelulla

K-Raudan Remonttimestari hoitaa koko tapetointiurakan puolestasi alusta loppuun. Tekijät, budjetin ja aikataulut. Tutustu tarkemmin tai varaa maksuton aika sinulle sopivaan myymälään.

Kysy mitä vain remontoinnista – Remonttineuvonta auttaa!

Katso lisää vinkkejä kodin remontointiin.

Osta tapetoinnin työvälineitä ja tutustu tapettivalikoimaan.

Liity K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja hyödynnä palveluedut

k-raudan-remonttiasiakkuus-artikkelikuva

K-Raudan remonttiasiakkaana saat kaiken kokoisia remontteja helpottavia palveluita käyttöösi. Autamme sinua tarvittaessa suunnittelusta remonttijätteen kierrätykseen saakka.

Katso lisää ja liity remonttiasiakkaaksi
K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin