K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Parketin asennus – katso video ja ota opit talteen

Parketin asennus saa aikaan kodin täydellisen muodonmuutoksen. Parketin voi asentaa itse tai jättää ammattilaisen huoleksi. Katso video Kährs Tammi Pale 3S -parketin asennuksesta ja ota vinkeistä vaari.

Parketin asennuksen pohjatyöt

Onnistunut parketin asennus alkaa huolellisesti tehdyistä pohjatöistä. Pohjan pitää olla kiinteä ja kuiva, eikä neliön alueella saa olla yli 2 mm tasoeroja. Ennen asennusta tila on siis hyvä käydä läpi vatupassin kanssa.

Uusi parketti pitää tuoda sisälle vuorokautta ennen asennusta, jolloin se saavuttaa saman lämpötilan mikä huoneessa on. Pakkasella laatikot kannattaa kasata mataliin pinoihin, jolloin ne lämpenevät tasaisesti ja nopeammin. Muistathan kuitenkin, ettei paketteja kannata avata ennen asennusta, vaan sitä mukaa kun työ etenee.

Parketin alla voi olla lattialämmitys, mutta maksimilämpötila, eli 27 astetta, ei saa ylittyä. Parketin ja lattialämmityksen väliin tulee asentaa höyrysulku. Tuplex on tähän tarkoitukseen oiva materiaali, sillä se täyttää höyrysulun vaatimukset, kestää kuormitusta ja antaa hyvän vaimennuksen askelille.

Näin aloitat parketin latomisen oikein

Parketin asentaminen aloitetaan yleensä huoneen pitkältä sivulta, jossa on oviaukkoja. Lautaparketti asennetaan uivaksi eli irti kaikesta kiinteästä, kuten kalusteista ja seinistä. Elämisvaraa jätetään 10 mm ympäriinsä, ja isommissa tiloissa 1,5 mm per leveysmetri. Parkettiin sopivan listan leveys täytyy olla seinän viereen jätettävään elämisvaraan nähden 1,5 kertainen. Muistathan, että parkettiin ei saa kiinnittää ruuveilla kynnyksiä, kiskoja tai muita elementtejä, jotka estävät parketin luonnollisen elämisen.

Parkettilaudat ovat yleensä yli kaksi metriä pitkiä. Kun parkettia on asennettu valmis rivi, voidaan seuraava aloittaa edellisen rivin lopetuspalalla, mikäli sahatun laudan pituus on yli 40 cm ja limitykset rytmittyvät kauniisti. Normaalin oven kohdalta lattia katkaistaan ja siihen asennetaan T-lista, jonka alla lattia pääsee liikkumaan vapaasti.

Parketin asennus on suurten remonttien viimeisimpiä töitä eli se asennetaan katon ja seinien kunnostustöiden jälkeen. Mikäli remontti kuitenkin jatkuu parketin asentamisen jälkeen, se tulee suojata huolellisesti.

Kysy mitä vain lattiaremontista, remonttineuvonta auttaa!

Katso parkettilattioiden valikoimaa.