K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Kierretankoleikkuri Makita DSC102Z 18V

Päivitetty 28.04.2022

Sähköasentaja Tuukka, jolla on alalta yli 10 vuoden työkokemus testasi Makitan kierretankoleikkuria työmaalla. Katso, mikä laitteessa yllätti erityisen positiivisesti.

Testauspaikka: Uudiskerrostalo Järvenpäässä
Testauskohde: Kaapelihyllyjen rakentaminen (kattokannakkeiden kierretangot)

Tuotepaketin sisältö:

  • Kierretankoleikkuri DSC102Z, 18V
  • Kahden akun laturin LXT DC18RD 18V
  • Kaksi BL1850B, 18V, 5,0 Ah Li-ion akkua
  • M8 ja M10 -teräsarjat
  • Mittatikku, jonka saa asennettua koneeseen helposti, jos sille on tarvetta.

tuotetesti-makita-kierretankoleikkuri-DSC102Z-k-rauta-pakkaus

Paketin saapuessa minulle leikkurissa oli valmiiksi kiinni M8-kokoiselle kierretangolle sopivat terät, jotka ovat kyseisen leikkurin ns "perusterät". Meillä käytössä on M10-kokoiset kierretangot kaapelihyllyjen rakentamisessa, joten sellaiset terät löytyivät lisänä tästä paketista. Nopea ohjeiden vilkaisu ja terän vaihto käyntiin. Molemmat terät ovat yhdellä ruuvilla kiinni koneessa.

Ruuvien avaamiseen tarvittava kuusiokoloavain löytyi koneen kahvasta. Ruuvit auki M8-terät pois ja M10-terät tilalle. Terissä on väritäplät ja nuolet, joiden avulla niiden asentaminen on helppoa. Ohjeet olivat todella selkeät, joten teränvaihto oli ohi noin kahdessa minuutissa.

Leikkurin kyljessä on myös "sanka", jonka saa käännettyä koneen kyljestä ulos, jolloin sitä pystyy roikuttamaan esimerkiksi tikkaissa.

tuotetesti-makita-kierretankoleikkuri-DSC102Z-k-rauta-koneen-ripustuskoukku

Kokemukset muista katkaisulaitteista

Ennen tuotteen ensimmäistä testausta odotukset olivat todella korkealla. Ehkä osittain johtuen siitä, että vuosien saatossa on tullut kokeiltua tähän hommaan rautasahaa, kulmahiomakonetta ja metallisahaa. Näillä kolmella edellä mainitulla ei lopputulos ole ollut vielä kertaakaan täydellinen.

Kulmahiomakoneella tangon saa katkaistua suhteellisen nopeasti, mutta tangon pään joutuu pyöristämään, jotta siihen saa mutterin. Ääntä lähtee paljon ja myös kipinää joka on "ongelma", koska silloin sen käyttö vaatii tulityökortin ja erillisen tulityöluvan työmaalla. Itselläni ei tällähetkellä kyseistä kortti ole voimassa. Joten ennen tätä leikkuria käytössä oli Makitan metallisaha. Sahalla tanko katkeaa myös nopeasti, mutta ongelmaksi tulee monesti huono leikkausjälki. Tangon päätä joutuu välillä pihtien kanssa käsittelemään, jotta siihen saa mutterin. Myös sahan terä tylsyy suhteellisen nopeasti kovaa tankoa sahattaessa.

Makitan kierretankoleikkuri ensimmäisessä kokeilussa

Kun Makitan kierretankoleikkuri viimein saapui minulle ja pääsin sitä ensimmäisen kerran testaamaan oli ilo huomata kuinka leikkuri toimi juuri niin kuin odotinkin. Laitetta on todella helppo käsitellä vaikka painoa onkin enemmän kuin esimerkiksi akkuporakoneessa. Leikkaaminen on vähintään yhtä nopeata kuin kulmahiomakoneella ja metallisahalla, sillä erotuksella että tämän laitteen leikkausjälki on täydellistä.

tuotetesti-makita-kierretankoleikkuri-DSC102Z-k-rauta-katkaistut-tangot

Ennen katkaisun aloittamista täytyy huomioida, että tanko asettuu nojaamaan kunnolla paikallaan pysyvään terään. Muuten luultavasti leikkausjälki kärsii ja huonolla tuurilla vähintään terät hajoavat. Tangon sai aseteltua oikealle paikalle heti ensimmäisillä kerroilla helposti ja pienellä harjoittelulla se myös lähti sujumaan todella nopeasti. Koneen käytöstä tuli erittäin tehokasta.

Leikkuri on todella kätevä jo valmiiksi katossa roikkuvien tankojen katkomisessa. Tämän ansiosta voin tarvittaessa tehdä vähän ylipitkät tangot ja sitten, kun hyllyn lopullinen korko selviää, niin käyn vain kiertämässä kannakkeet läpi ja napsin ylimääräiset pois todella pienellä vaivalla.

Loppuyhteenveto

Makita DSC102Z tekee työnsä oikein käytettynä täydellisesti. Leikkaustulos on huikeasti parempi kuin millään aikaisemmin käyttämälläni laitteella. Koneen nopeus ja tarkkuus tekee tästä täydellisen sähkömiehen apuvälineen varsinkin urakkatyössä.

Makitan kierretankoleikkurin plussat:

  • Nopea
  • Täydellinen leikkausjälki
  • Hiljainen
  • Akun kesto

Miinukset:

  • Hinta

Osta Makitan kierretankoleikkuri DSC102Z.

Katso lisää Makitan tuotteita.

K-Rauta PRO apunasi, katso lisää.