K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Laseretäisyysmittalaite Bosch GLM 50-27 C

Päivitetty 28.04.2022

Ammattilaiset testaavat kuukausittain K-Raudan työvälineitä. Tällä kertaa sisustus- ja pihasuunnittelija Tiina pääsi kokeilemaan Boschin uutta laseretäisyysmittalaitetta työmaalla. Ensihuomiona Tiina toteaa: "jopa innokas 11-vuotias sai viriteltyä laitteen käyttökuntoon". Katso lisää ja tutustu laitteen mittausvaihtoehtoihin!

tuotetesti-laseretaisyysmittalaite-bosch-glm-50-27-c-k-rauta-lahikuva-mittauksesta

Mittalaite oli hyvin helppo ottaa käyttöön

Todistetusti jopa innokas 11-vuotias sai viriteltyä Bosch GLM 50-27 C -mittalaitteen käyttökuntoon ja pääsi mittaamaan itsenäisesti ilman ohjeita perusmittauksia. Tyttäreni nimittäin bongasi mittarin paketteineen auton penkiltä häntä koulusta hakiessani ja innoissaan avasi paketin, laittoi paristot sisään ja alkoi mittailemaan etäisyyksiä auton sisällä. Eli helposta käyttöönotosta täydet 10 pistettä!

Mittausvaihtoehtoja löytyy useita

Mittalaitteestä löytyy niin yhden välin kuin useamman välin yhtenäinen mittaus, pinta-ala- ja tilavuusmittaus, epäsuoramittaus (kolmion kahden sivun mittaus, joiden perusteella lasketaan kolmas sivu), seinän pinta-alan mittaus, paalutustoiminto (ei mitään käryä itselläni, mitä tämä mahtaa tarkoittaa) sekä yksinkertainen vesivaaka (tästä video alempana).

tuotetesti-laseretaisyysmittalaite-bosch-glm-50-27-c-k-rauta-mittaus-kaynnissa

Itse testailin lähinnä yhden mitan sekä jatkuvan mittauksen toimintoja, koska näitä eniten suunnittelutyössäni tarvitsen. Mukava yllätys oli, että ihan yksinkertaista perusmittaa ottaessa laite näyttää samalla pinnan kaltevuuden (tai sen kaltevuuden missä mittaria pidät). Tämä on etenkin pihasuunnittelussa ihan kätevä ominaisuus, jotta saadaan heti ensimmäisellä tonttikäynnillä vähän mielikuvaa siitä mitä kaadot ovat olemassa olevassa pihassa ja saadaan sitä kautta laskettua näppärästi pihasuunnitelman korkomaailmaa eteenpäin. Tämä on myös kätevä toiminto, kun tarkastetaan rakennettujen pihojen kaatoja, jotta vedet varmasti valuvat rakennuksista poispäin.

Marraskuisessa pakkassäässä pienen pettymyksen tuotti patterien kesto. Mittailin laitteella mielestäni maltillisesti ennen tätä ”tositestiä” (ei siis tuntikausia) ja patterien virtamäärää osoittava merkkivalo oli ulkomittausten alkaessa 1/3 jos ei jopa 2/3 kohdassa, mutta laite simahti heti parin mittauksen jälkeen pakkasessa. Voi olla, että ladattavalla akulla virrankulutus on järkevämpää, sitä en nyt ehtinyt testaamaan koska sairastelin pitkällisesti. Suosittelen siis pitämään varapattereita saatavilla ja vara-akun ladattuna, jos mittalaitteen kanssa työskentelee ulkosalla.

Mittarin joka suunnasta mittaava vesivaaka on varsin näppärän oloinen toiminto (ks. video yllä), etenkin jos töitä tekee sisällä ja laitteen voi pitää jatkuvasti päällä (ks. edellinen kappale virrankäytöstä pakkasella). Helpottaa varmasti työskentelyä, jossa tarvitaan vaakapintojen mittausta.

Seinän pinta-alan mittaaminen on periaatteessa helpon oloinen homma, mutta käytännössä mittatarkkuus on ainakin harjaantumattomalla kädellä melko haasteellista. Sopinee tällä kokemuksella lähinnä sen arviointiin, ovatko ilmoitetut seinäneliöt oikealla kymmenluvulla tms. Periaatteessa ihan näppärän oloinen toiminto. Tätä täytyy selkeästi vielä harjoitella.

Tilavuuden mittaaminen laitteella onnistuu hyvin esimerkiksi tyhjässä huoneessa, jossa nurkkapisteet ovat helposti laserilla osoitettavissa. Laitteen valikko tässäkin mittausmallissa on hyvin intuitiivinen eli laitteen kuvakkeesta kyllä ymmärtää, mikä kohta milloinkin mitataan ja laite laskee tuloksen. Tässäkin tulos tietty riippuu siitä miten tarkkaan oikeasta kohdasta mittauspisteen saa otettua (eli ettei ole mitään rojuja nurkan edessä tms), sekä oman käden vakaudesta mittausta tehdessä. Varsin mainiota olisi, jos laitteella saisi laskettua/mitattua suoraan myös esimerkiksi kiilamaisten alueiden tilavuuksia. Sillä olisi piharakentamisessa hyvinkin käyttöä. Nyt jatketaan laitteen avustamana avaruusgeometristen laskelmien parissa.

Yhteenveto Boschin laseretäisyysmittalaitteesta

Kaiken kaikkiaan kiva laite, helppo nopeaan mittaamiseen ja mittojen arviointiin. Tarkkaa mittausta saa myös aikaiseksi, mutta vaatii vakaata kättä ja tarkkoja mittapisteitä kohteessa, mihin suunnata laser. Joihinkin ahtaisiin paikkoihin tällä ei mahdu, joten etenkin sisustussuunnittelussa perinteinen mittanauha laserin rinnalla on edelleen ehdottomasti tarpeen.

Testaaja: Tiina Töyrä, sisustussuunnittelija SI, pihasuunnittelija, Loistava Design Oy

Osta Boschin kätevä mittalaite K-Raudasta 

Tilaa ammattilaisten uutiskirje

Hyötyä ja tietoa uutuuksista – uutiskirjeen tilaaminen kannattaa

k-rauta-pro-kuva-tyomies-pakettiautossa

SAAT TIETOA:

  • Uutuuksista ja ajankohtaisista tuotteista
  • Työtä helpottavia asiantuntijavinkkejä
  • Tietoa uusista työvälinetesteistä
  • Myös muuta hyödyllistä ammattiasiaa
Tilaa veloituksetta sähköpostiisi