K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Pöytäsaha ja jalusta Dewalt DWE7485RS

Päivitetty 28.04.2022

Akustiikan asiantuntija testasi Dewaltin jalustallista pöytäsahaa. Katso perusteellinen raportti laitteen ominaisuuksista ja toiminnasta.

Odotukset

Ilahduin kovasti uutisista, että olen päässyt tuotetestaajaksi. Erityisesti siksi että yritykseni tuotteistuksen listalla on pari tuotteita, jotka odottavat juuri pöytäsahaa.

Erikoistumisalaani on jälkikaiun vaimentaminen sisätiloissa. Tuotteet tulisivat ulkonäöltään ja viimeistelyssä sopia kalustuksena sisustukseen. Tässä mielessä hienosahaus ja sahauksen jälki ovat kohdallani korkein tavoite.

Pakkauksien avaus

tuotetesti-poytasaha-ja-jalusta-dewalt-dwe7485rs-rauta-pakkaus-avattuna

Sahauspöydän mukana tulee tarvittavat työkalut sekä lisävarusteita liittyen sahaukseen ja huoltoon. Tästä lisää myöhemmin.

Kasaaminen

Sahan jalustan kokoaminen otti eniten aikaa. Kannattaa olla tarkkana asennusohjeen lukemisessa; asensin ensin renkaiden akseli väärään suuntaan, jolloin jalustan pystyttäessä jalustan tukijalka osuu renkaaseen. Ei muuta kuin akselin 180º käännös.

Sinänsä ohjeet eivät aina ole päivitettyjä – raavin insinööripäätäni yhdessä kohtaa, missä jalustan tukivarret (maata kohti, yhdistelmän ollessa kuljetusasennossa) tulisi ruuvata kiinni jalustaan – järeämpien tukitulppien avulla. Muovitulppia ei löytynyt mistään. Sahauspäivän loppupuolella, yhdistelmän irrottaessa toisistaan, huomasin että jalustan runkoon on valmiiksi valmistettu ruuveille reiät. Teknisesti tämä on askel oikeaan suuntaan, koska tukevaisuus paranee entisestään.

tuotetesti-poytasaha-ja-jalusta-dewalt-dwe7485rs-rauta-jalusta-kasattuna

tuotetesti-poytasaha-ja-jalusta-dewalt-dwe7485rs-rauta-pakkaus-tietoa

Käyttöönotto

Pöytäsaha on periaatteessa käyttövalmis suoraan pakkauksesta. Ei tarvita muuta kuin terän nosto pesästään tarvittavaan sahauskorkeuteen, halkaisukiilan paikalleen asennus (sisältää terän suojuksen), halkaisuohjaimen kiinnitys sekä pölyimurin sovittelua.

tuotetesti-poytasaha-ja-jalusta-dewalt-dwe7485rs-rauta-lahikuva

tuotetesti-poytasaha-ja-jalusta-dewalt-dwe7485rs-rauta-jalusta

Sahaus

Terä (210 mm) on tehtaalta tullut valmiiksi 90º kulmassa, pöydän alustaa nähden – säätöä ei tarvitse tehdä. Viistemitan avulla myös sahaussuunta on 90º kulmassa. Sahattua tuli täyskokoista (240x120 cm) sekavanerilevyä; 1 kpl 12 mm, sekä 1 kpl 18 mm paksuinen. Poikittaissuunnassa. Sahauksessa terä on nälkäinen - levy menee helposti läpi. Kunhan sahaussuunta pidetään suorana – jos ei käytä halkaisuohjainta. Muuten on vaara, että terä pysähtyy.

Tehoa (otto) löytyy 1850 W, ja pyörimisnopeusta 5800 kier. min. – kierrosluku ei pahemmin laskenut edes 18 mm sekavanerinlevyn leikatessa. Pöydän perustyöpinta on 48,5 x 48,5 cm. Suuntatukea saa oikean puolelta 62,2 senttimetriin saakka – ilman halkaisuohjaimen avustusta alustan tukea on pari senttiä pidempi. Mittaustyökalujen puutteessa, en mitannut sahauspöydän naamapinnan alueen tasaisuutta. Mutta, mitä tuubista katsastanut, tiedän että tämä pöytä kuuluu top 3 valmistajan kärkeen.

Ohjekirjan mukaan pystyleikkauksessa materiaalipaksuutta onnistuu 65 mm asti, ja 45 asteessa paksuutta saa olla 45 mm.

Turvallisuus

Pöydän korkeus (115 cm) on minulle juuri oikea – ergonominen, olen 175 cm pitkä. Pöytä ja sen jalat viistossa ovat erittäin tukevat ja painoa on 22 + 15,5 kg (pöytä + jalusta). Ei liikahtanut mihinkään sahauksen aikana.

Käynnistyksen vihreää nappia ei sattumalta saa päälle laitettua, koska sen on hieman upotettu. Seis-/poiskytkentä on helpotettu isolla punaisella koskettimella – noin pankkikortin suuruinen, jonka saa esim. polvella nopeasti painettua. Kytkentäpaneelin saa myös (omalla) lukolla estettyä, jotta asiaton tai lapsien käyttö estyy. Ja jos esimerkiksi sähkön puolella on katko, niin saha täytyy erikseen uudelleen käynnistää.

tuotetesti-poytasaha-ja-jalusta-dewalt-dwe7485rs-rauta-sahausjalki

Plussat

Hienosahauksen tavoitteessa olen hyvin tyytyväinen. Arvaan että pöytäsaha on tarkoitettu enemmän työmaan rakennushommiin, karkeampaan ja nopeaan sahaukseen. Silti jälki on erittäin puhdas ja siisti. Millimetritarkkuutta hakeva ei pety. Isompaakin levyä pystyy sahaamaan kahtia, jos paikalla on apukäsiä tukemassa. Pöytä kun ei ole tyypillisen puuverstaan kokoinen (esim. 150x150 cm), jossa pöytä itse on alusta / tukena.

Tiesin ennestään, että Dewaltin pöytä kätkee monet kiinnityskohdat – työkaluille kuin myös molemmille halkaisukiiloille. Iso plussa on sovitin pölyimurin letkun pienemmälle halkaisijalle, sekä pidike viistemitalle!

Turvallisuuden puolesta työntökapula on kätevästi ulottuvilla halkaisuohjaimen selän ulkopuolella. Kapulan varsi on metalliklipsillä kiinni; sen löytää / saa irti sinnepäin vilkaisematta.

Miinukset

Kiinnitysmahdollisuuksia / lisävarusteena esimerkiksi sivutuelle?

Loppusanat

Omalla kohdalla pienempi moka: olin kytkenyt puruimurin letkun puhalluspuolelle. Huomasin tämän vasta lopussa, irtikytkennässä. Se selittää, miksi sahauksen pölyä löytyi joka paikasta. Tässä sopii muistuttaa, että mitä tuubissa löytyy suurempia tuotetestauksia, Dewaltin pölyn kerääminen on top 3 kärjessä – monen muun kilpailijan sarjassa.

Yhdistelmä on perin kuljetettava – helppo saada mukaan työkeikoille. Kahtena osana tämä mahtuisi jopa henkilöauton konttiin. Tämä pöytäsahaa tulee aivan varmasti viemään omaa tuotteistusta ja tulevat tavoitteet uudelle tasolle.

*Testaaja: Martin Andersson, yksinyrittäjä, Desiderata Oy, akustiikan asiantuntija *

Osta Dewaltin pöytäsaha jalustalla.

Katso lisää Dewaltin tuotteita.

Tutustu K-Rauta PRO:n ammattilaisten palveluihin.