K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Pyörivä laser Laserliner Quadrum M350 S

Päivitetty 28.04.2022

Ammattilaiset testaavat kuukausittain K-Raudan uusia työkoneita. Tällä kertaa rakennusalan ammattilainen Tero kokeili Laserlinerin pyörivää laseria loma-asuntojen työmaalla. Kone pääsi heti tositoimiin uusien työmaiden maanrakennusvaiheissa sekä kahden kellarin muuraustöiden yhteydessä. Tutustu tarkemmin Teron havaintoihin koneesta!

testirapsa-laserliner-pyoriva-laser-quadrum-m350-s-k-rauta

Laitteen käyttö

Yrityksemme rakentaa avaimet käteen loma-asuntoja ja tarvitsemme laseria jo tonttien mittauksissa ja talojen suunnittelussa tontille. Siitä eteenpäin kaikki mahdolliset maatyöt, perustustyöt, kellarin muuraus, rungon teko jne. aina valmiiseen viimeisteltyyn pihaan asti.

Testijaksolla meillä oli uusien työmaiden maanrakennusvaiheet sekä kahden kellarin muuraustyövaiheet meneillään ja testasimme laseria näissä yhteyksissä.

Pakkaus

Laserlinerin pyörivän laserin käyttöönotto oli helppo! Laatikosta löytyi paristoja myöten kaikki tarpeellinen. Aiempiin lasereihin verrattuna tämän pakkaus on myös paras. Osat eivät jää pyörimään sisään vaan kaikille on oma riittävän tilava lokero ja kannen vaahtomuovi puristaa osat tiivisti laukkuun. Ei haittaa vaikka pakkaus vähän auton takana hyppisi.

Ohjeet

Jos on joskus laseria käyttänyt niin peruskäyttöhän on niin selkeää ettei ohjeita tarvitse. Pyörivässä laserissa on erilaisia lisätoimintoja joiden käyttötarve ja käytännön ohjeistus on sen verran puutteellinen, että suosittelen laitteen ominaisuuksien läpikäyntiä ja opastusta ammattitaitoisen myyjän tekemänä jos käytössä ei aiemmin ole ollut vastaavaa laitetta.

Tasaus

Laser tasasi itsensä ongelmitta.

Akun ja pattereiden kesto

Emme katsoneet kellosta kuinka kauan akku kestää, mutta varmasti useamman päivän pystyi laseria ilman latausta pyörittämään ja pattereita ei vastaanottimeen ole tarvinnut vielä kolmen viikon testijakson aikana vaihtaa. Laite ei siis paljon akkua kuluta ja hyvänä ”varmistuksena” laitteen mukana tulee myös osat sitä varten, että itse laseriakin voi pyörittää tarvittaessa myös paristoilla.

Tarkkuuden säätö

Aiemmista vanhoista lasereista poiketen tästä löytyi erittäin hyvänä uutena toimintona säätö näyttötarkkuudelle. Pystyt yksinkertaisesti valitsemaan näytön tarkkuudeksi 1, 5 tai 10 mm. Tästä on konkreettista hyötyä esim. juuri maatöissä, missä 10 mm tarkkuuskin riittää hyvin. Esimerkiksi tilanteissa, joissa tasataan murskekerroksia kaivinkoneen kanssa. Asetat tarkkuudeksi 10 mm ja voit helpommin pelkän äänimerkin avulla kuulla missä vaiheessa pohja tulee haluttuun tarkkuuteen eikä vastaanotin jatkuvasti piippaa ylös/alas ääntä kun sille asetettu tavoitetarkkuus on 1 mm asemesta 5 tai 10 mm. Tämä on hyvä lisäarvo.

Vastaanottimen kiinnitys

Vastaanotin kiinnitetään tukevasti ruuvilla siihen osaan mitä puolestaan kiristetään lattaan. Erona joihinkin aiempiin malleihin joissa kiinnitys on magneetilla hyötynä on se, että vastaanotin ei irtoa/putoa, kuten magneettikiinnitteisissä silloin tällöin tapahtuu.

Vastaanottimen 0-tason kohta

Laserlinen testimallin vastaanottimessa oli kätevästi ura molemmin puolin. On sama kummin päin vastaanotin on tai kummalla puolen itse on, niin saat esim. kätevästi merkittyä nollakohdan kynällä mittauskohdan taustamateriaaliin (puu/seinä tms.) tai jos jotain korkoeroa pitää mitata mittanauhalla on sama kummalla puolen vastaanotinta mittanauha luontevasti tulee, saat mitan kummaltakin puolelta.

Vastaanottimessa värilliset alas/ylös -näytöt

Erityisesti ulkona työskenneltäessä havaintojen teko nopeutuu kun vastaanottimen näytön vieressä on selkeästi ylös / alas -ohjaimet väreillä. Itse näytön merkkejä on usein ulkovalaistuksessa haasteellista nähdä, joten näillä näytön viereisillä värivaloilla myös helpotetaan havainnollistamaan pitääkö nostaa vastaanotinta vähän ylös vai laskea alas.

Koneen toiminta aurinkoisella ilmalla

Testikäytössä havaitsimme että voimakas suora auringon valo kohti vastaanotinta aiheutti toimintahäiriöitä. Vastaanotin ei ilmeisesti pystynyt lukemaan lasersädettä kun taustalta tuli voimakas suora auringonvalo. Kun tämän tietää voi aurinkoisena päivänä asettaa laitteen siten, että vastaanottimeen ei kohdistu suora auringonvalo.

Peilaavien ikkunapintojen häiriö

Tässä laserissa, kuten varmaan kaikissa muissakin lasereissa, on hyvä muistaa että peilaavat ikkunat tai sisätiloissa käytettäessä seinäpeilit häiritsevät laserin tarkkaa käyttöä.

Testaaja: Tero Lahtinen, Blue Rak Oy

Katso lisää pyöriviä lasereita, linjalasereita ja muita Laserlinerin tuotteita.

Tutustu muihin ammattilaisten testaamiin tuotteisiin ja asiantuntijateksteihin.

Tutustu K-Raudan yritysasiakkaiden palveluihin!

Osta omaksi K-Raudasta! 

Tilaa ammattilaisten uutiskirje

Hyötyä ja tietoa uutuuksista – uutiskirjeen tilaaminen kannattaa

k-rauta-pro-kuva-tyomies-pakettiautossa

SAAT TIETOA:

  • Uutuuksista ja ajankohtaisista tuotteista
  • Työtä helpottavia asiantuntijavinkkejä
  • Tietoa uusista työvälinetesteistä
  • Myös muuta hyödyllistä ammattiasiaa
Tilaa veloituksetta sähköpostiisi