K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Varsihiomakone Mirka LEROS-S 950 CV 225 mm

Päivitetty 12.10.2022

Ammattilaiset testaavat kuukausittain K-Raudan uutuuskoneita. Tällä kertaa Jenna kokeili Mirkan uutta varsihiomakonetta työkohteessa. Katso Jennan havainnot laitteesta!

Oli aika avata tuotetestaukseen tullut Mirkan paketti

Varsihiomakoneen paketin ulkoasu oli selkeä, sekä helposti oli pääteltävissä millaisesta laitteesta on kyse. Paketin avattua oli ehkä aavistuksen hämmentynyt, sekä jopa pienoinen pettymys tuotteeseen. Syynä tähän on se, että itse yrityksemme ei ole merkkiuskollinen kenellekään, eikä koko maalaustarvikkeistamme tai muista oheistyökaluista löydy vain tietyn merkin edustajaa, vaan löytyy montaa eri merkkiä, joten alkuongelmaksi muodostui heti kytkentä imuriin, sekä imuletkun puuttuminen kokonaan. Tokikaan tätä imuletkua ei alun perin luvattukaan olevan paketissa, mutta jotenkin voisin olettaa, että kun tuotetestaukseen saapuu väline, on sen testaus tehty mahdollisimman mutkattomaksi testaajan kannalta, tai ainakin hankintahinta on siedettävä ja saatavuus helppoa.

tuotetesti-varsihiomakone-mirka-leros-s-950cv-225mm-k-rauta-pakkaus

Onneksi meillä on aikaisemmin ollut ostettuna Mirkalta Decosander-hiomatuki, jonka mukana on tullut imuletku, sekä sopivat adapterit suht pienellä vaivalla saatiin kuin saatiinkin kytkettyä Mirka Leros-s varsihiomakone Mirkan imuletkuun, sekä vastaavasti pienellä adapterin sovittelulla myös Kärcherin imuriin. Meidän imurissa ei valitettavasti ole pistokepaikkaa, jolloin imuri sekä itse varsihiomakone tarvitsevat omat jatkojohtonsa ja näitä kahta välinettä yhdistää vain imuletku keskenään. Noniin, välineiden yhteensovitus oli siis onnistunut, josko vei hetken aikaa mutta tämä oli monikäyttöinen tai lähinnä ei niin merkkiuskollinen, ei siis tarvitse olla Mirkan imuria, jotta tämän pelin saa toimimaan ja itse pidän tätä ominaisuutta todella hyvänä asiana, sillä kaikilla yrityksillä on usein jo omat hyvät luottotyövälineet joihin toivoisi mahdollisuutta adapterilla yhdistettävän muita laitteita, ja tässä yhdistelmässä se toimi moitteetta, toki adapterin puuttuminen varsihiomakoneen paketista on puute, onneksi toisesta Mirkan tuotteesta tämä löytyi.

Työskentely Mirkan varsihiomakoneen kanssa

tuotetesti-varsihiomakone-mirka-leros-s-950cv-225mm-k-rauta-hiominen-kaynnissa

Sitten itse työskentelyyn laitteen kanssa. Paketista löytyi mukavasti eri karkeudella olevia hiomapapereita, sekä niitä oli jopa helppo löytää lisää, kaupasta tai ketjusta riippumatta. Päätimme kokeilla tuotetta kohteeseen jossa kipsilevysaumat oli nauhoitettu ja tasoitettu yli, vain pelkät saumapaikat ja ruuvin kannat tultiin hiomaan konetta käyttäen. Imurin imutehosta sai kivasti apua laitteen kannatteluun, sillä kone ’nappasi’ seinään jo hyvin vaikka itse kone ei ollut käynnistettynä vielä.

Alle 3,2 kg laitteen kannattelu oli tehty helpoksi hyvien käsitukien ansiosta, ja tiedostin hyvin äkkiä että tässä koneessa ei ollutkaan jatkettavaa vartta, joka näin 168 cm pituiselle ihmiselle olisi ollut enemmän kuin tarpeen, toki normaali huonekorkeus (2,55 m) onnistui hiottavan, mutta ergonomia ei ollut enää paras mahdollinen ja koneen hallinta kärsi. Kone ei kuitenkaan matalilla kierroksilla ollut sen oloinen että se lähtisi lapasesta, mutta teleskooppinen varsi olisi ollut iso etu.

Yritin Mirkan sivuilta etsiä tietoa, saisiko tähän lisävarusteena vaihdettua vartta teleskooppimalliin, mutta tämä ei etsinnöistä huolimatta valjennut minulle, toki jokin Mirkan jälleenmyyjä tämän varmasti osaisi kertoa hetikin.

Itse työskentelyyn takaisin, Tikkurilan Presto R tuotteella tasoitetut kipsilevyn saumat hioutuivat mutkattomasti ja ennen kaikkea ei voimalla, ei hiellä eikä minkäänlaista puristusotetta tarvittu työskentelyyn. Työ oli täysin pölytön, työn pystyi suorittamaan ilman hengityssuojainta ja työ oli joutuisaa pienilläkin kierroksilla. Äkkiä tuli huomattua miten kone toimii ja minkä verran aikaa nauhoitetun ja tasoitetun pinnan hionta vie – ei juuri mitään. Koneen kanssa jaksoi paljon pidempään tehdä hiontatyötä, kuin tavallisen käsikäyttöisen hiontatuen kanssa, joka saa voimansa ja tehonsa vain vartalon voimasta ja tahdista. Eli mukavampi väline kaiken kaikkiaan kuin perinteiset hiomatuet.

Hiottava tasoite toki oli helppoa työstettävää ja hiottavaa, joten muutenkaan isoja kierroksia koneessa ei tarvittu ja 180 karkeus oli oikein loistava, ei jättänyt pintaan naarmuja, mutta silti hiontaa tapahtui koko ajan, eikä yhtä nauhapaikkaa varten tarvinnut pitkää aikaa viettää samassa kohtaa. Kierroksia lisäämällä koneeseen tuli toki tehoa enemmän, mutta ongelmaksi taas muodostui imurin heikohko imuteho, eli ideaalein tämä kone varmasti olisi teollisuusimuriin kytkettynä, tai Mirkan omaan tuotteeseen. Näillä puitteilla ja välineillä, matalat kierrokset saivat kuitenkin pinnat hioutumaan ja lopputuloksesta pölyttömän.

Tähän on siis todettava, että tuote sopi myös naisen käteen oikein vallan mainiosti.

tuotetesti-varsihiomakone-mirka-leros-s-950cv-225mm-k-rauta-ennen-ja-jalkeen-kuvat

Seinä ennen hiontaa ja Mirkan varsihiomakoneella hionnan jälkeen.

Seuraavassa kohteessa seinät oli ruiskutasoitettu ja liipattu, mutta aina pinnoille jää jotakin röhnää, kikkaretta, sekä muuta epätasaisuutta. Koska pinta oli tasoitepinnalla, emme uskaltaneet koittaa konetta pinnalle suoraan, ettei vahingossakaan asentovirheestä tai omasta huolimattomuudesta kone haukkaa isompaa hiottavaa alaa väärässä kulmassa tai muuta vastaavaa ja koska olimme kokeilleet tätä jo tasoitettuihin saumoihin aiemmin, päätimme pohjamaalata seinät ensin ja hioa vasta sen jälkeen.

Tällä kertaa otimme 120 karkeudella olevan paperin, työ oli edelleen mutkatonta ja vaikka pinnassa oli maali, suojasi se alempaa tasoitetta hyvin eikä kone haukannut pintaan edes väärässä kulmassa asetettuna, testasimme tarkoituksella myös näitä äärikulmia, koska joskus kone voi livetä otteesta tms. mutta ei, pinnasta hioutui vain kaikki se mikä kuuluikin hioutua, eli röhnät, kikkareet ja epätasaisuudet matalillakin kierroksilla käyttäessä, pohjamaalin kuitenkaan kokonaan rikkoontumatta. Työ oli jälleen helppo suorittaa, eikä konetta käyttäessä tullut pölyä saati hikeä otsalle, joten tämä oli erinomainen ominaisuus käytettävyydessä.

Yhteenveto laitteesta: käyttö yksinkertaista

tuotetesti-varsihiomakone-mirka-leros-s-950cv-225mm-k-rauta-pakkaus

Mirkan varsihiomakone oli yksinkertainen käyttää, toki sen kaikkia ominaisuuksia en käynyt läpi, kuten mitä Bluetooth-yhteyden takaa löytyisi puhelimeen kytkettäessä, mutta toisaalta vaikka olenkin nuori niin joissain asioissa olen minäkin vanhanaikainen ja tässä erityisesti, mielestäni hiomakoneen ei tarvitse saada lisäominaisuuksia bluetooth-yhteydestä, päinvastoin mitä vähemmän konetta joutuu kytkemään kaiken maailma äppeihin ja toisiin sovelluksiin on se aina parempi. Työstä kuitenkin tulee suoriutua vaikka tietotekniikka pettäisikin.

Hyvänä ominaisuutena oli myös laitteen pieni koko, joka todella mahdollisti myös laitteen käytettävyyden wc-tiloissa, ahtaissa eteisissä jossa ahtaat kulkuvälit, sekä muissa pienissä tiloissa, mutta minusta laitteessa ei oltu otettu huomioon tarpeeksi käyttäjän pituutta tai naisen käytettävyydessä toimivuutta, sillä jotenkin katonrajaan normaali huonekorkeudessakin on päästävä ja mieluiten tekisin sen yhdellä ainoalla laitteella, eikä monella eri välineellä. Toki toisena hieman ehkä huonona että laitteen pyöreä muoto ei kuitenkaan mahdollista täysin syvälle nurkkaan menoa, joten Mirkan Decosander hoiti asiansa kaikissa kulmauksien viimeistelyissä.

Arvosanaksi antaisin kuitenkin 9-

Plussat:

  • Kone oli helppo ottaa käyttöön, kun hetken tutustui ja perehtyi.
  • Konetta oli helppo käyttää, siitä sai tukevat työotteet ja tehon säätö onnistui kesken työn teon.
  • Kone oli kevyt, eikä sen liikutteluun tarvittu voimaa tai fyysistä jaksamista.

Miinukset:

  • Koneen lyhyt varsi, lyhyen henkilön käytössä ei ole toimiva kun puhutaan normaalista huonekorkeudesta.
  • Kone ei mahdu syvälle nurkkaan.
  • Koneen paketista ei löytynyt adaptereita tai sopivaa imuletkua.

Testaaja: Jenna Koivisto, J Koivisto, Tapetointi ja maalaus

Osta omaksi K-Raudasta 

Seuraa K-Rauta PRO:ta Facebookissa, niin saat tietoa uusista testihauista helposti.