K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Virtapihtimittari Fluke EPROD T6-1000/EU

Päivitetty 28.04.2022

Fluken virtapihtimittari pääsi testiin ammattilaisen käsissä. Katso havainnot ja tuotteen arvio!

Ensihavainnot virtapihtimittarista

Fluken mittalaite EPROD T6-1000/EU muistuttaa edeltäjäänsä T5-1000 -mallia, joka on suosittu sähköasentajan perustyöväline. Mittalaite on näppärän kokoinen ja siten sitä on vaivatonta kuljettaa vaikkapa asentajan takin rintataskussa. Mittarilla voidaan mitata tasa- ja vaihtojännitettä 1000 V saakka, vaihtovirtaa (AC) 200 A saakka, taajuutta sekä resistanssia 0-100 kΩ välillä. Laajat mittausalueet mahdollistavat laitteen käytön esimerkiksi työmailla, joissa asennetaan aurinkosähköpaneeleita.

Mittalaite itsessään on rakenteeltaan tukeva,

joten sen voi olettaa kestävän pienet kolhut. Mittalaitteen mittajohdot mittapäineen ovat jämäkän oloiset, joten niiden voisi kuvitella kestävän hyvin työmaiden olosuhteita, joissa mittajohdot saattavat takertua esteisiin ja altistua mekaaniselle rasitukselle. Mikäli kuitenkin mittajohdot kaikesta huolimatta vaurioituvat, voidaan ne vaihtaa näppärästi avaamalla liittimen ruuvin (katso kuvat alla) – asia on myös opastettu havainnollisesti käyttöohjeessa.

tuotetesti-virtapihtimittari-fluke-eprod-t6-1000-k-rauta-paiden-vaihtaminen

Fluken virtapihtimittari kulkee kätevästi taskussa. Oikealla kuvassa mittalaitteen mittajohdinten ja mittapäiden vaihtaminen.

Hyödyllinen taustavalaistus ja laitteen suurempi koko

Mittalaitteen pakkauksesta löytyvä mittalaitteen ohella vaatimustenmukaisuusvakuutus, toiset paremmin suojatut mittapäät vaikkapa piirilevyjen komponenttien mittaamiseen sekä selkeät ohjeet, joissa on runsaasti havainnollisia kuvia. Kehityksenä laitteen aiempaan versioon näyttöön on lisätty taustavalaistus, jonka pystyy kytkemään päälle erillisestä painikkeesta. Virranmittauspihtiä on myös suurennettu siten, että T6:n pihdin aukkoon mahtuu 18 mm halkaisijaltaan oleva johdin tai kisko. Virta-arvoa on samalla myös suurennettu aiemmasta 100 ampeerista (T5) 200 ampeeriin (T6) ja nyt virranmittauskyky riittääkin useimpiin sähköverkon ja teollisuuden sähkölaitteistojen mitoituksiin, kuten 160 A jonovarokekytkinlähdölle.

tuotetesti-virtapihtimittari-fluke-eprod-t6-1000-k-rauta-mittarin-lukemat

Vasemmanpuoleisessa kuvassa mittalaitteen virranmittaushahlon parannukset edeltävään malliin, jossa ylempänä laite T6 ja alempana T5 -laite.

Uusi toiminto FieldSense

Käyttöohjeessa huomio kiinnittyy uuteen toimintoon nimeltä ”FieldSense”, jonka avulla on mahdollista havaita jännite mittalaitteen virranmittaushahlon avulla. Ohjeessa painotetaan, että mittalaitteen virranmittaushahlon pohja on painettava tukevasti mittauskohdetta vasten. Lisäksi ohjeessa korostetaan mittalaitteen maadoittamisen tärkeyttä mittaustulosten luotettavuuden varmistamiseksi.

Toiminto on tervetullut lisä ja parhaimmillaan se parantaa työturvallisuutta, kun jännitteen toteaminen helpottuu. Aikaisemmin tehtävää varten on tarvittu erillistä valokynää, mutta nyt tehtävä onnistuu yhdellä ja samalla mittalaitteella.

tuotetesti-virtapihtimittari-fluke-eprod-t6-1000-k-rauta-mittauksessa

FieldSense-toiminnon ohje ja toiminto käytössä.

Yhteenveto Fluke virtapihtimittarista:

  • Tuotteen arvosana kouluasteikolla (4 – 10): 9 ½
  • Suosittelisitko sähköalalla työskentelevälle: Kyllä, ehdottomasti!

Plussat:

  • näppärän kokoinen
  • luja rakenne
  • laaja asteikko
  • tilava virranmittaushahlo
  • taustavalo
  • vaihdettavat mittajohtimet ja -päät

Kehitysidea:

  • Kiertosuunnanmittaus-toiminto olisi vielä tarpeen, jottei tarvitsisi useampaa mittaria taskuun.

Osta virtapihtimittari omaksi.

Katso lisää Fluken tuotteita verkkokaupasta.

K-Rauta PRO palvelee ammattilaisia, tutustu.