K-Rauta kysyi, suomalaiset vastasivat: reilusti yli miljoona suunnittelee maalaavansa kodissaan seuraavien kahden vuoden aikana

K-RAUDAN LEHDISTÖTIEDOTE 3.5.2024
​​​​​​​Suomalaisten maalausinto on pysynyt yllä taantuman aikanakin: kodeissa maalataan sisällä ja vapaa-ajan asunnoilla ulkona.
K-Raudan asiantuntija uskoo maalaamisen suosion johtuvan helppoudesta ja nopeudesta.
Uutuustuotteiden ansiosta tätä nykyä voi maalata lähes kaiken, myös tiilitalon tai pihakivet.

Lähes joka kolmas suomalainen suunnittelee tarttuvansa lähivuosina kotonaan maalipensseliin. Kuva: K-Rauta

Lähes joka kolmas suomalainen suunnittelee tarttuvansa lähivuosina kotonaan maalipensseliin. Tämä selviää K-Raudan Näin Suomi remontoi -tutkimuksesta*.

Tarkemmin sanottuna seuraavien kahden vuoden aikana sisämaalausta kodissaan suunnittelee tekevänsä tai teettävänsä 29 % kyselyn vastaajista. Määrä vastaa noin 1 160 000 ihmistä.

Suomalaisten maalausinto on tuttu juttu K-Raudan tuotepäällikkö Timo Vanniselle. Sisämaalien myynti on säilynyt erittäin hyvällä tasolla myös tänä vuonna huolimatta esimerkiksi asuntokaupan hiljentymisestä.

”Ihmiset eivät tällä hetkellä ehkä muuta uusiin koteihin, mutta he kohentavat innokkaasti nykyisiä kotejaan. Maalaaminen on helppo, nopea ja verrattain edullinen tapa uudistaa kotia, etenkin, jos suurempaan remonttiin ei juuri nyt ole halua tai rahkeita. Maalaaminen on hyvä ratkaisu myös silloin, jos iso remontti on tulossa joidenkin vuosien päästä, mutta tiloja halutaan siitä huolimatta kohentaa helposti ja heti”, Vanninen tuumii.

K-Raudan kyselytutkimuksessa sisämaalaus päihittää kotien remonttisuunnitelmissa mm. toiseksi suunnitelluimman terassin huollon (26 %), kylpyhuone- tai WC-remontin (19 %) sekä ulkomaalauksen (17 %).

Vapaa-ajan asunnollaan ulkomaalausta seuraavien kahden vuoden sisällä suunnittelee 10 % vastaajista. Ulkomaalaus jakaa mökkien remonttisuunnitelmien ykkössijan laiturin kunnostamisen tai rakentamisen sekä terassin huollon kanssa (molemmat 10 % vastaajista). 

Yli kaksi miljoonaa maalannut kotinsa sisätiloissa viimeisten kahden vuoden aikana

Maalaamisen suosio näkyy myös kotona ja vapaa-ajan asunoilla jo tehdyissä remonteissa.

Viimeisten kahden vuoden aikana sisämaalausta kotonaan kertoo tehneensä tai teettäneensä peräti 52 % kyselyn vastaajista. Määrä vastaa noin 2 080 000 ihmistä. Toiseksi eniten vastaajat (39 %) ovat huoltaneet terassejaan. Ulkomaalausta kodissaan on tehnyt tai teettänyt 25 % vastaajista.

Menneiden kahden vuoden aikana ulkomaalausta mökillä kertoo tehneensä tai teettäneensä 17 % vastaajista. Terassin huolto seuraa mökillä hyvänä kakkosena. Sen kertoo viimeisten kahden vuoden aikana tehneensä tai teettäneensä 16 % vastaajista.

Sisämaalausta mökeillä ei sen sijaan juuri ole tehty. Viimeisten kahden vuoden aikana vapaa-ajan asuntojensa sisätiloja on maalannut vain 9 % vastaajista.

Tieto tiilitalojen maalaamismahdollisuudesta levinnyt hyvin

Markkinoille on viime vuosina tullut runsaasti maaliuutuuksia kuten kaakeli-, kivikuullote- sekä tiilitalomaaleja, jotka saattavat osaltaan vaikuttaa maalaamisen suureen suosioon.

”Uutuudet mahdollistavat erilaisten pintojen maalaamisen nopeasti ja helposti. Esimerkiksi kaakelimaalien suosio on kasvanut keväästä 2022 alkaen, kun saataville tuli sävytettävä kaakelimaali”, Vanninen kertoo.

Talojen julkisivujen maalaus on perinteisesti yhdistetty puutaloihin, mutta viime vuosina mahdollisuus on laajentunut myös tiilijulkisivuihin.

”Ottaen huomioon sen, että Suomessa on satojatuhansia tiilitaloja, joista iso osa on rakennettu 1970- ja 1980-luvuilla, voisi kuvitella tuotteella olevan kysyntää. Aiemmin tiilitalon julkisivun kohentaminen on lähes aina vaatinut rappaamista, vaan ei enää”, Vanninen pohtii.

Huolimatta siitä, että tiilimaalit ovat olleet markkinoilla vasta verrattain vähän aikaa, vaikuttaa tieto niistä levinneen hyvin. Kyselytutkimuksen perusteella suurin osa (65 %) tietää jo, että myös tiilitalon julkisivun voi maalata**.

*Lähde: Näin Suomi remontoi -kyselytutkimus K-Kylä-asiakasyhteisössä helmi–maaliskuussa 2024. Kyselyyn vastasi 1044, iältään 25+-vuotiasta ihmistä. Aineisto on painotettu vastaamaan väestöä iän ja sukupuolen mukaan.

**Lähde: kyselytutkimus K-Kylä-asiakasyhteisössä maaliskuussa 2024. Kyselyyn vastasi 660, iältään 25+-vuotiasta ihmistä. Aineisto on painotettu vastaamaan väestöä iän ja sukupuolen mukaan.

Lue lisää:
Ulkomaalausohje – noudata näitä 5 vaihetta

Lisätietoja:
K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, [email protected]