Kriisit ovat heijastuneet suomalaisten saunoihin – K-Raudan puukiukaiden myynti on noussut huimasti

K-RAUDAN LEHDISTÖTIEDOTE 22.2.2024

Koronapandemian käynnistämä mökkeilybuumi ja energiamarkkinoiden heilahtelut ovat kasvattaneet puukiukaiden suosiota.

K-Rauta_puukiukaat_22022024

Puukiukaiden myynti K-Rauta-kaupoissa on kasvanut vuoden 2019 jälkeen tuntuvasti. Jos vuoden 2023 myyntiä verrataan vuoden 2019 myyntiin, on vuosien välillä euromääräistä kasvua peräti noin 40 prosenttia.

Syitä puukiukaiden suosioon on useita, arvioi K-Raudan saunoista, takoista sekä puutavarasta vastaava tuoteryhmäjohtaja Juha Huusko.

Pörssisähkön hinta nousi korkealla vuonna 2021. Helmikuussa 2022 Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa, mikä vaikutti entisestään energiamarkkinoihin. K-Raudoissa sähkökiukaiden menekki kääntyi laskuun vuonna 2021.

”Kiuaskauppa on suureksi osaksi vaihtokauppaa. Uusi kiuas hankitaan, kun vanha menee rikki. Kun sähkösaunoja on käytetty vähemmän, sähkökiukaat ovat olleet vähemmällä rasituksella, eikä niiden vaihtamiselle ole ollut tarvetta. Tai jos kiukaat ovatkin menneet rikki, ei niiden uusimisella ole ollut niin kiirettä”, Huusko päättelee.

Jo tätä aiemmin, vuoden 2020 alussa Suomeen saapunut korona oli lopettanut ulkomaanmatkailun hetkellisesti ja käynnistänyt mökkeilybuumin.

”Ymmärrettävästi mökkien uudet omistajat remontoivat vapaa-ajanasuntojaan ja niiden saunoja, joihin hankittiin puukiukaita. Sähkön hinnan noustessa kiinnostus puukiukaita kohtaan nousi entisestään. Kiukaissa alettiin suosia erityisesti vesisäiliöllisiä malleja. Ilmeisesti mökkeilijät ovat halunneet lämmittää pesuvetensä puukiukaassa sen sijaan, että he käyttäisivät veden lämmitykseen sähköä”, Huusko kertoo.

Etälämmitettävät sähkökiukaat kiinnostavat kiireisiä

Mökkeilijöiden lisäksi Huusko nostaa esiin yhden asiakasryhmän, joka on viime vuosina selvästi innostunut puukiukaista: rintamamiestalojen asukkaat.

”Moniin rintamamiestaloihin rakennettiin 1980-luvulla niin sanottu elintasosiipi, johon asennettiin sähkökiuas. Tällä hetkellä, jos alkuperäinen puukiuas on aikoinaan vaihdettu sähkökiukaaseen sen helppouden takia, on asukkailla usein halua ja valmiutta asentaa saunaan jälleen puukiuas. 

Sekä sähkö- että puukiukaissa on omat hyvät puolensa, Huusko huomauttaa. Puukiukaat edustavat perinteistä saunakulttuuria. Erityisesti mökillä moni nauttii tulen sytyttämisestä sekä puun ja savun tuoksusta ja liekkien katselemisesta. Sähkökiukaat taas ovat helppoja ja tehokkaita.

K-Raudoissakin sähkökiukaiden myynnin lasku taittui lievään nousuun jo vuonna 2022. 

”Kaikesta huolimatta kiireiselle ihmiselle sähkökiuas on usein oikea valinta. Tämä näkyy erityisesti etälämmitettävien WiFi-kiukaiden kasvavassa suosiossa”, Huusko sanoo.

Etäsäädettävät WiFi-kiukaat ovat erinomainen valinta myös vuokramökkeihin.

”Vuokrahenkilö voi seurata saunan käyttöä etänä ja varmistaa, ettei kiuas jää päälle vuokraajien poistuttua. Kiukaissa on anturit, jotka varmistavat, ettei kiukaan päälle aseteta kuivumaan mitään. Turvallisuus ennen kaikkea, myös saunoessa!”

Lisätietoja:
K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, [email protected]