K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Paras valinta työmaan valaistukseen: ledit

Ledilamput loistavat niin työmaalla kuin kotiremontissakin, sillä ne kestävät pidempään kuin muut lampputyypit. Energiatehokas ledilamppu säästää sähköä jopa 90 prosenttia hehkulamppuun verrattuna. Ledit syttyvät nopeasti, kestävät pitkään ja tuottavat valoa hyvin myös kylmässä säässä.

paras-valinta-tyomaavalaistukseen-ledit-k-rauta-led-valaisimet

Hyvä valaistus helpottaa liikkumista ja työntekoa sekä vähentää onnettomuusriskejä työmaalla ja remonttikohteissa. Työmaavalaisimen pitää kestää kosteutta, pölyä ja likaa. Joidenkin työmaavalaisinten moduulirungossa on pistorasia, josta voi ketjuttaa jopa kymmeniä valaisimia tai johon voi kytkeä pieniä käsityökaluja. Ketjuttamalla valaisimia työmaalle saadaan tasainen ja hyvä yleisvalaistus.

Työmaalla tarvitaan yleisvalaistuksen lisäksi esteettömiä kohdevalaistuksia. Valon oikea suuntaaminen ehkäisee häikäisyt. Esimerkiksi maalatessa valaistus pitää suunnata niin, ettei muodostu varjoja.

Jos työmaalla ei ole saatavilla sähköä, valoa saa ladattavista ja siirrettävistä valaisimista. Ne saavat virtansa vaikkapa autosta tai kannettavasta tietokoneesta USB-liittimellä. Edistyneissä työmaavalaisimissa akkuvarmennus tuo valoa, jos sähkö sattuu katkeamaan. Sähkötöntä kohdetta palvelevat myös paristoilla tai ladattavalla akulla toimivat otsa- ja taskulamput. Hyvissä tasku- ja otsalampuissa voi säätää esimerkiksi valokeilaa ja valovoimaa. Etenkin otsalamppu on kätevä, koska se vapauttaa kädet työtekoon.

Tarkista watit ja luumenit

Kun hehku- ja halogeenilamppuja korvataan tehokkaammilla lampuilla, on vertailtava luumeneita, jotka kertovat lamppujen tuottaman valon määrästä eli valovirrasta. Lampun vaihtoa helpottaa eurooppalainen ErP-direktiivi (kts. taulukko).

paras-valinta-tyomaavalaistukseen-ledit-k-rauta-taulukko

Esimerkki: Valaisin, jonka maksimilampputeho on 75 wattia Watit kertovat sähkönkulutuksesta. Ledilampun valovirran tulee olla vähintään 1 055 luumenia, jotta se vastaa 75-wattisen hehkulampun valomäärää. Esimerkkilamppuun voidaan asentaa valovirraltaan tehokkaampi, mutta pieni-wattisempi ledilamppu. Tämä 1 055 luumenin ledilamppu vastaa 14-wattista energiansäästölamppua.

Toimistotiloihin on annettu ohjearvoja (koteihin vain suosituksia) valaistusvoimakkuudelle, joka kertoo tietylle pinta-alalle lankeavan valovirran määrän. Sen mittayksikkö on luksi. Valaistusvoimakkuuksia lasketaan ohjelmilla, joita käytetään ammattivalaistuksen suunnittelussa.

Turvallisuus valokiilaan

Työmaalla kannattaa aina varmistaa, että ulko- ja työmaakäyttöön tarkoitettuja jatkojohtoja on riittävästi ja etteivät ne haittaa liikkumista. Turvallisuutta saa lisättyä liiketunnistinvalaisimilla. Tarkista jalustat ja teleskooppivarret, että ne seisovat tukevasti.

Kirkkaasti työmaalla – tarkista nämä:

  • Hanki riittävästi sekä yleis- että kohdevalaistusta.
  • Otsalamppu vapauttaa kädet työntekoon.
  • Varmista, että työmaakäyttöön soveltuvia jatkojohtoja on tarpeeksi.
  • Huolehdi turvallisuudesta. Esimerkiksi jatkojohdot eivät saa haitata liikkumista.
  • Ledilamppuja ei tarvitse vaihtaa yhtä usein kuin muita lamppuja. Siksi ledilamput sopivat erityisen hyvin korkeisiin tiloihin.

Asiantuntijana tuotepäällikkö Jukka Honkanen, Kesko Oyj Rakentaminen ja talotekniikka.

Tutustu työmaavalaisimien valikoimaan!

Lue lisää asiantuntijoiden artikkeleita ja katso ammattilaisten testaamia tuotteita.

K-Rauta PRO apunasi, katso ammattilaisten palvelut.