K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Akkuroilokone Dewalt 54V XR Flexvolt

Dewaltin akkuroilokone yllätti testaajan. Katso mitä työmiehet sanoivat koneesta!

Akkuroilokone sai aluksi osakseen epäilyä

Aloitan arvosteluni rehellisellä paljastuksella. En uskonut, että kyseisestä Dewaltin akkuroilokoneesta on mitään hyötyä isommissa roilotustöissä. Kuitenkin osallistuin arvontaan ja onnekseni arpaonni suosi! Kun vein koneen työmaalle, työntekijäni jopa naurahti: ”täällä pitäisi tehdä 100 metriä roiloa paikalla valettuun betoniseinään ja valuharkkoihin. Ja sä tuot tänne jonkun akkulelun!” Puolustin tietenkin konetta, että tän päivän käytätte, jos ei kelpaa, niin käydään vuokraamassa johdollinen kone. Itsellänikään ei ollut järin suuri luotto, olenhan minäkin käräyttänyt useamman vastaavan johtokoneen ja niissäkin on loppunut välillä teho kesken.

tuotetesti-akkuroilokone-dewalt-xr-k-rauta-kone

Kommentit akkuroilokoneesta työskentelyn jälkeen

No itse asiaan. Sain alle tunnin päästä työmaalta videon kehujen kera. Kundit eivät kuulemma saaneet konetta ”tukkoon” vaikka ihan kiusallaan yrittivät. Päivän päätteeksi, kun ei tullut negatiivista viestiä soitin työmaalle kiusallani, että tulen hakemaan koneen pois aamulla toiselle työmaalle, niin kundit saavat hakea vuokraamosta koneen tilalle. Vastaus oli, että ”Jos viet koneen pois, me haetaan vuokraamosta samanlainen tilalle.” Oli kone kuulemma toiminut sen verran hyvin etteivät kundit enää suostuneet johdollista konetta käyttämään.

Itselläni oli silti hankala kuvitella, että akkukone voisi oikeasti toimia niin hyvin, joten otin sen toiselle työmaalle testiin. Siellä ajoin yhdellä akulla koko päivän roiloa. Tosin materiaali oli paljon kevyempää: kahi-harkkoa ja kevytsoraharkkoja. Akku kuitenkin kesti koko päivän helposti. Ja pölyävän seinän pölyt ohjautuivat hyvin imuriin ilman isompia suojaustöitä. Asiakas sai uudet pistorasiat ja valokatkaisimet asuntoonsa.

tuotetesti-akkuroilokone-dewalt-xr-k-rauta-kone-kaytossa

Oikein käytettynä pölyn määrä on lähes olematon

Kone pölyttää todella vähän, kunhan käyttää konetta ”ohjekirjan” mukaan, eli peruuttaen. Tai no, sitä ei tarvitse edes ohjekirjasta lukea, vaan koneessa on suoraan työskentelynuolet. Jos kuitenkin yrittää käyttää konetta väärään suuntaan, huomaa sen samantien pölypilven määrästä. Oikein käytettynä pölyn määrä on lähes olematon, kuten videolta voi havaita. Koneessa on yksi todella mukava ominaisuus – säätöpalaset, joilla saa säädettyä roilon leveyden. Näin saa tehtyä oikean kokoisen roilon. Olipa kyseessä sähköputki tai vaikka vain anturipiuhan paikka. Näin jälkityö on helpompi ja nopeampi toteuttaa, kun tasoittamiseen ei tarvitse käyttää niin paljon aikaa. Lisäksi syvyyden säätö on helppokäyttöinen. Uskaltaa vaikka lattiaan ajaa roiloa, kun tietää millä korkeudella lattialämmitysputket menevät.

Koneen terät menevät kokonaan piiloon, kun nostaa koneen irti seinästä. Näin hihat tai muut vaatteet eivät joudu niin helposti koneen kohteeksi.

Yllätti erittäin positiivisesti

Kokonaisuudessaan Dewaltin akkuroilokone yllätti erittäin positiivisesti. Varmaan osasyynä oli, kun itselläni koneeseen ei ollut juuri mitään isoja odotuksia etukäteen. Yksi erittäin suuri miinus täytyy sanoa. Nyt kun on valmiiksi Dewalt 54V akkuja ja tämä kone, niin joutuu varmasti lähtemään kaupoille ostamaan lisää 54V-koneita.

Ensimmäiseksi aina kysytään akkukoneista, että kuinka pitkään se akku kestää. Karkean arvion saa, kun sanon, että tehtiin yhdellä akulla 9AH noin 10-11 metriä roiloa kunnes vaihdettiin toinen akku. Tämmöiset määrät saatiin työmaaolosuhteissa betonia ja valuharkkoa leikaten. Eli maalaiskielellä – remonttikohteissa pärjää yleensä helposti 20-22 m määrällä, eli ei tarvitse akkuja edes ladata. Isommissa kohteissakaan tämä ei ole ongelma. Kun akut latautuvat nopeasti kahvitauon aikana, saa hönkää akkuun taas useemmaksi metriksi.

Muita positiivisia puolia oli koneen keveys, joka akun kanssakin oli mielestämme samaa luokkaa kuin johtokoneissa.

Jälkikäteen uskallan suositella varauksetta konetta ja lupaan, että koneen teho tulee yllättämään positiivisesti!

Katso lisää Dewaltin koneita.

Tutustu muihin testiraportteihin ja ammattilaisten artikkeleihin.

Asiaa ammattilaisille – K-Rauta PRO apunasi.