K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Pieni keittiö

Suomessa on yksin asuvia yli miljoona ja keskimääräinen asuinpinta-ala per henkilö on noin 40 neliömetriä. Ei siis ihme että pienten asuntojen pienille keittiöille on selvä tarve ja tilaus.

teksti: Laura Räihä, sisustusarkkitehti, kuvat: valmistajat ja Cello

Pieni keittiö – tarkka mitoitus on kaiken a ja o

Pienessä tilassa suunnitelman tehokkuus ja tyylillinen selkeys toimivat parhaiten. Jokainen sentti on tärkeä, siksi kokonaisuus on hyvä antaa ammattilaisen käsiin. K-Raudan omassa Cello-keittiön mallistossa mitoitus on 5-10 sentin välein, joka antaa paljon mahdollisuuksia toteuttaa pieni ja toimiva keittiö myös haastavaan tilaan. Toisinaan tila voi kuitenkin olla niin hankalan mallinen että keittiö pitää tehdä kokonaan mittatilauksena.

pieni-keittio-k-rauta-cello-cello-keittio-kallio

Kuvassa Cello-keittiö Kallio-ovimallilla. Tutustu Cello-keittiömallistoon tarkemmin.

Pienen keittiön edut

Pienessä keittiössä on ehdottomasti myös etuja, tehokas suunnitelma parantaa pienen keittiön toiminnallisuutta, kaikki toiminnot ovat hyvin lähellä toisiaan, toisin kuin isossa keittiössä toiminnot saattavat levittäytyä. Pieni keittiö on myös helppo pitää siistinä. Pidä tasot puhtaina työskentelylle, ei tavaran säilytykseen. Kodinkonevalikoimissa on myös paljon pieniin tiloihin tarkoitettuja koneita, tavallista pienempiä astianpesukoneita, uuni/mikro -yhdistelmiä yms.

pieni-keittio-k-rauta-cello-keittio-sarkola-haikkoo

Kannattaa muistaa että pienen keittokomeron voi hyvin laajentaa syvennyksestä myös olohuoneen puolelle. Kapea baaritaso ikkunan edustalla toimii hyvin pienenä ruokapöytänä, jonka alle on vielä piilotettu mikro. Näin keittiön yläkaappien ilme on kauniin yhtenäinen. Kuvassa Cello-keittiöiden mallistosta Sarkola-Haikkoo ovet.

Toiminnallisuus ennen ulkonäköä

Pienen keittiön suunnittelussa kannattaa miettiä ensiksi keittiön toiminnallisuus,__ mitkä toiminnot ovat välttämättömiä pienessä tilassa ja mistä voitaisiin mahdollisesti luopua__. Astiasäilytys harvoin käytetyille astioille voi hyvin olla esimerkiksi olohuoneessa. Alakaapit kannattaa vaihtaa laatikostoihin joissa tilankäyttö on paljon tehokkaampaa kuin kaapeissa. Ota myös tilan koko korkeus käyttöön, yläkaapit on hyvä valita mahdollisimman korkeina, niin ettei kaappien ja katon väliin jää hukkatilaa.

Monipuoliset irtokalusteet

Siirrettävä tarjoiluvaunu tai pyörillä kulkeva apupöytä auttavat silloin kun pienessä keittiössä kokataan paljon, siirrettävä kaluste voi hyvin olla sijoitettuna muualle asuntoon silloin kun sitä ei tarvita keittiössä. Kapeat baaritasot toimivat hyvin pienenä ruokapöytänä ja sirot baarijakkarat eivät tuki tilaa. Jatkettava ruokapöytä ja pinottavat tuolit muuntuvat tarpeen mukaan isommallekin porukalle. Pieniinkin seinänpätkiin löytyy monenlaisia säilytysratkaisuja, hyllyt ja erilaiset koukut toimivat hyvin piensäilytyksessä.

Valoa ja vaaleita sävyjä

Pienessä tilassa kannattaa suosia vaaleita sävyjä. Persoonallista ilmettä voi tuoda tilaan välitilan erilaisilla materiaaleilla, sekä lattiamateriaalilla. Peilin käyttäminen pienessä tilassa tuplaa valon ja tilan määrän, se on kiinnostava vaihtoehto välitilaan, tosin kannattaa muistaa että peili tuplaa myös tiskivuoret. Riippuen tilasta pienen keittiön voi piilottaa vaikka kokonaan liukuovien taakse, tämä voi olla toimiva vaihtoehto pienessä avokeittiössä jos samassa tilassa on esimerkiksi oleskelutila.

pieni-keittio-k-rauta-cello-sisustustuotteita

Pienen keittiön seinä on maalattu mintunvihreällä. Kuvassa Cellon sisustustuotteita, joita löydät K-Raudan valikoimista. Riippuvalaisin Cello Bee on hauska yksityiskohta muuallekin kuin keittiöön.

pieni-keittio-k-rauta-cello-sisustustuotteita-olohuone-u

Tutustu myös piensisustuksen tuotteisiin, mattoihin ja verhoihin sekä sisustuskoreihin. Kuvassa Cellon sisustustuotteita.

Pienen keittiön täydellinen keittiöremontti

pieni-keittio-k-rauta-pienen-keittion-remontti

Katso, miten vanhasta keittiöstä remontoitiin upea ja uniikki keittiöhelmi!

Pienen tilan pöytäratkaisu nousee seinälle

pieni-keittio-k-rauta-taittopoyta-seinaan

Katso ohjeet ja tarvikkeet kätevään seinälle kokoon menevään taittopöytään, jolloin pöytä ei vie lattiatilaa, kun se ei ole käytössä. Pinta on maalattu mustalla liitutaulumaalilla.

Pienen keittiön remontin toteutus yllättävän helposti

keittion-purku-krauta-remonttimestari-u

Älä stressaa keittiöremontista – anna K-Raudan Remonttimestarin hoitaa kaikki käytännön asiat puolestasi: tekijät, budjetin ja aikataulut. Katso lisää Remonttimestarista ja polkaise remontti käyntiin. Voit kysyä myös mitä vain keittiön ja kodin remontoinnista maksuttomasta remonttineuvonnastamme. Katso lisää asiaa keittiöremontista ja tutustu K-Raudan omaan Cello-keittiöiden valikoimaan. Keittiötuotteita löydät myös K-Raudan verkkokaupasta.