K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kylpyhuoneen vedeneristys – katso mitä kannattaa tietää

Päivitetty 29.12.2021

Märkätilatkin vaativat säännöllistä kunnostusta. Märkätilojen oikeanlainen ja laadukas rakentaminen vaatii osaamista, tarkkuutta ja toimivat tuoteratkaisut. Märkätiloja koskevat säädökset ovat muuttuneet vuosikymmenien aikana ja vanhoissa rakennuksissa ei välttämättä ole käytetty nykypäivän vaatimuksia täyttäviä vedeneristystuotteita.

Anna sertifioidun ammattilaisen hoitaa vedeneristys

Oikein ja huolellisesti rakennettu märkätila on turvallinen ja kestävä. Märkätilan rakentaminen on kuitenkin osa-alue, missä ei kannata säästää laadun kustannuksella. Parhaan lopputuloksen saa aikaan valitsemalla tekijäksi alan ammattilaisen, jolla on märkätilan vedeneristäjän sertifikaatti. Kylpyhuoneen rakentaminen ei tarkoita vain vedeneristeen levittämistä sinne tänne, vaan tilasta on tehtävä kauttaaltaan vesitiivis. Vedeneristystyö edellyttää tarkkuutta työntekijältä, esimerkiksi vedeneristekalvon on oltava riittävän paksu kauttaaltaan ja erilaisten läpivientien on oltava tiiviitä kaikilta osiltaan.

K-Raudan kautta saat kylpyhuoneremontin vaikka avaimet käteen periaatteella. Tutustu Remonttimestari-palveluun.

Remonttikohteessa aina vanhat pois ja uudet tilalle

Remonttikohteessa ammattilainen aloittaa työn purkamalla olemassa olevan laatoituksen, vedeneristyksen ja vanhat tasoitteet kokonaan pois. Tässä yhteydessä varmistetaan, että rakenteeseen ei ole päässyt syntymään kosteusvaurioita. Vanhan laatan päälle laatoittamista ei tulisi tehdä, koska alla olevan rakenteen toimivuudesta ei ole takeita.

Tietoa vedeneristyksen tuotteista

Kohteessa käytettävät seinä- ja lattiatasoitteet sekä lattiamassat on aina järkevin valita saman valmistajan valikoimasta kuin kohteessa käytettävät vedeneristeet. Tällöin varmistetaan, että tuotteet ovat mahdollisimman yhteensopivia ja tarvittaessa teknistä tukea on saatavissa yhden valmistajan suunnalta.

Kylmilleen jääviin märkätiloihin, kuten vaikkapa kesämökin pesutilat, käytetään sementtipohjaista vedeneristettä, esimerkiksi Kiilto Keramixia. Tämä tuote kestää varmimmin lämpötilan vaihtelusta johtuvan rasituksen ja Suomen kovat pakkaset.

Kodin kylpyhuoneeseen sopii perinteinen yksikomponenttinen vedeneriste tai vedeneristekalvo. Kylpyhuoneen rakentamista nopeutetaan valitsemalla käytettäväksi nopeasti kuivuva vedeneriste.

Märkätilan haastavimpia kohtia ovat erilaiset läpiviennit. Turvallisin ja laadukkain tapa on tehdä läpivienti valmiista läpivientikappaleesta, joita on eri kokoisia eri tarkoituksia varten. Varsinkin hankalimpiin kohtiin voi myös käyttää märkätilan läpivientien tiivistykseen tarkoitettua tiivistysmassaa.

Laatoitukseen valitaan sopiva kiinnityslaasti käyttötarkoituksen mukaan. Valikoima on laaja ja tuotteita on räätälöity eri käyttökohteisiin, tuotteen valinnassa apuna on K-Raudan myyjä.

Seinät saumataan saumalaastilla, mutta lattioihin varmin valinta on lattiasaumalaasti, joka on suunniteltu erityisesti lattioiden erikoisvaatimuksia ajatellen. Silikonisaumauksiin löytyy myös runsaasti vaihtoehtoa. Osasta maaleista, puhdistusaineista ja tietyistä puulajeista (mm. lämpökäsitelty radiatamänty) vapautuu ainesosia, jotka voivat aiheuttaa silikoniin värimuutoksia. Tarvittaessa tämä voidaan testata viemällä tilaan pieni määrä silikonia.

Nykyään tehdään runsaasti myös erilaisia ilmavuotojen tiivistyksiä esimerkiksi lattioiden ja seinien liitäntöihin sekä ikkunoiden ympärille. Saatavilla on myös tarkoitukseen räätälöityjä ilmatiivistysaineita.

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje