K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Huonekalujen ja kalusteiden maalaus

Päivitetty 26.05.2023

Huonekalujen ja kalusteiden maalaus on helppo ja nopea tapa virkistää kodin ilmettä, kunhan muistat tehdä pohjatyöt hyvin. Katso viiden vaiheen ohje ja esimerkki puuhyllyn maalauksesta.

1. Huonekalujen ja kalusteiden maalaus alkaa aina värisävyn valinnalla

Huonekalujen ja kalusteiden maalaus alkaa aina oman tyylin ja muiden kalusteiden huomioimisella. Jos et ole ihan varma värisävystä, käytä väriliuskaa tai osta kaupasta pieni erä maalia ja tee sillä koemaalaus vaikka laudanpätkään. Näin näet lopputuloksen oikeassa valossa ja sen, miltä sävy näyttää ympäristössään. Kannattaa valita vesiohenteinen maali, sillä se on liuotinohenteista maalia miellyttävämpi vaihtoehto sekä maalaajalle että sisäilmalle.

huonekalujen-ja-kalusteiden-maalaus-k-rauta-KUVA-LOPPUTULOS

2. Huonekalujen ja kalusteiden maalaus onnistuu kunnon pensselillä

Pensselin valinnassa ei kannata säästellä kun haluat, että huonekalujen ja kalusteiden maalaus onnistuu. Valitse vesiohenteiselle maalille laadukas keinokuitusivellin kalusteen koon mukaan. Voi olla, että tarvitset kaksi pensseliä: leveän suurille pinnoille ja pienemmän yksityiskohtiin.

3. Suojaa ja hio

Huonekalujen ja kalusteiden maalaus kannattaa tehdä hyvin suojatussa ja tilavassa ympäristössä. Siirrä kaluste paikkaan, jossa sinulla on tilaa maalaamiselle, ja suojaa ympäristö suojapaperilla. Nosta kaluste työpukin tai vaikka puupalojen päälle, jotta sitä on helpompi työstää.

Hio kaluste kauttaaltaan hiomapaperilla, jonka karkeus on 120–150. Jos kalusteessa on kiiltävä lakka tai maalia on lähtenyt irti, se kannattaa hioa perusteellisesti. Jos kaluste on puhdasta puuta, kevyempi hionta riittää. Pyyhi pölyt kalusteen pinnasta hiomisen jälkeen. Jos kaluste on metallinen, maalipinta kannattaa karhentaa hiomapaperilla samaan tapaan kuin puukalusteessa. Maalin pysyvyys muovikalusteen pinnassa on epävarmaa, joten kalusteen maalaus ei usein kannata.

4. Levitä pohjamaali

Ohenna pohjamaalia vedellä noin kymmenen prosenttia. Pohjamaalaa sen jälkeen kaluste kauttaaltaan. Yksi kerros riittää. Jos puukaluste on saanut kolhuja, sitä kannattaa kitata ennen pintamaalausta. Levitä kitti lastalla kolhuihin ja hio korjatut kohdat hiomapaperilla, kun kitti on kuivunut. Yleensä pintamaalin voi levittää muutaman tunnin päästä kittauksesta.

5. Pintamaalaa kaluste

Huonekalujen ja kalusteiden maalaus on valmis onnistuneen pintamaalauksen jälkeen. Levitä pintamaalia vaakapinnoille riittävästi, jotta se tasoittuu kunnolla. Maalaa puun syiden mukaisesti samansuuntaisilla pitkillä vedoilla. Ota mahdolliset valumat nopeasti pois siveltimellä yhtenäisin vedoin. Pintamaalin kuivuminen riippuu olosuhteista ja sideaineen ominaisuuksista. Maalaa toinen kerros seuraavana päivänä tai tuotteen ohjeiden salliessa muutaman tunnin kuluttua.

Kalusteen voi ottaa käyttöön jo seuraavana päivänä, mutta kovempaa kulutusta maalipinta kestää vasta muutaman viikon kuluttua. Maalatun pöydän päälle ei siis kannata laittaa maljakkoa ennen kuin maali on asettunut pari viikkoa.

Maalaa vain osa: Katso helpot ohjeet puuhyllyn maalaukseen

huonekalujen-ja-kalusteiden-maalaus-k-rauta-alkutilanne

Klassinen puuhylly piristyy, kun päivität sen kalustemaalilla ja jätät osan puupinnasta näkyviin.

Näin maalaat puuhyllyn

huonekalujen-ja-kalusteiden-maalaus-k-rauta-KUVA-tyovaiheet

Pura hylly ja pyyhi osat puhtaiksi kostealla rätillä. Suihkuta sitten Tikkurilan Kalustepesua sieneen tai rättiin ja pyyhi maalattavat osat. Pyyhi pesuaine pois puhtaalla kostealla rätillä, hio maalattavat osat kevyesti, pyyhi hiontapöly ja anna kalusteen kuivua.

Teippaa hyllyjen reunat huolellisesti maalarinteipillä. Maalaa tikkaat ja tikkaiden peiteosat kauttaaltaan. Maalaa hyllyjen reunat 2–3 kertaa pukkijalkojen päällä. Anna kuivua välissä.

Kun maali on aavistuksen nihkeää, poista teipit. Anna kuivua hyvin ja kokoa kaluste.

huonekalujen-ja-kalusteiden-maalaus-k-rauta-lopputulos-2

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje