K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

DIY: Betoniaskartelu

Päivitetty 17.02.2020

Betoniaskartelu on mainiota kesän ja syksyn pihapuuhaa. Sadesääkään ei ole este. Betoni-ideoiden tarvikkeet löydät K-Raudasta. Katso ohjeet!

Betoniaskartelu ideat on toteutettu edullisella Sementtilaasti S30:lla, joka sisältää sementin, hiekan ja sideaineet, joten askarrellessa siihen tarvitsee lisätä vain vesi. Sementtilaasti S30 on sään ja pakkasen kestävää, joten se sopii mainiosti ulos tehtäviin esineisiin.

Näin onnistut betoniaskartelussa:

  • huolelliset alkuvalmistelut
  • betonia vasten tulevien muottipintojen kevyt öljyäminen
  • maltti kuivatuksessa: betonityöt kuivuvat kestäviksi 3−5 vuorokaudessa, välillä vesisuihkun niskaansa saaden.

Rakenna hauska laattapolku betonista

diy-betoniaskartelu-artikkeli

Ämpäreillä ja kumimatoilla syntyvät betonilaatat puutarhapoluksi tai pihan oleskelualueeksi. Laatat voi upottaa nurmikkoon tai niiden välit voi täyttää hiekalla, soralla tai koristekatteella. Kohokuvioinnit koristavat laattojen pintaa, mutta viirut ja kuopat myös lisäävät kitkaa, jolloin laatat ovat turvallisen karheat astua.

Näitä tarvikkeita tarvitset betoniaskartelussa:

diy-betoniaskartelu-vaihe-1-artikkeli

Laattapolun rakentaminen ja työvaiheet

diy-betoniaskartelu-vaihe-2-artikkeli

1. Suojaa maa muovilla tai järjestä valupaikaksi likaa sietävä alusta. Pue suojavarusteet ja tyhjennä 1½ säkkiä sementtilaastia isoon paljuun. Lisää vettä vähän kerrallaan ja sekoita massaa hyvin pohjia myöten joko lapiolla tai sekoitusvispilällä. Jos vettä tulee kaadetuksi hieman liikaa, on hyvä olla jauhetta jäljellä. Kun seos on perunamuusin paksuista, jätä se tekeytymään puoleksi tunniksi.

2. Betonin turvotessa piirrä kohokuvioiduille kumi- tai muovimatoille ämpäreiden pohjia.

diy-betoniaskartelu-vaihe-3-artikkeli

3. Leikkaa ympyrät irti saksin tai mattoveitsellä, hieman piirrosviivan sisäpuolelta. Matonpalojen tulisi mahtua ämpäreiden pohjalle, mutta ulottua aivan sivuseinään saakka.

diy-betoniaskartelu-vaihe-4-artikkeli

4. Aseta matonpalat ämpäreihin kohokuvio ylöspäin. Sipaise mattoihin ja ämpärin reunoille hieman ruokaöljyä, jotta valmiit laatat irtoavat helposti.

5. Sekoita vielä betoniseosta pohjaa myöten ennen valun aloittamista.

diy-betoniaskartelu-vaihe-5-artikkeli

6. Kokoa ämpärit betonisaavin viereen ja nosta niihin kauhalla seosta.

7. Pyöräytä teipinpala ohuen puutikun ympärille, siten että teipin yläreuna on viiden sentin korkeudella. Paina tikku betonimassaan ja kun teipinreuna aavistuksen näkyy, on laatta sopivan paksu. Koputtele ämpärin reunoja, jotta massa täyttää kaikki maton uurteet ja samalla ilmakuplat nousevat seoksen pintaan jolloin valmiista laatasta tulee siisti.

diy-betoniaskartelu-vaihe-6-artikkeli

8. Jos teet laatan pintaan selkeitä kuoppia, voit vahvistaa tällaiset laatat metalliverkolla, ettei talvella koloihin jäätyvä vesi vaurioita ja halkaise betonilaattaa. Katko metallisesta jyrsijänverkosta sivuleikkureilla ämpärin sisään hyvin mahtuva neliskanttinen tai pyöreä verkonpala. Laita verkonpala betoniseoksen päälle, paina sitä hiukan ja koputtele astian reunoja, niin verkko painuu upoksiin massan sisään.

diy-betoniaskartelu-vaihe-7-artikkeli

9. Nosta ämpärit tasaiselle alustalle kuivumaan. Peitä ämpärit löyhästi, auki leikatulla jätesäkillä. Anna valujen kuivua kolmisen vuorokautta. Jos säätiedotus lupaa sadetta, avaa muovit ja anna sataa ämpäreihin. Betonista tulee kestävää, kun se saa kuivua hitaasti, välillä vesisuihkun päälleen saaden.

diy-betoniaskartelu-vaihe-8-artikkeli

10. Irrota laatta kumoamalla ämpäri kyljelleen ja kumauttamalla kumivasaralla sen reunaa. Lyönti nytkäyttää laatan irti pohjasta. Ota toisella kädellä laatta vastaan. Kastele laatta vielä kerran ja anna sen kuivua muovin alla vuorokauden verran.

diy-betoniaskartelu-vaihe-9-artikkeli

11. Jos haluat laatan pintaan karheutta, kastele sen pintaa ja harjaa sitä teräsharjalla. Jos laatan reunaan on jäänyt kapea kohokantti, töki se pois teräsharjan metallikärjellä ja harjaa reuna siistiksi.

Valmista tuli!

diy-betoniaskartelu-vaihe-10-artikkeli

Katso myös ohjeet betonimunien tekoon sekä betonisäkkiruukkuun.