K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kasvihuoneen rakentaminen

Suunnittele ja rakenna kasvihuone mieltymystesi mukaan. Parhaimmillaan kasvihuone on jatke asumiselle ja viherkasvattamiselle.

Vaivattomimmin harrastuksessa pääsee alkuun valitsemalla valmiin kasvihuoneen. K-raudan runsaasta valikoimasta löytyy monenkokoisia kasvihuoneita, joiden neliömäärä vaihtelee noin viidestä neliöstä ylöspäin. Esimerkiksi Vitavian tuotteissa on tarjolla monta erilaista vaihtoehtoa, joista kotipuutarhuri voi valita itselleen sopivimman.

Ennen rakennustöihin ryhtymistä kannattaa varmistaa, tarvitseeko kasvihuone rakennus- tai toimenpideluvan. Yleensä alle viisineliöinen kasvihuone ei tarvitse lupaa, mutta jos aikoo hankkia sitä suuremman, kannattaa luvantarve selvittää omasta kunnasta.

Kasvihuone kestää käytössä kymmeniä vuosia, joten tilantarve kannattaa miettiä tarkkaan sopivaa kasvihuonetta valittaessa. Kasvihuoneen kokoon vaikuttaa, mitä kasveja viljellään, millainen kasvualusta valitaan ja kuinka paljon satoa halutaan.

Jos kasvihuoneeseen halutaan tilaa myös työskentelyyn, oleskeluun sekä ruukkujen tai vaikka kesäkalusteiden säilytykseen, tilantarve lisääntyy entisestään.

Lasi vai kennolevy katteeksi?

Markkinoilla olevat kasvihuoneet ovat alumiinirunkoisia. Niihin voi valita katteeksi lasin tai kennolevyn, joista lasi on materiaalina edullisempi. Kirkkaasta lasista näkee myös läpi, mikäli huoneessa aikoo oleskella. Kuumalla lasi vaatii kuitenkin lisävarjostusta.

Kennolevylläkin on puolensa: se on kevyt ja helppo asentaa, ja se eristää paremmin lämpöä, minkä avulla viljelyä saa aikaistettua. Jos kahdesta on vaikea valita, voi ostaa kummastakin katevaihtoehdosta koko seinä- ja kattopaketin, ja asentaa seiniin lasipinnat ja kattoon hieman varjostavat kennolevyt. Rungon ja katteiden lisäksi on hankittava vielä terässokkeli, ellei se jo kuulu pakettiin.

Yleisin tapa aloittaa kasvihuoneen pystyttäminen on ankkuroida ensin terässokkeli maahan routarajan alapuolelle ulottuvien tukien avulla. Seinät kootaan ja kiinnitetään sokkeliin. Työ jatkuu katon, oven ja tuuletusluukkujen kokoamisella. Lopuksi lasi- tai kennolevyt asetetaan paikoilleen.

Huomio:

Kasvihuoneen hintaan vaikuttavat pinta-alan lisäksi muun muassa rungon vahvuus, katemateriaali ja kasvihuoneen korkeus. Ovien laadukkaat aukaisumekanismit sekä lukot, syöksytorvet ja muut varusteet tuovat lisää hintaa. Voidaankin sanoa, että mitä kalliimpi huone on, sitä laadukkaampi ja paremmin varusteltu se yleensä on.