K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kesäkukkien kasvatus: Kukkaloistoa läpi kesän

Päivitetty 17.04.2024

Kesä tuntuu pidemmältä, kun piha tai parveke kylpee hehkuvissa väreissä keväästä syksyyn. Katso ohjeet ja tee onnistunut kesäkukkien kasvatus sekä kukkapuutarha, josta riittää iloa koko kaudeksi.

Kesäkukkien kasvatus alkaa hyvällä suunnittelulla

Kesäkukkien kasvatus kannattaa suunnitella niin, että joku kasveista on aina kukassa. Valitse siis perennapenkkiin tai kesäkukkaryhmään alku-, keski- ja loppukesän kukkijoita. Perennat, eli monivuotiset kasvit, luovat hyvän perustan kukkapuutarhalle, niistä löytyy vaihtoehtoja pihan jokaiseen kolkkaan. Yksivuotisissa kesäkukissa on myös varhaisia ja myöhäisiä lajikkeita, vaikka hyvällä hoidolla suuri osa kukkii kesäkuusta syksyyn.

Kesäkukkien kasvatus vaatii olosuhteiden huomioimista

Kesäkukkien kasvatus onnistuu parhaiten silloin, kun kukkapenkin tai ruukkunurkkauksen kasvit ovat valittu kasvuolosuhteiden mukaan. Onko paikka paahteinen ja lämmin vai varjoisa ja viileä? Maaperälläkin on merkitystä. Toiset kukat viihtyvät kosteammassa maassa, toiset kestävät paremmin kuivuutta. Tuuliolosuhteet kannattaa myös pitää mielessä. Jos kesäkukkkien kasvatus tapahtuu varjoisassa paikassa, katso valintavinkkejä täältä. Jos taas kesäkukkien kasvatus tapahtuu aurinkoisessa paikassa, katso täältä vinkit valintaan.

Kesäkukkien esikasvatus on tärkeää

Kukkien kasvattaminen siemenestä on hauskaa ja edullista. Esikasvattaminen varmistaa aikaisen kukinnan, mutta monia lajikkeita voi myös kylvää suoraan maahan, kun maa on riittävän lämmin. Kokeile esimerkiksi kehäkukkaa, köynnöskrassia ja ruiskaunokkia. Katso lisää vinkkejä kesäkukkien esikasvatukseen täältä.

Hoivaa huolella

Taimet ja kesäkukat kannattaa aina karaista ennen ulos istuttamista. Niitä voi aluksi pitää suojaisessa ja puolivarjoisessa paikassa, ja suojata ne yöksi hallaharsolla. Kaikkia kesän kukkijoita kannattaa kastella tasaisesti, muttei liikaa. Käytä ravinteikasta kukkamultaa ja muista säännöllinen lannoitus. Kuihtuneiden kukkien poistamine on tärkeää, jotta kasvi ei ryhdy tekemään siemeniä, vaan jatkaa kukintaansa. Huonot lehdet ja kuivat varret kannattaa leikata pois uutta kasvua haittaamasta.

kesakukkien-kasvatus-artikkeli-1

Kesäkukkien kasvatus: Viisi parasta koko kesän kukkivaa kesäkukkaa

  1. Ahkeraliisa kestää tuulta ja sadetta ja viihtyy puolivarjossa.
  2. Samettikukka on vaatimaton mutta hallanarka. Kukkii jopa lokakuulle saakka.
  3. Marketta voittaa kesäkukkien kestävyyskisan, kunhan sitä muistaa kastella, lannoittaa ja nyppiä.
  4. Pikkupetunia eli miljoonakello kukkii parhaiten aurinkoisella ja lämpöisellä paikalla
  5. Riippaverbena kukkii kesäkuulta syksyyn, kun muistat poistaa kuihtuneet kukat ja varret.

Kesäkukkien kasvatus alkukesällä: Kevätesikko, orvokki ja kaunokainen

Kevätesikko on alkukesän väripilkku. Lajikkeita on paljon, ja joukosta löytyy sekä yksi- että monivuotisia vaihtoehtoja. Kukka viihtyy valoisassa paikassa, muttei kuitenkaan suorassa auringonvalossa.

Orvokki kestää kesäkukista parhaiten kylmää, joten sen voi istuttaa ulos jo toukokuun puolella. Säännöllinen kastelu ja lannoitus sekä kuivien kukkien nyppiminen varmistavat, että orvokki kukkii koko kesän.

Kaunokainen on matalakasvuinen, pitkään kukkiva perenna. Pienet päivänkakkaramaiset kukat ovat ovat valkoisia, vaalean- tai tummanpunaisia. Bellis viihtyy ravinteikkaassa maassa aurinkoisella kasvupaikalla.

kesakukkien-kasvatus-artikkeli-2

Kesäkukkien kasvatus keskikesällä: Kiinanpioni, särkynytsydän ja alppiasteri

Kiinanpioni kukkii kasvupaikasta ja lajikkeesta riippuen kesä-heinäkuussa. Se viihtyy parhaiten valoisalla paikalla, auringossa tai puolivarjossa. Kasvupaikan tulisi olla runsasmultainen ja vettäläpäisevä.

Särkynytsydän kukkii kesä-heinäkuussa ja joskus jopa uudelleen elokuussa. Kukka viihtyy parhaiten puolivarjoisella ja tuulensuojaisella kasvupaikalla.

Alppiasteri kestää kuivuutta, mutta nauttii auringosta. Kivikkopenkissäkin viihtyvä 20–30 sentin korkuinen kasvi puhkeaa kukkaan kesä–heinäkuussa.

Kesäkukkien kasvatus loppukesällä: Auringonkukka, syysasteri ja syyshortensia

Auringonkukka kylvetään maahan jo toukokuussa, kun maa on lämmennyt riittävästi. Upeat kukat avautuvat vasta elo–syyskuussa ja sopivat mainiosti leikkokukiksi maljakkoon.

Syysasteri on monivuotinen kasvi, joka kukkii näyttävästi pinkin ja lilan sävyissä. Helppohoitoinen ja tiheäversoinen perenna voi kasvaa jopa puolitoistametriseksi. Kukinta osuu syys–lokakuulle.

Syyshortensia on monivuotinen pensas, jonka kukkaloisto on vailla vertaa. Suuret valkoiset kukat muuttuvat hiljalleen punertaviksi syksyn edetessä. Pensas viihtyy parhaiten puolivarjoisella paikalla happamassa ja ravinteikkaassa maassa.

Näillä keskukkien kasvatus onnistuu: 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin