K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Nurmikon syyshuolto

Päivitetty 04.07.2023

Mitä nurmikko tarvitsee syksyllä? Oikea hoito ratkaisee nurmikon hyvän talvehtimisen. K-Rauta ja GreenCare antavat neuvot syksyiseen nurmikon hoitoon!

nurmikon-syyshuolto-k-rauta-ak

1. Kalkitse nurmikko

Kalkita voit milloin vain. Kasvualustan kunto kohenee kalkitsemalla, ja syyskalkitus vaikuttaa vahvistavasti ensi kevääseen asti, koska nurmikko pääsee hyödyntämään ravinteita heti sulamisen jälkeen. GreenCaren rakeinen nurmikkokalkki vähentää maan happamuutta ja parantaa mururakennetta. GreenCare-nurmikkokalkki sisältää GroBiootti-hyötymikrobeja, jotka nopeuttavat pudonneiden lehtien hajoamista nurmikon ravinteiksi.

2. Nurmikon leikkaaminen syksyllä

Nurmikon kasvu vähenee päivän lyhentyessä. Elokuussa nurmikko pidetään vielä 4-5 cm mittaisena ja syyskuun puolivälissä terän voi säätää hieman ylemmäs. Nurmikko alkaa päivän lyhetessä varastoida yhteyttämistuotteita juuristoon. Silloin ei leikata nurmikkoa ainakaan aiempaa lyhyemmäksi. Nurmikon voi antaa kasvaa syksyllä jopa hieman pidemmäksi (5-7 cm) kuin kesällä. Huolla ruohonleikkuri syksyllä ja tarkista myös terien kunto. Tylsä terä repii nurmikkoa, jolloin leikkausraja ruskettuu ikävästi.

Osan puiden putoavista lehdistä voit jättää nurmikolle tai silputa ruoholeikkurilla ravinteiksi. Joidenkin puiden lehdet kannattaa viedä pois: esimerkiksi tammen, siipipähkinän ja vaahteran lehdet muodostavat peiton, jonka alla nurmikko voi tukahtua ja sienitaudit lisääntyä.

3. Kannattaako nurmikkoa lannoittaa syksyllä?

Kyllä, uusimman tiedon mukaan nurmikkoa lannoitetaan syksyllä, mutta maltillisesti. Nurmikko poikkeaa muista monivuotisista puutarhakasveista: nurmikko tarvitsee syksylläkin hieman typpeä ja tasapainoisesti muitakin ravinteita. Puolita GreenCaren nurmikon kevät&kesä plussan annos syksyllä. Puolikkaan annoksen ravinteet riittävät pitämään nurmikon vihreänä ja samalla edistävät talveen valmistautumista. Kätevät pienet rakeet on helppo levittää nurmelle.

Osta nurmikon lannoitteita ja tuotteita sammaleen poistoon.

Kysy mitä vain pihaan ja puutarhaan liittyen maksuttomasta puutarhaneuvonnastamme.

Katso myös syksyn pihatöiden muistilista!

Pihaoppaasta saat ohjeet ja vinkit kaikenlaiseen pihanhallintaan.

Nurmikon hoitoon K-Raudasta: 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin