K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Rajalle puu- vai pensasaita – katso vertailu

Päivitetty 15.03.2023

Haaveiletko kauniin vehreästä pensasaidasta vai olisiko maalattu puuaita sitenkin parempi vaihtoehto pihan rajalle? Katso vertailu ja valitse tarpeisiisi parhaiten sopiva vaihtoehto.

rajalle-puuaita-vai-pensasaita-valkoinen-puuaita-ja-pensasaita

Monimuotoinen puuaita sopii kaikkialle. Sen saa rakennettua juuri niin peittäväksi ja korkeaksi kuin itse haluaa. Kaunis ja tiheä pensasaita varmistaa yksityisyyden pienessäkin pihassa. Taimien kasvaminen peittäväksi vie kuitenkin vuosia.

Pystytys

Puuaidan pystyttäminen käy melko helposti, ja lopputuloksen näkee nopeasti. Perustukset on syytä tehdä huolellisesti, jotta välttää aidan vääntymisen vinoon ajan saatossa.

Pensasaidan perustaminen vaatii huolellista suunnittelua. Kasvupaikan vaatimukset, esimerkiksi paikan varjoisuus, pitää huomioida, jotta taimet saisivat hyvät kasvuolosuhteet. Aidan kasvaminen kestää useita vuosia.

Ulkonäkö

Puuaidan voi mitoittaa tarkalleen paikkaan sopivaksi. Ulkonäön ja värinkin voi valita mielensä mukaan.

Puuaita ei vie juurikaan tilaa sivusuunnassa. Vehreä ja tiheä vihermuuri on puuaitaa pehmeämpi pihan rajaaja. Tiivis pensasaita vaimentaa melua ja antaa näkösuojaa.

Huolto

Puista aitaa on hoidettava muutaman vuoden välein huoltomaalaamalla tai käsittelemällä puunsuojalla. Aitaa on myös aika ajoin pestävä, jotta sen pintaan takertunut kasvillisuus irtoaa.

Pensasaidan hoitoleikkaukset voivat olla tarpeen parikin kertaa kesässä. Työvälineeksi riittää kunnollinen käsi- tai sähkökäyttöinen leikkuri. Jotta aita säilyy komeana, sitä pitää myös lannoittaa ja kalkita.

Kestävyys

Etenkin lämpökäsitellystä tai painekyllästetystä puusta tehty aita on pitkäikäinen. Huoltovälin pituus määräytyy puulajin, materiaalin paksuuden, pintakäsittelyn, säärasituksen sekä ilmansuuntien mukaan.

Kun pensaat sopivat kasvupaikan olosuhteisiin ja niitä hoitaa hyvin, aita kestää useita kymmeniä vuosia. Vuodet vain lisäävät sen kokoa ja näyttävyyttä.

Hinta

Itse tehdyn puuaidan hinta muodostuu aidan materiaalista, tolpista, tolpanhatuista, perustustarvikkeista, kiinnikkeistä sekä pintakäsittelyaineesta.

Pensasaidan hintaan vaikuttavat taimien laji ja koko. Pienet taimet ovat edullisempia, mutta kasvuun pitää varata aikaa. Kookkaat astiataimet ovat kalliimpia.

*Asiantuntijoina jutussa: puuaidan osalta Ari Lepistö, tuotepäällikkö, K-ryhmä ja pensasaidan osalta Saara Välimäki, tuotepäällikkö, K-ryhmä *

Millainen puuaita olisi paras?

Aita antaa näkösuojaa ja viimeistelee pihasi tyylin. Valitse taloon ja ympäristöön saumattomasti sopiva malli.

rajalle-puuaita-vai-pensasaita-puuaita-vehrealla-pihalla

HYVIN PERUSTETTU ja laadukkaista materiaaleista rakennettu puuaita on kestävä ja helppohoitoinen pihan rajaaja. Huoltomaalaus tai puunsuojaus muutaman vuoden välein riittää pitämään aidan kunnossa.

Tee perustukset huolellisesti, valitse painekyllästettyä puutavaraa ainakin maakosteudelle altistuviin kohtiin, kiinnitä osat ruostumattomilla kiinnikkeillä ja käytä hyvin puuta suojaavia pintakäsittelyaineita. Tolppien perustamissyvyyden tulisi olla vähintään 1/3 puuaidan korkeudesta. Jos pohjamaa on routivaa savea tai hiesua, pitää routiva kerros korvata kantavalla maaaineksella, kuten soralla.

Vältä puutolppien upottamista suoraan maahan. Käytä sen sijaan metallisia maahan lyötäviä tolpanjalkoja, ruuvipaaluja tai valuun upotettavia pilarikenkiä. Laadukkaat aitaruuvit pitävät materiaalit napakasti paikoillaan. Kun jätät 15–20 cm maavaraa aidan alle, myös aidan alusta on helppo pitää siistinä.

Selvitä luvat

Ennen kuin ryhdyt rakentamaan aitaa, selvitä, tarvitaanko sille rakennuslupa. Asemakaavoitetulla alueella aidan rakentamiseen tarvitaan yleensä lupa.

1. Tuulensuoja

Jotta aita suojaisi tuulelta, se ei saa olla liian umpinainen. Tiivis aita aiheuttaa pyörteitä aidan suojanpuoleiselle sivulle.

rajalle-puuaita-vai-pensasaita-tuulensuoja-k-rauta

2. Perinteinen pystyaita

Klassinen pystylaudoitus sopii perinteiseen pihaan.

rajalle-puuaita-vai-pensasaita-pystyaita-k-rauta

3. Korkea ja koristeellinen

Aidan yläosaan saa ilmettä ja tyylikästä vaihtelua erilaisilla koristeellisilla ristikoilla tai aukoilla. Korkea aita sopii rivitalopihaan tuomaan omaa rauhaa.

rajalle-puuaita-vai-pensasaita-koristeellinen-k-rauta

4. Kaunis kummaltakin puolelta

Vaakalaudoista voi tehdä myös hyvin peittävän kaksipuolisen aidan. Se on hyvä ratkaisu, jos esimerkiksi naapurit rakentavat aidan yhdessä.

rajalle-puuaita-vai-pensasaita-kaunis-k-rauta

5. Ilmava säleikkö

Keveästä materiaalista syntyy siro aita. Puurimasta toteutettu aita näyttää modernilta.

rajalle-puuaita-vai-pensasaita-saleikko-k-rauta

Valmiilla aitaelementillä sukkelammin

Klassikko

rajalle-puuaita-vai-pensasaita-lampi-aitaelementti

Suomalainen painekyllästetty kampahöylätty perusaita, joka soveltuu maalattavaksi. Lampi-aitaelementti, 800 x 1800 x 16 mm, 500883239.

Kevennetty ilme

rajalle-puuaita-vai-pensasaita-pouta-aitaelementti

Kyllästetty aitaelementti, joka soveltuu maalattavaksi. Vuoden 2020 uutuus, Poutaaitaelementti, 1000 x 1800 mm, 502138047.

Tukeva pari

rajalle-puuaita-vai-pensasaita-saarii-aitaelementti-vaalea-ja-tumma

Tukeva suomalainen maalattu aita-elementti. Voidaan käyttää päällekkäin poistamalla yläpuu. Saari-aitaelementti 800 x 1600 x 50 mm, valkoinen, 501356420, grafiitinharmaa, 502138045.

K-Raudasta löydät myös tolpat ja aitatolpan jalat sekä hatut! Kuljetuspalvelua hyödyntämällä tarvikkeet hoituva kätevästi suoraan työmaalle.

Katso aitaelementit

Tee onnistunut Pihasuunnittelu

vinkit-pihasuunnitteluun-perhe-pihamaalla-krauta

Onnistunut pihasuunnittelu auttaa täydellisen ja toimivan pihan rakentamisessa. Katso vinkit sekä ohjeet ja tee pihasuunnitelma, joka toimii.

Aloita pihasuunnittelu täältä

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin