K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Pihasuunnittelu

Päivitetty 10.03.2023

Pihasuunnittelu kannattaa tehdä, kun haluat toteuttaa toimivan pihan. Sinun ei tarvitse olla täydellinen viherpeukalo onnistuaksesi, sillä kokosimme muutamia hyviä vinkkejä joiden avulla pääset alkuun helpommin. Katso vinkit, tee hyvä pihasuunnitelma ja toteuta unelmiesi piha.

Pihasuunnittelu onnistuu, kun huomioit nämä:

vinkit-pihasuunnitteluun-perhe-pihamaalla-krauta

 • Mieti ensin lumenkasauspaikat ja jätä ne tyhjäksi istutuksista
 • Suunnittele autoille riittävät kääntöpaikat ja pysäköintipaikat (tarvittaessa peräkärryille, polkupyörille ja matkailuvaunuille)
 • Nurmialue on kaunis ja käytännöllinen suurempana alueena
 • Useat pensaat viihtyvät paremmin ryhmissä kuin yksittäin nurmikon keskellä
 • Jos et tiedä, että mikä kasvi sopisi ja kasvaisi parhaiten kulloisellakin kasvupaikalla, niin kirjaa ylös haluamiasi vaatimuksia kasville: kasvin haluttu korkeus ja leveys, kukkien väri, valo- ja tuuliolosuhteet, maaperä ja kasvualustan kosteus
 • K-Raudan viherosaston myyjä auttaa sinua oikeiden kasvien valinnassa
 • Valitse lasten (ja mahdollisesti eläinten) pihapiiriin myrkyttömiä kasveja
 • Jätä pihaasi kasvuvaraa ja tilaa myöhemmin pulpahtaville istutusinspiraatioille
 • Ja lopuksi mukavin osuus. Mieti mitä haluat nähdä kun katsot ikkunasta ulos. Entä miltä näyttäisi unelmiesi pihan sisääntulo? Miltä piha näyttää naapurista katsottuna? Mitä kivaa pihalla on talvella? Onko mahdolliseen lasten leikkipaikkaan näköyhteys?

Sitten vain toiveita ja haaveita luonnostelemaan! Voit aloittaa mittaamalla rakennukset ja tontin. Piirrä ääriviivat pohjakuvamaisesti ruutupaperille lyijykynällä tai etsi netistä sopiva ilmaisohjelma pihasuunnittelua varten. Tällöin voit helposti pyyhkiä pois mahdottomuudet ja liikutella pensaita, puita ja muita elementtejä helposti näytöllä. Voit kokeilla esimerkiksi tätä Gardenan pihasuunnitteluohjelmaa. Tarvikkeet pihalle löydät lähimmästä K-Raudasta.

Hyvä pihasuunnittelu huomioi myös mahdolliset viranomaisluvat

Hyvä pihasuunnittelu ottaa aina huomioon mahdolliset viranomaisluvat. Lähtökohtaisesti lupa tarvitaan aina, kun rakennetaan uutta, vaihdetaan rakennusten käyttötarkoitusta tai uudistetaan rakenteita tai pintamateriaaleja. Aina kun rakennelmaan liittyy umpinainen katto, on lupa haettava jo henkilöturvallisuussyistä. Lupa-asiat on tärkeää ottaa huomioon, sillä pihasuunnitelma voi muuttua niiden vaikutuksesta paljonkin.

Tarvittavasta lupamenettelystä kannattaa aina olla yhteydessä suoraan kunnan rakennusvalvontaan ja sitten tarpeen mukaan naapurikiinteistöihin, jotta vältetään ikävät jälkiselvittelyt.

Kunnan rakennusjärjestyksestä löytyy usein myös mökkialueiden pihan rakentamista koskevia määräyksiä. Niitä voi olla esimerkiksi erilaisista katoksista, leikkimökeistä, huvimajoista ja puuvajoista. Myös laiturirakenteista ja rannan ruoppauksesta sekä puiden kaadosta voi olla omat määräykset. Ennen piharakennuksen hankintaa ja rakentamista kannattaa selvittää oman kunnan lupapolitiikka, sillä käytännöt vaihtelevat. Määräykset selviävät kunnan rakennusjärjestyksestä.

Esimerkkejä lupakäytännöistä

 • Leikkimökki 2x2 m. Ei tarvitse lupaa
 • Pergola ja pieni kasvihuone ei tarvitse lupaa
 • Puukatos, huvimaja, grillikatos ja katettu terassi tarvitsevat luvan
 • Puita ei saa kaataa kaavoitetulta tontilta ilman lupaa. Katso vinkit puun turvalliseen kaatamiseen.
 • Pienehköjä maatöitä ja korotuksia saa tehdä ilman lupaa, mikäli ei ole haittaa naapurille
 • Aita < 120 cm. Omalle puolelle ilman lupaa, rajalla naapurilupa, korkeammalle toimenpidelupa
 • Rannanruoppaus ja aallonmurtaja sekä laituri > 5 m jakokunnan lupa + toimenpidelupa. Rannan korottaminen jakokunnan lupa + maisematyölupa. Rantakaava-alueelle ei yleisimmin rakennelmia ilman lupaa.

Näiden virallisluonteisten rajoitusten jälkeen suunnittelukenttä onkin sitten vapaampaa. Jos kaipaat lisätietoa rakennusluvista, käy lukemassa lisää täältä.

Mökkipihan istutuksille ja kasvihuoneelle on hyvä löytää aurinkoinen ja mahdollisimman kivetön perustamispaikka. Uutta istutusmultaa on toki yleensä aina tuotava lisää, mutta maaperän kivillä on tapana nousta aina ylös. Kasveille tulisi riittää auringon valoa ja lämpöä alkukeväästä myöhäiseen syksyyn.

Meiltä kaikki tarvittava pihalle ja terassille

vinkit-pihasuunnitteluun-puutarhakalusteet-terassilla-ja-kasvit-krauta

Toteuta pihaunelmasi ja hanki tarvikkeet K-Raudasta, katso valikoimaa: piharakentamisen tuotteet, aitaelementit ja portit, kasvihuoneet, kesäkeittiöt, ulkovarastot ja vajat, ulkoporealtaat, puutarhakalusteet, erilaiset kasvit, istutustarvikkeet, grillit ja savutimet, terassilaudat, pihakivet sekä muut pihatuotteet.

Katso lisää ideoita ja tee onnistunut pihasuunnittelu

musta-kasvihuone-k-rauta-kuva

Kasvihuoneen suunnittelu

Luo upea vesikeidas suihkulähteellä

Luo upea kivipiha

Millainen pihakivetys pihaan?

Ulkoportaat kivestä: Näin teet tyylikkäät kiviportaat

Tulisija pihalle: Rakenna itse tai osta valmis tulisija

Puuaita vai pensasaita rajalle

Aidan kasvatus

DIY: Näkösuoja terassille

Puiden ja pensaiden kevätleikkaus

Hedelmäpuiden kasvatus

Kasvien istutusohje

Kesäkukkien esikasvatus

Marjojen kasvatus

Katso lisää pihavinkkejä sekä ohjeita terassin tekoon.

Viihtyisälle pihalle tuotteet K-Raudasta 

Tulisija Cello Basic 60

Tulisija Cello Basic 60

99,90 € / kpl

ToimitettavissaToimitettavissa, alkaen 2 työpäivää
MyymäläsaatavuusKatso saatavuus myymälöissäMyymäläsaatavuus
K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin