K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Luo upea kivipiha!

Kivipiha on arvokas, viimeistelty ja kestävä. Kivillä myös sisustat pihaa: rakenna polkuja, portaita ja istutusaltaita. Poimi tästä parhaat ideat.

1. Rakenna kivipolku

luo-upea-kivipiha-ak1

Vasemmalla: Reunusta väylä viihtyisäksi kivillä ja kasveilla. Sisu-liuskekivi Large musta.

Oikealla: Vapaasti aaltoilevaan sorapolkuun on tehty askelmat Liuskemestareiden liuskekivistä. Valkoinen koristekivi luo jännittävästi illuusion vesialtaasta. Sisu-liuskekivi Large musta, koristekivi Kekkilä.

Huolitellut kulkureitit viimeistelevät pihan. Kutsuva kivipolku voi olla suora ja säntillinen tai luovasti polveileva. Rakenna polku valmiista pihakivistä tai käytä viehättäviä liuskekiviä. Jos haluat polusta routimattoman ja tukevan, tee kunnon perustukset kaivamalla riittävästi maata pois ja laittamalla tilalle karkeaa soraa.

2. Leiki kaarevilla linjoilla

luo-upea-kivipiha-ak2

Vasemmalla: Patinoidulla tai antiikkisilla kivillä toteutat viehättävät pation laajennukset. Eri värien käyttö tekee pinnasta eläväisen. Myös itse terassi on kaareva, mikä antaa ilmettä koko talolle.

Oikealla ylhäällä: Reunuskivillä teet kauniit rajaukset kiveysten ja istutusaltaiden väliin.

Kaarevat linjat ovat tulleet paitsi polkuihin, myös isoihin kiveyksiin. Kaarevat muodot eivät ole yhtä arkisia kuin viivasuorat linjat, joten ne tekevät pihasta helposti lähestyttävän. Kun haluat kiveyksiin kaarteita, valitse pieni kivikoko. Näin kaarros näyttää siistiltä ja on helppo tehdä.

3. Piristä väreillä

luo-upea-kivipiha-ak3

Miksi pihakiveyksen pitäisi olla yksivärinen? Punainen reunus piristää kummasti laajaa, harmaata kivipintaa. Myös eriväriset reunakivet tuovat elävyyttä pihan yleisilmeeseen. Musta pihakivi sopii erinomaisesti moderneihin pintoihin, ja sen suosio onkin kasvanut viime vuosina.

4. Hyödynnä korkeuserot

luo-upea-kivipiha-ak4

Vasemmalla: Kahdella erikokoisella Valli-kivellä ladot vaihtelevaa pintaa muuriin. Lohkopinta tuo luonnollista rosoisuutta ulkonäköön. Täydennä kokonaisuus Valli-kiven valaisimella.

Oikealla: Antiikkimuurikivistä syntyy ilmeikkäät, kestävät portaat. Punaisesta muurikivestä rakennettu istutusallas täydentää kokonaisuuden.

Porrasta pihan kaltevat pinnat ja rinteet – lopputulos on usein näyttävä ja ylellinen ja korkeuserot muuntuvat toimiviksi kokonaisuuksiksi. Kivistä rakennat helposti todella tukevat portaat tai maanpainetta kestävän välipengerryksen. Patinoitu muurikivi istuu vanhempaankin miljööseen upeasti.

Kukkapenkin rakentaminen kivestä tai tiilestä

Haluaisin rakentaa noin 50 cm korkean kukkapenkin kivestä tai tiilistä. Miten tämä kannattaisi toteuttaa ja minkälaisesta materiaalista?

Matala muuri voidaan rakentaa routimattoman maalajin eli hiekan, soran tai sepelin päälle, jonka kerrospaksuus tulisi olla vähintään 30 cm. Mikäli pohja on multaa tai savea, routa voi aiheuttaa muurin liikkumista. Jos siis haluat rakentaa kukkapenkin muurikivistä tai tiilestä, tulee perustukset huolehtia kuntoon, että penkki pysyisi siistin näköisenä. HB:n Vallikivi on paljon käytetty muurimateriaali ja valmistajan nettisivuilta löytyy asennusohje ja ideoita Vallikivimuurin perustamiseen.

Luonnokivistä reunusta rakennettaessa routiminen ei niin haittaa, kun reunuksen ilme on muutenkin polveileva ja luonnomukainen. Jos siis haluat helpon ratkaisun, suosittelen reunustamaan kukkapenkin mahdollisimman isoilla luonnonkivillä. Muurin reunoille kivien väleihin voit istuttaa sammalleimua, hopeahärkkiä tms. pehmentämään kivireunuksen ilmettä.

Kysy pihahommista! Puutarhaneuvontamme auttaa.

Tutustu pihakivien valikoimaan