K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Luo upea kivipiha!

Kivipiha on arvokas, viimeistelty ja kestävä. Kivillä myös sisustat pihaa: rakenna polkuja, portaita ja istutusaltaita. Poimi tästä parhaat ideat.

1. Luo louhikivellä luonnonmuotoja mukailevaa kivipintaa

Louhikivi-ak

Louhikivellä luot silmiä hivelevää luonnonmuotoja mukailevaa ympäristöä pihan oleskelualueille. Kivi toimii erinomaisesti patioilla, nuotiopaikkojen paloturvallisena alustana tai mutkittelevan polun päällysteenä. Kivi sopii myös erinomaisesti paikkoihin, joissa on perinteisesti totuttu käyttämään noppa-, nupu- tai seulanpääkiviä kuten talojen seinustoille ja rinteisiin. Reunakivet taipuvat myös kauniisti kaariin. Louhikiven saumaamiseen voidaan käyttää kivituhkaa, kiviä sitovilla laasteilla tai nurmella.

Voit rajata Louhikiven reunakivellä tai jättää ilman reunusta. Reunakiviä on valittavana eri korkuisina ja sileällä sekä profiloidulla pinnalla. Reunus ehkäisee nurmikkoa leviämästä pihalaattojen saumoihin. Reunakivi tukee pihakivetyksen reunaa ja pitää pihakivet napakasti paikoillaan.

Valitse sävy:

2. Rakenna kivipolku

luo-upea-kivipiha-ak1

Vasemmalla: Reunusta väylä viihtyisäksi kivillä ja kasveilla. Sisu-liuskekivi Large musta.

Oikealla: Vapaasti aaltoilevaan sorapolkuun on tehty askelmat Liuskemestareiden liuskekivistä. Valkoinen koristekivi luo jännittävästi illuusion vesialtaasta. Sisu-liuskekivi Large musta, koristekivi Kekkilä.

Huolitellut kulkureitit viimeistelevät pihan. Kutsuva kivipolku voi olla suora ja säntillinen tai luovasti polveileva. Rakenna polku valmiista pihakivistä tai käytä viehättäviä liuskekiviä. Jos haluat polusta routimattoman ja tukevan, tee kunnon perustukset kaivamalla riittävästi maata pois ja laittamalla tilalle karkeaa soraa.

3. Leiki kaarevilla linjoilla

luo-upea-kivipiha-ak2

Vasemmalla: Patinoidulla tai antiikkisilla kivillä toteutat viehättävät pation laajennukset. Eri värien käyttö tekee pinnasta eläväisen. Myös itse terassi on kaareva, mikä antaa ilmettä koko talolle.

Oikealla ylhäällä: Reunuskivillä teet kauniit rajaukset kiveysten ja istutusaltaiden väliin.

Kaarevat linjat ovat tulleet paitsi polkuihin, myös isoihin kiveyksiin. Kaarevat muodot eivät ole yhtä arkisia kuin viivasuorat linjat, joten ne tekevät pihasta helposti lähestyttävän. Kun haluat kiveyksiin kaarteita, valitse pieni kivikoko. Näin kaarros näyttää siistiltä ja on helppo tehdä.

4. Piristä väreillä

luo-upea-kivipiha-ak3

Miksi pihakiveyksen pitäisi olla yksivärinen? Punainen reunus piristää kummasti laajaa, harmaata kivipintaa. Myös eriväriset reunakivet tuovat elävyyttä pihan yleisilmeeseen. Musta pihakivi sopii erinomaisesti moderneihin pintoihin, ja sen suosio onkin kasvanut viime vuosina.

4. Hyödynnä korkeuserot

luo-upea-kivipiha-ak4

Vasemmalla: Kahdella erikokoisella Valli-kivellä ladot vaihtelevaa pintaa muuriin. Lohkopinta tuo luonnollista rosoisuutta ulkonäköön. Täydennä kokonaisuus Valli-kiven valaisimella.

Oikealla: Antiikkimuurikivistä syntyy ilmeikkäät, kestävät portaat. Punaisesta muurikivestä rakennettu istutusallas täydentää kokonaisuuden.

Porrasta pihan kaltevat pinnat ja rinteet – lopputulos on usein näyttävä ja ylellinen ja korkeuserot muuntuvat toimiviksi kokonaisuuksiksi. Kivistä rakennat helposti todella tukevat portaat tai maanpainetta kestävän välipengerryksen. Patinoitu muurikivi istuu vanhempaankin miljööseen upeasti.

5 Kukkapenkin rakentaminen kivestä tai tiilestä

Haluaisin rakentaa noin 50 cm korkean kukkapenkin kivestä tai tiilistä. Miten tämä kannattaisi toteuttaa ja minkälaisesta materiaalista?

Matala muuri voidaan rakentaa routimattoman maalajin eli hiekan, soran tai sepelin päälle, jonka kerrospaksuus tulisi olla vähintään 30 cm. Mikäli pohja on multaa tai savea, routa voi aiheuttaa muurin liikkumista. Jos siis haluat rakentaa kukkapenkin muurikivistä tai tiilestä, tulee perustukset huolehtia kuntoon, että penkki pysyisi siistin näköisenä. HB:n Vallikivi on paljon käytetty muurimateriaali ja valmistajan nettisivuilta löytyy asennusohje ja ideoita Vallikivimuurin perustamiseen.

Luonnokivistä reunusta rakennettaessa routiminen ei niin haittaa, kun reunuksen ilme on muutenkin polveileva ja luonnomukainen. Jos siis haluat helpon ratkaisun, suosittelen reunustamaan kukkapenkin mahdollisimman isoilla luonnonkivillä. Muurin reunoille kivien väleihin voit istuttaa sammalleimua, hopeahärkkiä tms. pehmentämään kivireunuksen ilmettä.

Kysy pihahommista! Puutarhaneuvontamme auttaa.

Tutustu pihakivien valikoimaan

Puhdista pihakivet ja laatat helposti sammalesta saumaharjan avulla. Tutustu kuluttajan tekemään tuotetestiin!

Koko piha kivestä? Tutustu upeaan minimalistin kivipihaan

minimalistin-kivipiha-k-rauta-piha-nainen-istuttaa

Jos haluat luoda pihaan helppohoitoisen, skandinaavisen ja minimalistisen tyylin, tutustu upeaan minimalistin kivipihaan. Artikkelista löydät ohjeet ja tarvikkeet upean kivipihan tekoon.

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje