K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Luo upea kivipiha: Katso parhaat ideat

Päivitetty 20.04.2023

Kivipiha on arvokas, viimeistelty ja kestävä. Kivillä myös sisustat pihaa: rakenna polkuja, portaita ja istutusaltaita. Poimi tästä parhaat ideat.

Kiviportaat ryhdistävät pihan

kovimmat-kivi-ideat-artikkeli-kiviportaat

Kiviportaat auttavat saamaan erityisesti rinnetontista kaiken irti. Tasoita alueita istutuksille ja oleskelulle ja yhdistä ne toisiinsa upeilla kiviportailla. Kiviportaat rytmittävät pihaa, ohjaavat kulkua ja lisäävät pihan turvallisuutta. Samaan pihaan voi maaston muotojen ja tarpeen mukaan yhdistellä leveitä ja näyttäviä istuskeluportaita sekä kapeita, polkumaisia portaita. Lisää ohjeita kiviportaiden tekoon löydät täältä.

Kivipiha tuo reilusti tilaa oleiluun

kovimmat-kivi-ideat-artikkeli-kivipiha

Kivipiha voi olla yksi iso tai monta pienempää osaa pihasta. Mitä jos perustaisit pihaan monta erilaista ja erikokoista oleskelutilaa. Kivipiha voi yhdessä paikassa olla kokkaamista ja kesävieraiden kestittämistä varten, toisessa kivipihassa voi loikoilla katseilta suojassa ja kolmas kivipiha on varattu kylpemiseen tai saunan jälkeiselle vilvoittelulle. Kivipiha ja kivestä tehtyt alueet voivat olla monitasoisia, kokonaan kivettyjä tai vaikkapa puuterassin ja laatoituksen yhdistelmiä. Katso lisää ideoita pihekivetyksiin ja rakenna täydellinen kivipiha.

Luo louhikivellä luonnonmuotoja mukailevaa kivipintaa

Louhikivi-ak

Louhikivellä luot silmiä hivelevää luonnonmuotoja mukailevaa ympäristöä pihan oleskelualueille. Kivi toimii erinomaisesti patioilla, nuotiopaikkojen paloturvallisena alustana tai mutkittelevan polun päällysteenä. Kivi sopii myös erinomaisesti paikkoihin, joissa on perinteisesti totuttu käyttämään noppa-, nupu- tai seulanpääkiviä kuten talojen seinustoille ja rinteisiin. Reunakivet taipuvat myös kauniisti kaariin. Louhikiven saumaamiseen voidaan käyttää kivituhkaa, kiviä sitovilla laasteilla tai nurmella.

Voit rajata Louhikiven reunakivellä tai jättää ilman reunusta. Reunakiviä on valittavana eri korkuisina ja sileällä sekä profiloidulla pinnalla. Reunus ehkäisee nurmikkoa leviämästä pihalaattojen saumoihin. Reunakivi tukee pihakivetyksen reunaa ja pitää pihakivet napakasti paikoillaan.

Valitse sävy: 

Rakenna liuskekivipolku

kovimmat-kivi-ideat-artikkeli-kivipolut

Liuskekivipolku on persoonallinen ja romanttinen ratkaisu pihalle. Kulkuväylissä suositaan nyt luonnonkivien muotoja jäljitteleviä laattoja. Liuskekivipolku voi olla vaikkapa puron lailla mutkittelevia, istutusten rytmissä kapeneva tai levene polkuja. Vastapainoksi voit rakentaa sotilaallisen suoria ja symmetrisiä kivipolkuja. Viimeistele liuskekivipolku upeilla reunuksilla.

luo-upea-kivipiha-ak1

Huoliteltu kivipolku viimeistelee pihan. Kutsuva kivipolku voi olla suora ja säntillinen tai luovasti polveileva. Rakenna polku valmiista pihakivistä tai käytä viehättäviä liuskekiviä. Jos haluat polusta routimattoman ja tukevan, tee kunnon perustukset kaivamalla riittävästi maata pois ja laittamalla tilalle karkeaa soraa.

Leiki kaarevilla linjoilla

luo-upea-kivipiha-ak2

Vasemmalla: Patinoidulla tai antiikkisilla kivillä toteutat viehättävät pation laajennukset. Eri värien käyttö tekee pinnasta eläväisen. Myös itse terassi on kaareva, mikä antaa ilmettä koko talolle.

Oikealla ylhäällä: Reunuskivillä teet kauniit rajaukset kiveysten ja istutusaltaiden väliin.

Kaarevat linjat ovat tulleet paitsi polkuihin, myös isoihin kiveyksiin. Kaarevat muodot eivät ole yhtä arkisia kuin viivasuorat linjat, joten ne tekevät pihasta helposti lähestyttävän. Kun haluat kiveyksiin kaarteita, valitse pieni kivikoko. Näin kaarros näyttää siistiltä ja on helppo tehdä.

Muurit mutkalle

kovimmat-kivi-ideat-artikkeli-kivimuuri

Pihamuureilla ja pengerryksillä otat haltuun puutarhan korkeuserot ja kesytät polveilevat tontin muodot käytännöllisiksi. Muureilla voi jakaa erilaisia alueita ja rajata osioita tai vaikka koko tontin. Niillä saa luotua tunnelmaa ja vaihtelua. Muurit voivat olla suoria, mutkittelevia, vinoja, korkeita tai matalia, melkein mitä vain tarpeen mukaan. Lakka Antiikkimuurikivi Lohko henkii jykevän graniittiperustuksen jämäkkyyttä.

Piristä väreillä

luo-upea-kivipiha-ak3

Miksi pihakiveyksen pitäisi olla yksivärinen? Punainen reunus piristää kummasti laajaa, harmaata kivipintaa. Myös eriväriset reunakivet tuovat elävyyttä pihan yleisilmeeseen. Musta pihakivi sopii erinomaisesti moderneihin pintoihin, ja sen suosio onkin kasvanut viime vuosina.

Hyödynnä korkeuserot

luo-upea-kivipiha-ak4

Vasemmalla: Kahdella erikokoisella Valli-kivellä ladot vaihtelevaa pintaa muuriin. Lohkopinta tuo luonnollista rosoisuutta ulkonäköön. Täydennä kokonaisuus Valli-kiven valaisimella.

Oikealla: Antiikkimuurikivistä syntyy ilmeikkäät, kestävät portaat. Punaisesta muurikivestä rakennettu istutusallas täydentää kokonaisuuden.

Porrasta pihan kaltevat pinnat ja rinteet – lopputulos on usein näyttävä ja ylellinen ja korkeuserot muuntuvat toimiviksi kokonaisuuksiksi. Kivistä rakennat helposti todella tukevat portaat tai maanpainetta kestävän välipengerryksen. Patinoitu muurikivi istuu vanhempaankin miljööseen upeasti.

Kukkapenkin rakentaminen kivestä tai tiilestä

Haluaisin rakentaa noin 50 cm korkean kukkapenkin kivestä tai tiilistä. Miten tämä kannattaisi toteuttaa ja minkälaisesta materiaalista?

Matala muuri voidaan rakentaa routimattoman maalajin eli hiekan, soran tai sepelin päälle, jonka kerrospaksuus tulisi olla vähintään 30 cm. Mikäli pohja on multaa tai savea, routa voi aiheuttaa muurin liikkumista. Jos siis haluat rakentaa kukkapenkin muurikivistä tai tiilestä, tulee perustukset huolehtia kuntoon, että penkki pysyisi siistin näköisenä. HB:n Vallikivi on paljon käytetty muurimateriaali ja valmistajan nettisivuilta löytyy asennusohje ja ideoita Vallikivimuurin perustamiseen.

Luonnokivistä reunusta rakennettaessa routiminen ei niin haittaa, kun reunuksen ilme on muutenkin polveileva ja luonnomukainen. Jos siis haluat helpon ratkaisun, suosittelen reunustamaan kukkapenkin mahdollisimman isoilla luonnonkivillä. Muurin reunoille kivien väleihin voit istuttaa sammalleimua, hopeahärkkiä tms. pehmentämään kivireunuksen ilmettä.

Kysy pihahommista! Puutarhaneuvontamme auttaa.

Tutustu pihakivien valikoimaan

Puhdista pihakivet ja laatat helposti sammalesta saumaharjan avulla. Tutustu kuluttajan tekemään tuotetestiin!

Koko piha kivestä? Tutustu upeaan minimalistin kivipihaan

minimalistin-kivipiha-k-rauta-piha-nainen-istuttaa

Jos haluat luoda pihaan helppohoitoisen, skandinaavisen ja minimalistisen tyylin, tutustu upeaan minimalistin kivipihaan. Artikkelista löydät ohjeet ja tarvikkeet upean kivipihan tekoon.

Tee onnistunut Pihasuunnittelu

vinkit-pihasuunnitteluun-perhe-pihamaalla-krauta

Onnistunut pihasuunnittelu auttaa täydellisen ja toimivan pihan rakentamisessa. Katso vinkit sekä ohjeet ja tee pihasuunnitelma, joka toimii.

Aloita pihasuunnittelu täältä

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin