K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ulkoportaat kivestä: Näin teet tyylikkäät kiviportaat

Kiviset ulkoportaat ovat kauniit ja pysyvät kuosissaan vuodesta toiseen. Kiviportaat rakennat kätevimmin itse valmiista porraslaudoista.

Huomioi nämä, kun rakennat kiviset ulkoportaat:

  • Ulkoportaat ja niiden asennus alkaa mittaamalla maastoon portaiden edellyttämä tila eli pituus ja nousu. Portaiden pituus on portaiden etenemien summa ja korkeus porrasnousujen summa.
  • Porrasaskeleen normaali etenemä on 35 cm ja normaalinousu 13 cm. Tämä tarkoittaa sitä, että viisiaskelmaiset portaat tarvitsevat pituussuunnassa tilaa lähes kaksi metriä ja ne nousevat 65 cm.
  • HUOM! Tarkista asennuksen aikana aika ajoin portaiden etenemän suoruus.

Materiaalit ja työvaiheet:

nain-teet-kiviportaat-k-rauta-ak

1) Perusmaa. Portaiden pohja tehdään routimattomaksi poistamalla maa-ainesta noin 40 cm syvyydeltä.

2-3) Routaeriste. Eristä perusmaa, jotta se ei sekoitu ylempiin maakerroksiin. Käytä suodatinkangasta ja routaeristettä. Pohjaukset eristeineen tehdään usein 60-100 senttiä pinnoitettavaa aluetta laajemmaksi.

4) Tiivistetty sora. Asenna kaivetulle ja routaeristetylle alueelle suodatinkangas ja levitä kankaan päälle mursketta 20-30 senttiä. Tiivistä murske esimerkiksi kastelemalla ja tamppaamalla.

5) Asennushiekka. Laattojen alla on ohut kerros asennushiekkaa tai kivituhkaa. Levitä se portaiden asennuspohjaksi vajaan 10 cm kerrokseksi. Tiivistä ja tasaa se esimerkiksi lyhyellä vatupassilla.

6) Ei betonointia. Valmiilla porraslaatoilla portaat syntyvät helposti. Betonointia ei tarvita ja asennus on helppoa. Porraslaattojen sijaan voit käyttää myös tavallisia betonilaattoja.

Näin ladot kiviset ulkoportaat

Ulkoportaat kestävät ja näyttävät tyylikkäiltä, kun ladonta on tehty kunnolla. Lado laatat tiiviille ja tasaiselle asennushiekka/kivituhkapinnalle päällekkäin puolen laatan limityksellä. Kapeampi laatta aloittaa ja päättää ensimmäisen kerroksen. Lado päälle leveät laatat. Näin yksi askelma on valmis. Asettele seuraava askelma halutun etenemän mukaan.

Ulkoportaat puusta?

Ulkoportaat syntyvät helposti myös valmiista porraselementeistä. Tammiston Puun painekyllästettyjä elementtejä on saatavana 3, 5 ja 7 askelmalla. Askelman syvyys on 30 cm ja korkeus 17 cm. Porraselementit alkaen 29,95 e/kpl.

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje