K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Pihakivetys, pihakivetyksen suunnittelu ja rakentaminen

Päivitetty 02.03.2022

Rakenna upea pihakivetys bloggaaja Maiju Sahan ohjeilla ja vinkeillä. Katso kaikki tarpeelliset ohjeet ja tarvikkeet niin pihakivetyksen suunnitteluun kuin rakentamiseenkin.

Pihakivetys voi olla perinteistä terassia parempi ratkaisu

Kuten muussakin rakentamisessa ja remontoinnissa, myös terassin suunnittelussa on hyvä lähteä liikkeelle asuinrakennuksen tyylistä ja pihan miljööstä. Paras paikka terassille ei välttämässä ole automaattisesti talon kyljessä, vaan omaa pihaa kannattaa silmäillä muidenkin vaihtoehtojen kannalta. Muodostuisiko syreenipensaiden kupeeseen rauhallinen, pienelle istuskeluryhmälle sopiva alue vai olisiko paras paikka esimerkiksi avotulella grillailuun hieman kauempana rakennuksista? Tai ehkä kaipaat terassilta huoltovapautta ja saumatonta istuvuutta puutarhaan ilman tasoeroja? Tällöin pihakivetys tai kivetyksestä tehty terassi saattaa olla etsimäsi ratkaisu!

pihakivetys-maiju-saha-k-rauta-artikkeli-lopputulos-1

Pihakivetys valittiin, jotta terassialue saatiin juuri sinne, minne haluttiin

Tässä kohteessa pihaan valittiin kivetetty terassialue, koska terassi haluttiin vanhan omenapuun katveeseen ja mahdollisimman hyvin yli 80-vuotiaan talon ja pihapiirin tunnelmaan sopivaksi. Luonnollisimmaksi paikaksi valikoitui talon lähellä puutarhassa oleva kohta, jossa vehreä pensasaita ja omenapuu luovat rauhaisan ympäristön istuskeluryhmälle. Kiveksi valikoituivat kotimaisen HB-Betonin kaarrekivi sekä perinnekivi, jotka molemmat valmistetaan Suomessa.

Kivetyksen rakentaminen sujuu ilman kummempaa ammattitaitoa, kunhan pohjatyöt malttaa tehdä kunnolla. Älä kuitenkaan ota hommasta liikaa stressiä, vaan etene rauhallisesti vaihe kerrallaan.

Pihakivetys syntyy näillä tarvikkeilla

Näin pihakivetys rakennetaan

pihakivetys-maiju-saha-k-rauta-artikkeli-suunnittelu

Mittaa kivetykselle haluttu kohta. Ympyrän muoto on helpointa hahmottaa, kun sidot pieneen keppiin narun ja laitat kepin ympyrän keskikohtaan. Naru toimii ympyrän säteenä, joten merkkaa sen avulla ympyrän reunat laittamalla esimerkiksi pieniä keppejä maahan pystyyn kuvaamaan ympyrän kehää. Kuori tämän jälkeen nurmikko ja ylimääräinen maa pois merkityltä alueelta. Hyvä syvyys on noin 20-30 cm.

pihakivetys-maiju-saha-k-rauta-artikkeli-tyovaihe-1

Tämän jälkeen tasoita terassipohjan pahimmat möykyt esimerkiksi lapiolla. Levitä päälle katekangas suojaamaan terassia kutsumattomilta rikkaruohoilta. Kaada katekankaan päälle tämän jälkeen reilu kerros soraa, ainakin noin 15 cm. Jos kivetyksen kohta routii voimakkaasti, voi perustuksiin tarvita lisäksi styroksieristeen.

pihakivetys-maiju-saha-k-rauta-artikkeli-tyovaihe-2

Projektin saa tehtyä tähän asti lihasvoimalla, mutta seuraavaksi tarvitaankin sitten jo lisäapua. Sorakerros vaatii nimittäin tiivistämisen ja parhaiten se tapahtuu vuokraamalla maantiivistäjä-työkoneita vuokraavasta firmasta. Koneen päivävuokra on muutaman kympin, eli tässä kohdassa ei kannata säästää!

pihakivetys-maiju-saha-k-rauta-artikkeli-tyovaihe-3

Kun maa on tiivistetty ja olet tarkistanut vatupassilla sen suoruuden, on aika siirtyä varsinaisen kivetyksen tekemiseen. Ympyrän latominen aloitetaan sen keskeltä eli levitä keskikohtaan asennushiekkaa noin 20-40 mm paksuudelta. Asennushiekkaa levitetään vaiheittain sitä mukaa kuin latominen etenee, koska se on tasattava esimerkiksi vatupassilla tai laudanpätkällä tasaiseksi ennen kivien ladontaa. Tämä on helpompaa, miltä se etukäteen kuulostaa!

Ympyrän sisin tehdään käyttämällä ainoastaan kolmikulmaisia kaarrekiviä, mutta pikkuhiljaa sekaan aletaan lisäämään myös neliönmallisia perinnekiviä. Ladonta sujuu yllättävän nopeasti vuorotellen asennushiekkaa ja kiviä lisäämällä.

pihakivetys-maiju-saha-k-rauta-artikkeli-tyovaihe-4

Kun kaikki kivet ovat paikoillaan, on aika saumata kivetys. Voit käyttää samaa hiekkaa kuin asennuksessa tai valita kivetyksen väriin sopivan saumaushiekan. Saumaushiekkaa kannattaa varata reilusti, koska sen avulla tilkitään kaikki kivetyksen raot harjaamalla hiekka hyvin väleihin.

pihakivetys-maiju-saha-k-rauta-artikkeli-tyovaihe-5

Kun saumaushiekka on levitetty, otetaan jälleen maantiivistäjä käyttöön. Tässä vaiheessa se on aivan ehdoton, sillä nimensä mukaisesti kone tiivistää kivetyksen ja saumaushiekan niin, että yksikään kivi ei enää liiku jalan alla ja kivetyksestä tulee yhtenäinen! Maantiivistäjän ansiosta saumaushiekka tiivistyy kivien väleihin, joten saumaushiekkaa joutuu vielä lisäämään tämän jälkeen. Kivetys on valmis, kun kaikki raot ovat tiiviit ja ylimääräinen saumaushiekka on harjattu pois.

Valmis pihakivetys tarjoaa iloa pitkään

pihakivetys-maiju-saha-k-rauta-artikkeli-lopputulos-2

Seuraavana keväänä ja monta vuotta sen jälkeenkin tulet olemaan tyytyväinen tekemääsi kivetysvalintaan, koska se ei vaadi erityistä huoltoa tai ylläpitoa. Kivetyksellä toteutettu terassi istuu niin vanhan kuin modernimmankin talon ilmeeseen ja kalusteet pysyvät taatusti paikoillaan. Idea on myös helposti jatkettavissa esimerkiksi puutarhan kulkuväylin ja kukkapenkkien reunuksiin. Samalle tasolle nurmikon kanssa asennettu kivetys on myös nurmikon leikkaajan mieleen, sillä nurmikon reuna pysyy helposti siistinä.

Ohjeet ja kuvat: Maiju Saw

Toteuta pihaunelmasi

Tee omalle pihalle viihtyisä rentoutumispaikka. Tutustu K-Raudan pihakiviin ja terassilautoihin.

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje