K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Millainen pihakivetys pihaan?

Päivitetty 15.03.2023

Talon tyyliin istuva pihakiveys nivoo pihapiirin ja päärakennuksen upeaksi kokonaisuudeksi. Millainen kiveys sopii sinun taloosi? Katso vinkit eri talotyylien pihakiveykseen.

Maalaistalon kaveriksi liuskekivi

Satoja vuosia sitten vanhoista hirsistä tehdyt rakenteet, käsityönä hiotut yksityiskohdat ja suuret, näyttävät julkisivut. Maatalot ovat kotimaisen talonpoikaisosaamisen taidonnäytteitä. Maatilan suurikokoisen päärakennuksen kaveriksi sopii mainiosti liuskekivi, joka on luonnollinen, ajaton ja ekologinen materiaali. Liuskekivi sopii mainiosti käytävien, polkujen ja oleskelualueiden kiveämiseen. Materiaali kestää kovaakin rasitusta ja sopii Suomen säihin. Toinen hyvä vaihtoehto on iso, pelkistetty betonilaatta. Se ei vie liiaksi huomiota arvorakennukselta.

pihakiveys-liuskekivi-maalaistalon-pihaan-k-rauta

Vanha maalaistalo on itsessään ylväs katsella. Sen pariksi sopii luonnollinen tai pelkistetty pihakivi. Kuvassa oikealla liuskemestarien Sisu-liuskekivi.

Rintamamiestaloon patinoitunut pihakivi

Kauniisti patinoitunut pihakivi solahtaa rintamamiestalon perinteikkäälle ja avaralle pihamaalle. Rosoinen betonikivi luo poluille, kulkureiteille ja parkkialueelle ilmeikkään, vanhan talon arvon mukaisen ilmeen. Kivikokoja ja -värejä vaihtelemalla voit luoda persoonallisia ladontamalleja ja kuvioita. Myös kaarevien muotojen tekeminen onnistuu.

pihakiveys-patinoitunut-kivi-rintamamiestalo-k-rauta

1940- ja 50-luvuilla rakennetut rintamamiestalot ovat nähneet jo monen sukupolven varttumisen. Eletyn elämän jäljet saavat näkyä myös pihakivetyksissä. Harmaa, patinoitunut pihakivi on klassikko. Jos kaipaat modernimpaa ilmettä, valitse musta kivi. Tämä polku on tehty molempia värejä sekoittamalla.

60–70-luvun tiilitaloon selkeälinjainen pihakivi

Rintamamiestalobuumin jälkeen omakotitalojen arkkitehtuuri modernisoitui. Julkisivuja koristivat tiiliverhoilut, ja suurta huutoa olivat tasakatot ja komeat maisemaikkunat. Tontit sen sijaan pienenivät. Täsmävalinta 60–70-luvun taloon on tiiltä imitoiva, selkeälinjainen pihakivi. Saat mielenkiintoa ja pientä twistiä kiveykseen, kun valitset punaharmaan Karelia-värivaihtoehdon.

pihakiveys-tiilitaloon-selkea-pihakivi-k-rauta

Tiilitalon kumppaniksi sopii selkeälinjainen pihakivi. Kun käytät tiililadontaa, pihapolut mukailevat julkisivun tyyliä. Kuvassa oikealla kauniin punertava Karelia-pihakivi.

Kivitalo ja luonnonkivet tai niitä muistuttavat betonikivet

Näyttävät kivitalot ovat olleet viime vuosina suosiossa. Niiden tunnusmerkkejä ovat rapatut seinäpinnat sekä smyygittömät ikkuna- ja oviaukot. Luonnonkivillä tai luonnonkivimäiseksi muotoilluilla betonikivillä voit loihtia elävää pintaa, joka korostaa talon henkeä ja ylellistä vaikutelmaa. Kivikokoja yhdistelemällä syntyy yksilöllisiä ladontaratkaisuja.

pihakiveys-kivitaloon-k-rauta-u

Kivestä syntyy jämeriä ja tyylikkäitä koteja. Persoonallinen ja näyttävä kiveys kruunaa kokonaisuuden. Mustan Loimu- ja Torinokiven pinta imitoi aitoa kiveä. Kolmea eri kokoa yhdistelemällä syntyy mielenkiintoinen, luonnonkivimäistä tunnelmaa henkivä pinta.

Muovaa pihaa muurikivillä

Istutusaltaita, pengerryksiä ja porrastuksia – muurikivien käyttöön on monia mahdollisuuksia. Valitse kivet sen mukaan, haluatko rosoa vai sileän säntillisen ilmeen.

pihakiveys-harmaa-muurikivi-k-rauta

Kuvassa vasemmalla näyttävä istutusallas syntyi Rudus Antikko -kivestä. Oikealla portaikko ja istutusallas on ladottu Lakan Betonin City-muurikivestä.

MUURIKIVIÄ on perinteisesti käytetty kiviaitojen, porrastuksien ja istutusaltaiden tekoon, mutta jykevät kivet soveltuvat myös monien muiden rakennelmien tekemiseen. Komeat nuotiopaikat, vankat grillit ja massiiviset penkit syntyvät muurikivistä näppärästi. Muista korvata routiva maa routimattomalla, ennen kuin alat latoa kiviä paikoilleen. Tarvittaessa maan voi myös routaeristää. Lopuksi tasoita pihamaa. Muurikivet on helppo latoa päällekkäin, joten isompikin muuri syntyy nopeasti. Jos aidan korkeus ylittää puoli metriä, kivet tulee turvallisuussyistä kiinnittää toisiinsa. Näin estät muurin kaatumisen ja maapaineisten muurien routavauriot. Tarjolla on sekä umpinaisia että onttoja kivivaihtoehtoja. Umpinaiset muurikivet kiinnitetään toisiinsa kiviliimalla tai saneerauslaastilla. Ontot kivet taas sidotaan toisiinsa betonoimalla ja raudoittamalla muurin sisään jäävät ontelot. Betonoinnin jälkeen muuri viimeistellään asettamalla päällimmäiseksi kerrokseksi umpinaiset kansikivet.

Tutustu pihakivien valikoimaan

K-Raudasta upeat pihakivet! 

Tee onnistunut Pihasuunnittelu

vinkit-pihasuunnitteluun-perhe-pihamaalla-krauta

Onnistunut pihasuunnittelu auttaa täydellisen ja toimivan pihan rakentamisessa. Katso vinkit sekä ohjeet ja tee pihasuunnitelma, joka toimii.

Aloita pihasuunnittelu täältä

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin