K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kesäkeittiön rakentaminen: Tee itse moderni kesäkeittiön katos

Päivitetty 17.03.2022

Hulppeassa kesäkeittiössä on tilaa kokkailla ja nautiskella, satoi tai paistoi! Katso selkeät ohjeet modernin kesäkeittiön rakentamisen vaiheista. Rakenna katos ohjeidemme avulla. Ekologinen ja kotimainen liimapuupalkki tekee rakentamisesta helppoa.

kesakeittion-katos-mallinnuskuva-krauta

kesakeittion-rakennus-valmis-katos-k-rauta

Moderni kesäkeittiön katos liimapuupalkeista

JOHANNA RINTANEN toteutti viime kesänä pitkäaikaisen haaveensa ja rakensi pihalleen kesäkeittiön ja oleskelualueen. Siihen saakka ainoa istuskeluun varattu paikka oli ollut saunan terassi. Johannalla oli visio modernista kokonaisuudesta, jonka yhteyteen mahtuisivat myös reilun kokoinen ruokapöytä ja muutama nojatuoli. Yksi tärkeimmistä tavoitteista oli, että keittiö sopisi yhteen vanhan saunarakennuksen kanssa. Suunnitelma alkoi hahmottua, kun Johanna keksi, että yhdistävä elementti olisi harjakatto. – Idea tuntui raikkaalta, enkä ole juurikaan nähnyt harjakattoisia kesäkeittiöitä.

Avuksi projektiin tuli K-Rauta Passelin rakennustarvikeosaston tiiminvetäjä Arto Laakso. Hän antoi vinkkejä, miten elementit saa tukevasti kiinni patioon. Lopputulos on todella jämäkkä, minkä varmistaa esimerkiksi ristikkorakenne.

Kuka?

  • Katoksen ja oleskelualueen suunnitellut Johanna Rintanen on opettaja, muotoilija ja puutarhaharrastaja.
  • Pitää Hernepensaskujanne-blogia.
  • Asuu vuonna 1902 valmistuneessa kansakoulussa.

kesakeittion-rakennus-kohota-kytke-vahvista-k-rauta

Kesäkeittiön mitoituksen

lähtökohtana oli toiminnallisuus. Johanna halusi, että ulkokeittiössä on reilusti tilaa kokkailuun ja saareke, jonka ympärillä vieraat voivat istuskella ruoanlaiton ajan. Kokonaisuus näyttää varsin hulppealta, mutta Johannan mukaan tilaa ei ole liikaa. Hän kehottaakin kesäkeittiötä suunnittelevaa mittaamaan tarkasti, että kaikki haluttu mahtuu varmasti mukaan. Johanna neuvoo myös pohtimaan huolellisesti, mihin keittiön sijoittaa. Kannattaa miettiä, kaipaako sinne aamu- vai ilta-aurinkoa tai näkösuojaa. – Suosittelen myös vetämään keittiöön sähköt. Käyttömukavuus paranee, kun sinne saa kahvinkeittimen tai terassijääkaapin. Sekin on hyvä puntaroida, onko hanalle tarvetta. Itse jäin harmittelemaan, kun hanaa ei tullut asennettua heti. Ehkä tulevana kesänä sitten!

Moderni kesäkeittiön katos tarjoaa suojaa

ja luo upeat puitteet kesän ruoanlaittohetkiin. Viihtyisän kesäkeittiön suojissa voi nauttia pitkistä kokkailuhetkistä, iloisesta naurun solinasta ja seurustelusta perheen tai ystävien seurassa.

Kesäkeittiön katos on parhaimmillaan kun se on suunniteltu ja toteutettu ympäröivien rakennusten ja puutarhan tyyliin sopivaksi. Kodin välitön läheisyys, suojaisa paikka ja kauniit näkymät tekevät kesäkeittiöstä kutsuvan paikan.

Korkealle nouseva, moderni katos tekee kesäkeittiöstä ylvään näköisen. Ekologinen ja visuaalisesti näyttävä liimapuupalkki on kevyt ja kestävä rakennusmateriaali modernin kesäkeittiön katoksen rakennusmateriaaliksi. Katoksen suojiin ripustetut ulkokäyttöön soveltuvat valaisimet luovat tunnelmaa pimeisiin iltoihin ja tekevät kesäkeittiöstä käytännöllisen myös hämärään aikaan.

Moderni kennolevykatos luo kesäkeittiöön avaruuden tuntua, tarjoaa valoa ja pitää keittiön työtasot ja säilytystilat mukavasti suojassa sateilta ja tuulelta. Tilavasta kesäkeittiöstä löytyy säilytyspaikat grillille, pitsauunille, kaasuhellalle ja kesäkeittiön työvälineille sekä astioille. Kun jokaiselle tavaralle löytyy oma paikkansa, pysyy kesäkeittiö siistinä ja toiminnallisena.

Näin rakennat modernin kesäkeittiön katoksen

1. Sahaa liimapuupalkit

kesakeittion-rakennus-liimapuupalkit-k-rauta

Sahaa katoksen runkoon tulevat liimapuupalkit ja liitoskohtien kulmat pyörösahalla. Sahaa moottorisahalla jalka osien kiinnityslovet. Lopuksi sahaa kattopaloihin ruoteiden paikat pyörösahalla. Sahaa liitosten kulmiin tulevat vahvikevanerit. Maalaa kaikki osat kahteen kertaan Cello Cover Peittosuojalla.

2. Pulttaa kasaan

kesakeittion-rakennus-pulttaa-kasaan-k-rauta

Runkokaari syntyy kahteen kertaan maalatusta 12 millin vanerista. Kokoa pulttien avulla kukin kesäkeittiön runkokaari ja kiristä lukkopultit huolella. Lukkopulttien etuna on, että ne eivät löysty ajan mittaan.

3. Kohota pystyyn sekä kytke ja vahvista

kesakeittion-rakennus-kohota-kytke-vahvista-k-rauta

Nosta elementit pystyyn yksi kerrallaan. Tarkista kaariosan suoruus vatupassilla ja kiinnitä kaariosa kulmalevyjen avulla terassin ruoteisiin. Tue rakenne laudoilla, jotta se ei huoju. Sahaa kattoruoteet ja katon vinotuet.

Kytke elementit yhteen kattoruoteilla ja vahvista rakenne vinoilla tukipuilla, joista muodostuu kattoristikko. Ristikko varmistaa, että rakenne on vakaa.

5. Asenna taustarimat

kesakeittion-rakennus-asenna-taustarimat-k-rauta

Sahaa 90x90 liimapuutolpasta kesäkeittiön takaseinän tukipuut sekä kulmavahvikkeet. Sahaa myös 21x48 mitallistetusta puutavarasta taka- ja sivuseinien rimat. Maalaa osat kahteen kertaan ennen asentamista Cellon Cover Peittosuojalla.

Kiinnitä kesäkeittiön näkösuoja eli taustarimoitus viimeistelynaulaimella. Johanna käytti asentamiseen FXA 50 18 G -viimeistelynaulainta.

6. Viimeistele katto

kesakeittion-rakennus-viimeistele-katto-k-rauta

Sahaa kennolevy oikeaan pituuteen pistosahalla. Asenna kennolevyihin asennusteipit, U-profiilit sekä H-profiilit ja asenna kennolevyt katolle. Ruuvaa tippapellit ja harjapelti paikoilleen.

7. Nauti valmiista kesäkeittiöstä

kesakeittion-rakennus-valmis-katos-2-k-rauta

Katso myös kesäkeittiön etualalla näkyvän koristeellisen puutarhapöydän teko-ohje! Täältä löydät pihakeittiössä näkyvien kaapistojen ja tasojen teko-ohjeet.

Näitä tarvitset kesäkeittiön katoksen rakentamiseen:

Kesäkeittiön katos syntyy näillä: 

Varusta itsellesi unelmien ulkokeittiö

Ota kokkailusta kaikki irti. Viihtyisät ruokailu- ja oleskelutilat ovat tärkeä osa ulkokeittiön elämystä.

cello-vimmerby-puutarhakatos-krauta

VINKKI! Jos et halua nikkaroida ulkokeittiön katosta itse, hanki se valmiina! Tämän pihakeittiön sydän on Cello Vimmerby -puutarhakatos. Meiltä K-Raudasta löydät kaikki tarvikkeet rakentamiseen tai valmiiseen kesäkeittiöön. Kokonaisuus näyttää illan hämärtyessä satumaiselta, kun valonlähteitä on paljon. Katso ulkovalosarjojen valikoimaa.

kesakeittio-terassille-k-rauta-tulisija-pihalle

Elävä tuli viimeistelee kokonaisuuden. Ulkotulisijat löytyvät myös valmiina, katso valikoimaa.

Täydelliset vermeet grillikauteen

pergolan-teko-ja-laattapoyta-ulos-k-rauta

Luo kotipihallesi tai kesämökillesi oma kesäparatiisi. Verkkosivuiltamme löydät ohjeet pihakeittiön, laattapöydän, hyllyn ja pergolan nikkarointiin. Osa ohjeista on hyödynnettävissä myös pienelle pihalle tai parvekkeelle: esimerkiksi kiiltäväpintainen laattapöytä piristää tilaa kuin tilaa, katso ohjeet täältä.

Ulkokeittiöön ilmettä vaikka näistä 

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje