K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Luo upea vesikeidas suihkulähteellä

Päivitetty 15.03.2023

Haaveiletko vesielementistä pihalla? Mieleisillä allas- ja patsasvalinnoilla oma pihalampi tai pieni suihkulähde syntyy helposti. Vesiaiheissa pyritään helppohoitoisuuteen. Altaasta, pumpusta ja suodattimesta syntyy hyvin toimiva kokonaisuus.

vesikeidas-suihkulahteella-k-rauta-soliseva-puro

Aloita miettimällä vastauksia kysymyksiin:

  1. Haluatko altaan vai puron?
  2. Jos altaan, haluatko suihkulähteen vai peilityynen altaan?
  3. Kuinka puhdistat ja huollat vesiaihetta?

Vaivaton valmisallas

Valmisaltaasta saa puutarhaan kätevästi luonnollisen ja kestävän vesiaiheen. Allas on helppo asentaa kaivamalla maahan noin 10 senttiä varsinaista allasta leveämpi ja syvempi kuoppa. Valmisallas on pinnalta auki, siihen asennetaan suihkulähdepumppu. Kasvitasojen avulla altaan reunat saa koristeltua makunsa mukaisiksi. Ilmeikkyyttä ja persoonallisuutta voi lisätä koristepatsaalla.

Toimiva suihkulähde

Pienen suihkulähteen voi rakentaa kannellisen altaan päälle. Maahan upotetaan kannellinen allas, josta pumppu nostaa veden suihkulähteeksi. Vesi valuu altaaseen kannen reikien läpi. Kannen voi piilottaa esimerkiksi kiviasetelmalla tai sorakerroksella. Oleellista on, että kansi kestää riittävästi painoa, mieluusti 300 kiloa.

Peilityyni lampi

Allaskalvolla pihaan voi rakentaa näyttävän altaan. Allaskalvoa suositellaan erityisesti suurten vesiaiheiden rakentamiseen. Materiaalian käytetään joko allasmuovia tai -kumia. Allasta rakennettaessa on hyvä ottaa huomioon toimivuus ja turvallisuus. Rannassa on oltava tasainen vyöhyke.

Soliseva puro

Rauhoittava vedensolina syntyy jo pienestäkin suihkukaivosta tai purosta. Valmiin suihkukaivon pystytys onnistuu yleensä hetkessä: paketti sisältää altaan, pumpun ja patsaan. Puron voi rakentaa valmiista elementistä, johon lisätään allas ja pumppu tai sen voi muotoilla itse esimerkiksi hiekasta ja allaskalvosta. Riittävän tehokas pumppu nostaa veden takaisin puron yläpäähän.

Puhdas ja toimiva

Pintaroskat on helppo poistaa haavilla. Altaassa on oltava riittävästi biologista suodatusta, esimerkiksi substraattia eli allassoraa. Se ehkäisee levänmuodostumista, mutta ei toimi veden seisoessa.

Hapentuottaja eli pumppu on tärkeä osa vesiaihetta. Veden pitäisi antaa kiertää altaassa koko ajan. Pumpun huolloksi riittää huuhtelu silloin tällöin. Huolto on tarpeen, kun suihkun korkeus alkaa olla tavallista alempi. Voiteluaineita ei pidä käyttää.

Talvivarastointia varten pumppu kannattaa huuhdella vedellä hyvin. Samalla varmistetaan, ettei juoksupyörä ole jumittunut. Pumppu varastoidaan talven yli veteen upotettuna jäätymättömässä paikassa.

Altaassa on hyvä olla kunnollinen suodatin, jolla allas pysyy kunnossa. Myös suodattimien UV-valot ja -laitteet pitävät bakteerikannan kurissa.

Katso lisää ihania vesiaiheita ja -ideoita pihalle

unelmien-vesipuutarha-suihkukaivo

Jos haluat saada lisää vesiaiheisia ideoita pihasuunnitteluun, katso vinkit unelmien vesipuutarhan tekoon.

Tee onnistunut Pihasuunnittelu

vinkit-pihasuunnitteluun-perhe-pihamaalla-krauta

Onnistunut pihasuunnittelu auttaa täydellisen ja toimivan pihan rakentamisessa. Katso vinkit sekä ohjeet ja tee pihasuunnitelma, joka toimii.

Aloita pihasuunnittelu täältä

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin