K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kasvihuoneen suunnittelu

Päivitetty 15.03.2023

Toimiva kasvihuone vaatii suunnittelua. Poimi tästä asiantuntijan vinkit kasvihuoneen suunnitteluun ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen.

1. Pieni vai iso kasvihuone?

kasvihuoneen-suunnittelu-k-rauta-artikkeli-1

Pohdi, minkä kokoinen kasvihuone sopii tarpeisiisi ja istuu pihallesi. Huomioi pintaalan lisäksi myös korkeus. Tarvitset tilaa työskentelylle, kasveille ja työvälineille. Jos kasvatat korkeita kasveja, kuten tomaatteja, kasvihuoneen reunoilla tulee olla riittävästi tilaa korkeussuunnassa. Pitäisikö kasvihuoneeseen mahtua myös pöytä ja tuolit kahvihetkiä varten? Lue lisää pienestä kasvihuoneesta ja katso vinkit itseviljelyyn.

2. Kasvihuoneen paikka: Näin valitset

kasvihuoneen-suunnittelu-k-rauta-artikkeli-2

Kasvit kukoistavat, kun sijoitat kasvihuoneen aurinkoiseen paikkaan. Kaunis lasikasvihuone sopii mainiosti keskeisellekin paikalle, jolloin sitä on helppo käyttää myös oleskelutilana. Vesipisteen läheisyys helpottaa kasvien hoitoa. Jos haluat käyttää kasvihuonetta talvipuutarhana, tarvitset sähköä valaistusta ja lämmittimiä varten. Lue lisää kasvattamisesta kasvihuoneessa.

3. Kasvihuoneen perustukset kuntoon

kasvihuoneen-suunnittelu-k-rauta-artikkeli-3

Kasvihuoneen perustus tulisi rakentaa routimattomalle maalle. Poista maa-ainesta koko kasvihuoneen pohjan alalta. Asenna tilalle EPS-levyt, murskekerros ja lopuksi ohut kerros hiekkaa tai kivituhkaa. Sokkelirunko syntyy painekyllästetystä puusta ja lattia puu- tai betonilaatoista. Vitavia-kasvihuoneisiin saa lisävarusteena näppärän jalallisen terässokkelin, joka vähentää maanrakennustöiden tarvetta. Lue lisää kasvihuoneen perustuksesta.

4. Kasvihuoneen rakentaminen: Perehdy ohjeisiin

kasvihuoneen-suunnittelu-k-rauta-artikkeli-4

Kavihuoneen rakentaminen vaatii ohjeisiin ja osiin perehtymistä. Osia on paljon: kasvihuone rakentuu lukuisista alumiinirimoista, kiinnikkeistä sekä lasi-,muovi- tai kennolevyistä. Lue kokoamisohjeet huolella, lajittele osat ryhmiin ja mieti työjärjestys. Varaa riittävästi tilaa. Kokoa seinät lappeellaan maassa ja nosta pystyyn vasta toisiinsa kiinnittämistä varten. Kun runko on pystyssä, asenna päätykolmiot, kurkihirsi, ovi, kattoikkuna ja lopuksi lasit. Lue lisää kasvihuoneen rakentamisesta.

5. Kasvihuone rakentuu nopeammin, kun pyydät kaverin apuun

kasvihuoneen-suunnittelu-k-rauta-artikkeli-5

Tarvitset kokoamista varten akkuporakoneen tai ruuvinvääntimen, ruuvimeisselin holkkipäällä, vesivaa’an, rullamitan ja tukevat A-tikkaat. Työ sujuu yksinkin, mutta kaveri kannattaa pyytää avuksi muutamiin työvaiheisiin, kuten kurkihirren kiinnitykseen. Kokoamiseen kuluva aika riippuu omista taidoista, mutta kokenut kotinikkari selviää hommasta parissa päivässä.

6. Kasvihuoneen huolto: Pidä kasvihuone puhtaana

kasvihuoneen-suunnittelu-k-rauta-artikkeli-6

Laadukas, ohjeiden mukaan koottu kasvihuone ei juuri huoltoa kaipaa. Kun kasaustyö on tehty, voit keskittyä tärkeimpään eli kasvien kasvattamiseen ja herkullisesta sadosta nauttimiseen. Jotta kasvihuone pysyy kauniina, pese lasit kerran tai kaksi vuodessa. Työvälineiksi käyvät painepesuri tai ikkunanpesuvälineet sekä ikkunanpesuaine ja Mäntysuopa.

Tee onnistunut Pihasuunnittelu

vinkit-pihasuunnitteluun-perhe-pihamaalla-krauta

Onnistunut pihasuunnittelu auttaa täydellisen ja toimivan pihan rakentamisessa. Katso vinkit sekä ohjeet ja tee pihasuunnitelma, joka toimii.

Aloita pihasuunnittelu täältä

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin