K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

DIY: Daybed eli päivävuode

Päivitetty 30.03.2023

Rakenna näyttävä daybed ulos tai hieman erilainen sisäkäyttöön. Katso kahden päivävuoteen ohjeet ja tarvikkeet. Materiaalit ja työvälineet löydät K-Raudasta!

DIY: Daybed terassille ja ulkotiloihin

daybed-ulos-valmiina-krauta-ak

Nikkaroi daybed ulos ja luo viihtyisä leponurkkaus terassille tai parvekkeelle! Daybed kotoisammin päivävuode on oiva paikka aidolle rentoutumiselle ja pienille päivänokosille. Terassin oleskelunurkkaus on parhaimmillaan koko perheen ajanviettopaikka. Siellä onnistuu niin itsekseen vietetty vapaahetki, kuin lasten leikit ja yhteiset keskusteluhetket. Lokoisat daybedit kutsuvat ennen kaikkea viihtymään ja rentoutumaan.

Monikäyttöinen daybed toimii terassin tai parvekkeen mukavana lepopaikkana. Säädettävä selkänoja mahdollistaa mukavan asennon sekä kirjan lukemiseen että rentoihin rupatteluhetkiin. Selkänojaa säätämällä daybedin saa myös mukavasti makuuasentoon ja lokoisat päiväunet kesän lämmössä ovat taatut.

Lisää daybedin kutsuvuutta kauniilla sisustustyynyillä ja torkkupeitolla. Terassin tyyliin valitut sävyt ja kuviot luovat yhtenäisen sekä kauniin kokonaisuuden. Oleskelukeidas ja daybed houkuttelevat viihtymään pitkän työpäivän jälkeen tai viettämään ihanaa kesäpäivää.

Suojaa daybed sään vaihteluilta terassi- ja kalusteöljyllä

Öljyä daybed säänkestäväksi ja terassin ilmeeseen sopivaksi. Cello Terrace Terassi- ja kalusteöljy antaa käsittelemättömälle puulle kauniin suojapinnan kosteutta ja likaa vastaan. Harmoniset ja pehmeät puun sävyt, joita löydät puuöljyvärikartasta, antavat daybedille pehmeän ja luonnonmukaisen sävyn. Öljyäminen kannattaa toistaa vuosittain, ja näin varmistaa kalusteen pitkäikäisyys.

Säilytä daybed talven yli sisätiloissa

Daybed on hyvä siirtää talveksi kuiviin sisätiloihin. Varastointi talven sään vaihteluilta suojassa lisää kalusteen käyttöikää, ja pitää sen vuosia hyvässä kunnossa.

*Daybedin on suunnitellut Johanna Rintanen, joka pitää suosittua Hernepensaskujanne-blogia. Johanna on opettaja, muotoilija ja puutarhaharrastaja. *

Näin rakennat päivävuoteen terassille

daybed-ulos--valmiina-2-kuva-krauta-ak

Päivävuode syntyy liimapuutolpasta ja höylätystä männystä. Kalusteen kansi on laudelautaa.

Daybedin osat:

Runko

 • 90 x 90 x 2216 mm, pitkä sivupuu, 2 kpl
 • 90 x 90 x 1016 mm, lyhyt sivupuu, 2 kpl
 • 90 x 90 x 90 mm, jalka, 4 kpl (Poraa näiden pohjaan 2 kpl 30 mm reiät pitkiä ruuveja varten)
 • 33 x 33 x 2024 mm, pitkä sivutuki kansilautojen kiinnitystä varten, 2 kpl
 • 33 x 33 x 946 mm, selkänojan alatukipuu,1 kpl (jiirit kumpaankin päähän)
 • 33 x 33 x 758 mm, lyhyt sivutuki kansilautojen kiinnitystä varten, 2 kpl
 • 33 x 33 x 553 mm, hammastetut selkänojan tukipuut , 2 kpl (jiirit toiseen päähän)

Selkänoja

 • 33 x 33 x 728 mm, ylävaakarunko, 1 kpl
 • 33 x 33 x 704 mm, sivurunko, 2 kpl (kummankin toiseen päähän 20 mm päähän reunasta 10mm reikä kierretangolle)
 • 33 x 33 x 420 mm, taittuva mekanismi, 2 kpl (pyöristä kummankin toinen pää ja poraa reiät M6 pulteille 14 mm päähän puun yläreunasta)
 • 33 x 33 x 150 mm, vinotuki, 2 kpl (jiirit kumpaankin päähän

Kansilaudat

 • 28 x 95 x 824 mm, kansilauta, 20 kpl

Metalliosat

 • Kierretanko M8, 830 mm, 1 kpl, pitkä akseli
 • Kierretanko M8, 692 mm, 2 kpl + mutterit 2kpl
 • Mutterit ja prikat
 • M6 x 80 mm pultti, prikat ja mutterit, 2 kpl

Daybedin työvaiheet:

daybed-ulos--tyovaihe-1-ja-2-krauta-ak

1.SAHAA RUNGON OSAT

Sahaa pyörösahalla kaikki päiväsängyn osat ja tee tarvittavat hakaliitokset, pyöristykset ja jiirit.

2. PORAA REIÄT

Poraa jalkoihin reiät pitkiä ruuveja varten. Ruuvien kannat jäävät piiloon, ja ruuvien pituus riittää tukevaan kiinnittämiseen.

daybed-ulos--tyovaihe-3-ja-4-krauta-ak

3. TEE SELKÄMEKANISMI

Sahaa kaikki selkämekanismin osat ja aja jyrsimellä uurteet selkänojan kulman säätämistä varten.

4. KOKOA RUNKO

Kokoa daybedin runko ja kiinnitä jalat paikoilleen. Ruuvaa kaikki ruuvit alhaalta ylöspäin.

daybed-ulos--tyovaihe-5-ja-6-krauta-ak

5. KOKOA SELKÄNOJA

Kokoa selkänojan kehikko ja hammastettu mekanismi.

6. KIINNITÄ MEKANISMI

Kiinnitä selkänoja mekanismiin kierretangon avulla. Ruuvaa selkänojan osat kiinni runkoon alakautta. Kiinnitä kansilaudat ruuvein alakautta.

7. PINTAKÄSITTELE LOPUKSI

Pintakäsittele daybed Cello Terrace kaluste- ja puuöljyllä, jotta pysyy siistinä kosteutta ja likaa vastaan.

daybed-ulos--valmiina-2-kuva-krauta-ak

Daybed ulos rakentui näillä: 

DIY: Daybed sisälle

Bloggaaja Maiju Saha suunnitteli ja toteutti Cellon ja K-Raudan kanssa yhteistyössä kotinsa ruokailuhuoneeseen persoonallisen daybedin. Kyseessä on siis tilaan mittojen mukaan tehty päivävuode, jossa voi myös ottaa vaikka tirsat ja johon mahtuu istumaan useampikin kerralla.

daybed-ak-krauta

Maijun daybed on tilava, sillä on pituutta huimat 413 cm ja leveyttä 70 cm. Komeus ulottuu koko huoneen päästä päähän! Maijun ohjeiden avulla voit rakentaa omaan kotiin sopivan daybedin. Sovita vain daybedin mitat juuri sinun tarpeisiisi. Tästä syystä ohjeessa ei ole tarkkoja mittoja. Työohjeista kannattaa siis napata vinkkiä lähinnä rakenteesta ja työvaiheista.

Materiaalit:

Daybedin materiaalit löytyvät K-Raudan myymälöistä sisätiloista, sillä Maiju käytti rungon tekoon höylättyä 95 mm leveää ja 45 mm paksua lautaa. Jalkamateriaaliksi kannattaa puolestaan valita 21 mm x 45 mm x 95 cm höylälautaa sekä jalkojen välipuiksi 45 mm x 45 mm puutavaraa. Tätä jälkimmäistä neliön mallista tarvitset lisäksi tukipuuksi patjan alle tulevalle sälepohjalle.

Daybedin rakennusohjeet:

diy-daybed-k-rauta-ak1

 1. Mieti ensin laverin mitat eli mihin mittaan pitkät laidat sahataan. Lisäksi sahataan päätypalat haluttuun leveyteen. Kun laverin kehikon osat eli laidat ovat valmiit, sahataan pitkiin laitoihin kiinnitettävät tukipuut 45 x 45 höylälaudasta. Huomioi tukipuiden kiinnityskorkeudessa sen päälle tulevan sälepohjan paksuus! Nämä tukipuut kiinnitetään laitoihin PROF-sarjan vähän järeämmillä kulmaraudoilla, joita löytyy mm. irtomyyntinä K-Raudasta.

 2. Kehikon osat voi nyt kiinnittää toisiinsa, rakenteesta tulee kestävä käyttämällä tässäkin kulmarautoja.

 3. Kolmas vaihe sisältää jälleen sahaamista eli sahaa jalkoja tarvittava määrä. Maijun laveriin niitä tuli neljä paria eli 8 kpl. Korkeudeksi valikoitui tyypillinen istumakorkeus eli 45 cm. Jos vaikka joskus on tarvetta laittaa pöytä daybedin eteen ruokailua varten. Jalkoihin tehtiin lovet, jotta jalka tulee lähes samaan linjaan laverin laidan kanssa. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeen!

diy-daybed-k-rauta-ak2

 1. Seuraavaksi sahataan jalkojen väliin tulevat tukipuut, jotka tekevät jalkojen rakenteesta tukevan. Kiinnitys tapahtuu puutapeilla, koska kiinnitysruuvit jäisivät ikävästi näkyville. Sekä jalkoihin että tukipuuhun porataan tappeja varten reiät – terässä on maalarinteippi merkkamassa kolon oikeaa syvyyttä.

 2. Koloon kannattaa laittaa muutama tippa Kiillon yleis- ja puuliimaa, jotta liitoksesta tulee kestävä. Sitten vain osat naputellaan hellästi paikoilleen!

 3. Kun jalkarakenne on kasattu, kannattaa jalkojen pohjiin kiinnittää jo tässä vaiheessa PROF-sarjan huopatassut, jotta lattiaan ei jää painaumia tai muita jälkiä daybedin siirtelystä.

diy-daybed-k-rauta-ak3

 1. seuraavaksi sahataan daybediin säleet, jonka päälle itse patja tulee. Maiju käytti sälevärkkinä höylättyä 95 mm x 15 mm lautaa eli vähän ohuempaa, mitä laitoihin. Säleet kiinnitetään laverin runkoon joko pienillä nauloilla tai ruuveilla.

 2. Ja sitten enää jalat paikoilleen eli myös ne on hyvä kiinnittää kulmarautojen avulla! Daybed on tämän jälkeen rungon osalta täysin valmis etenkin, jos haluat jättää puupinnan esiin.

 3. Maiju päätyi lopulta maalaamaan daybedin, koska ruokailuhuoneessa oli jo ennestään niin montaa eri puunsävyä. Cellon kalustemaalit käyvät tähänkin tarkoitukseen ja sieltä löytyi sävy 1727.

Ensi vilkaisulta saattaa tuntua, että vaiheita ja tekemistä on paljon, mutta siitä ei kannata hämääntyä! Projektiin meni noin nelisen tuntia + maalaamiseen tarvittava aika. Isoin työ tässä taitaa olla patjojen päällystäminen. Jos ompeluintoa ei ole, niin patjat voi viedä ompelijalle päällystettäväksi.

diy-daybed-k-rauta-ak4

diy-daybed-k-rauta-ak5

"Lapset hullaantuivat uudesta pitkästä pedistä täysin eli onneksi uskalsin luottaa omaan visioon. Laverin kruunasi vielä miehen puutyökurssilla tekemät kaksi laatikkoa, jotka katkaisevat laverin mukavasti. Laatikoita voi käyttää joko yhdessä tai erikseen, ja ne voi halutessaan pitää tarjotin-tyyppisesti tai sitten korkeampina tasoina. Kätevä laskutila esim. juuri sille kahvikupille! Cellon höylälaudasta nämä onnistuvat siinä missä laverikin." Maiju kertoo.

Tutustu Maijun Maiju Saw -blogiin tarkemmin.

Katso Maijun ohjeet paneeliseinän tekoon

Katso myös ohjeet jatkettavaan terassipöytään

jatkettava-pöyta-ak

Tästä pöydän ohjeisiin

Katso lisää ideoita ja ohjeita Pihaoppaasta!

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin