K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

DIY: Daybed eli päivävuode

Bloggaaja Maiju Saha suunnitteli ja toteutti Cellon ja K-Raudan kanssa yhteistyössä kotinsa ruokailuhuoneeseen persoonallisen daybedin. Kyseessä on siis tilaan mittojen mukaan tehty päivävuode, jossa voi myös ottaa vaikka tirsat ja johon mahtuu istumaan useampikin kerralla.

Maijun daybed on tilava, sillä on pituutta huimat 413 cm ja leveyttä 70 cm. Komeus ulottuu koko huoneen päästä päähän! Maijun ohjeiden avulla voit rakentaa omaan kotiin sopivan daybedin. Sovita vain daybedin mitat juuri sinun tarpeisiisi. Tästä syystä ohjeessa ei ole tarkkoja mittoja. Työohjeista kannattaa siis napata vinkkiä lähinnä rakenteesta ja työvaiheista.

Materiaalit:

Daybedin materiaalit löytyvät K-Raudan myymälöistä sisätiloista, sillä Maiju käytti rungon tekoon höylättyä 95 mm leveää ja 45 mm paksua lautaa. Jalkamateriaaliksi kannattaa puolestaan valita 21 mm x 45 mm x 95 cm höylälautaa sekä jalkojen välipuiksi 45 mm x 45 mm puutavaraa. Tätä jälkimmäistä neliön mallista tarvitset lisäksi tukipuuksi patjan alle tulevalle sälepohjalle.

Daybedin rakennusohjeet:

diy-daybed-k-rauta-ak1

  • Mieti ensin laverin mitat eli mihin mittaan pitkät laidat sahataan. Lisäksi sahataan päätypalat haluttuun leveyteen. Kun laverin kehikon osat eli laidat ovat valmiit, sahataan pitkiin laitoihin kiinnitettävät tukipuut 45 x 45 höylälaudasta. Huomioi tukipuiden kiinnityskorkeudessa sen päälle tulevan sälepohjan paksuus! Nämä tukipuut kiinnitetään laitoihin PROF-sarjan vähän järeämmillä kulmaraudoilla, joita löytyy mm. irtomyyntinä K-Raudasta.

  • Kehikon osat voi nyt kiinnittää toisiinsa, rakenteesta tulee kestävä käyttämällä tässäkin kulmarautoja.

  • Kolmas vaihe sisältää jälleen sahaamista eli sahaa jalkoja tarvittava määrä. Maijun laveriin niitä tuli neljä paria eli 8 kpl. Korkeudeksi valikoitui tyypillinen istumakorkeus eli 45 cm. Jos vaikka joskus on tarvetta laittaa pöytä daybedin eteen ruokailua varten. Jalkoihin tehtiin lovet, jotta jalka tulee lähes samaan linjaan laverin laidan kanssa. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeen!

diy-daybed-k-rauta-ak2

  • Seuraavaksi sahataan jalkojen väliin tulevat tukipuut, jotka tekevät jalkojen rakenteesta tukevan. Kiinnitys tapahtuu puutapeilla, koska kiinnitysruuvit jäisivät ikävästi näkyville. Sekä jalkoihin että tukipuuhun porataan tappeja varten reiät – terässä on maalarinteippi merkkamassa kolon oikeaa syvyyttä.

  • Koloon kannattaa laittaa muutama tippa Kiillon yleis- ja puuliimaa, jotta liitoksesta tulee kestävä. Sitten vain osat naputellaan hellästi paikoilleen!

  • Kun jalkarakenne on kasattu, kannattaa jalkojen pohjiin kiinnittää jo tässä vaiheessa PROF-sarjan huopatassut, jotta lattiaan ei jää painaumia tai muita jälkiä daybedin siirtelystä.

diy-daybed-k-rauta-ak3

  • seuraavaksi sahataan daybediin säleet, jonka päälle itse patja tulee. Maiju käytti sälevärkkinä höylättyä 95 mm x 15 mm lautaa eli vähän ohuempaa, mitä laitoihin. Säleet kiinnitetään laverin runkoon joko pienillä nauloilla tai ruuveilla.

  • Ja sitten enää jalat paikoilleen eli myös ne on hyvä kiinnittää kulmarautojen avulla! Daybed on tämän jälkeen rungon osalta täysin valmis etenkin, jos haluat jättää puupinnan esiin.

  • Maiju päätyi lopulta maalaamaan daybedin, koska ruokailuhuoneessa oli jo ennestään niin montaa eri puunsävyä. Cellon kalustemaalit käyvät tähänkin tarkoitukseen ja sieltä löytyi sävy 1727.

Ensi vilkaisulta saattaa tuntua, että vaiheita ja tekemistä on paljon, mutta siitä ei kannata hämääntyä! Projektiin meni noin nelisen tuntia + maalaamiseen tarvittava aika. Isoin työ tässä taitaa olla patjojen päällystäminen. Jos ompeluintoa ei ole, niin patjat voi viedä ompelijalle päällystettäväksi.

diy-daybed-k-rauta-ak4

diy-daybed-k-rauta-ak5

"Lapset hullaantuivat uudesta pitkästä pedistä täysin eli onneksi uskalsin luottaa omaan visioon. Laverin kruunasi vielä miehen puutyökurssilla tekemät kaksi laatikkoa, jotka katkaisevat laverin mukavasti. Laatikoita voi käyttää joko yhdessä tai erikseen, ja ne voi halutessaan pitää tarjotin-tyyppisesti tai sitten korkeampina tasoina. Kätevä laskutila esim. juuri sille kahvikupille! Cellon höylälaudasta nämä onnistuvat siinä missä laverikin." Maiju kertoo.

Tutustu Maijun Maiju Saw -blogiin tarkemmin.

Katso Maijun ohjeet paneeliseinän tekoon