K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

DIY: Paneeliseinä

Päivitetty 20.03.2020

Bloggaaja Maiju Saha toteutti Cellon ja K-Raudan kanssa yhteistyössä ruokailuhuoneeseensa kauniit paneeliseinät. Katso ohjeet ja toteuta omaan kotiin!

Itse tehty koristepanelointi peittää ruokailuhuoneen seinän korkeudesta kaksikolmasosaa, joten se onkin tilassa upea katseenvangitsija. Paneelien päälle Maiju teki ohuen tauluhyllyn, jolla voi näppärästi säilyttää erilaisia pientavaroita.

Näin toteutat paneeliseinän itse:

paneeliseina-k-rauta-ak1

1) Paneelien tyyli ja koko

Tämä on ensimmäinen ratkaistava asia eli minkälaisen jaotuksen paneeleihin haluaa ja miten korkeaksi se tehdään? Maiju halusi säännölliset neliöt ja kolme tuntui hyvältä määrältä koon puolesta. Panelointi yltää huoneessa nyt 170 cm korkeuteen ja neliön sisäsivun mitta on 41 cm.

2) Paneelien jaotuksen ja käytettävän puutavaran valinta

Maiju valitsi materiaaliksi höylätyn CELLO-laudan, joka on 95 mm leveää ja 15 mm paksua. Paneelien jaotuksen miettiminen on helpointa tehdä piirtämällä jaotus suoraan lyijykynällä seinään. Tätä olisi Maijun mielestä voinut hioa vielä vähän pidempään, mutta kaksi ikkunaa käsittävässa kokonaisuudessa tuntui joka vaihtoehtoon tulevan outoja kohtia. Kyse on siis siitä, miten jaotus menee yhteen tilassa olevien ikkuna- ja oviaukkojen sekä seinän pituuksien kanssa.

3) Vanerin kiinnittäminen

Kun jaotus on päätetty ja merkattu seiniin, on aika kääriä hihat. Maiju käytti paneloinnin taustalle 4 mm ohutta koivuvaneria, jota löytyy K-Raudan ulkovaraston puolelta. Vanerilevy ei sopinut jaotuksen kanssa yksin ihan sellaisenaan eli siitä sahattiin käsisirkkelillä levyjä niin, että vanerilevyn sauma sovitettiin jäämään koristelistan alle piiloon. Sopivan kokoiset levyt liimattiin sekä kiinnitettiin pienillä nauloilla seinään. Tässä hommassa on tärkeintä pitää mielessä se, mikä jää näkyviin ja mikä piiloon!

paneeliseina-k-rauta-ak2

4) Koristelistojen kiinnittäminen

Kun vanerilevyt ovat paikoillaan, siirrytään päälle tuleviin koristelistoihin, jotka tehtiin siis 95 mm leveästä CELLO-höylälaudasta. Maiju halusi, että jalkalistan päälle tulee myös koristelista, jotta myös alimmat neliöt ovat kokonaisia. Alin koristelista on siis se, josta kannattaa aloittaa. Pitkät vaakalistat on helpompi saada suoraan kuin pystylistat eli Maiju eteni laittamalla seuraavaksi ylöspäin tulevat koristelistat, jotka siis sahattiin 41 cm mittaisiksi. Niiden päälle kiinnitettiin seuraava vaakalista täyspitkänä. Kiinnittämiseen käytettiin niinikään puuliimaa, ohuita nauloja sekä ruuveja niissä kohdin, missä tiesimme seinäkoolausten olevan. Tällä tavalla jatketaan kunnes haluttu korkeus on saavutettu. Paneeliseinän viimeiseen ylimpään osaan valittiin CELLOn ohuempaa 45 mm leveää höylälautaa, jonka päälle asetettiin vaakatasossa 70 mm lauta. Nämä kiinnitettiin yhteen pienillä nauloilla ja liimalla toisiinsa ENNEN seinälle asentamista. Tauluhylly viimeisteltiin vielä yhdellä 45 mm levellä laudalla joka sekin liimattiin ja ruuvattiin kiinni. Tätä CELLOn höylättyä lautaa löytyy monessa koossa ja siitä voi käytännössä rakentaa sisätiloihin mitä tahansa!

paneeliseina-k-rauta-ak3

5) Rakojen kittaus ja hionta

Edelliset työvaiheet etenivät tosi hyvää vauhtia, mutta tämä seuraava vaatikin sitten enemmän aikaa. Maalikerros usein peittää pienet raot, mutta isoja se ei peitä. Tästä syystä Maiju käytti paljon aikaa kaikkien rakojen sekä ruuvinreikien peittämiseen Siloran snickerisilotteella. Kittauksen voi joutua tekemään pariin kertaan, sillä kaikkia kohtia voi olla vaikea huomata ensimmäisellä kerralla. Lopuksi kuivunut ylimääräinen silote hiotaan pois sekä pölyt pyyhitään ennen maalausta.

6) Paneeliseinän maalaus

Tätä hetkeä Maiju odotti todella malttamattomana, sillä maalaaminen on hänestä aina joka homman paras osuus! Maiju käytti maalina CELLOn omaa vesiohenteista kalustemaalia, joka sävytettiin listavalkoiseksi. Työvälineiksi tarvittiin sekä sivellintä että pientä vaahtomuovitelaa. Paneelit maalattiin kolmeen kertaan, sillä Maiju halusi maalikerroksista mahdollisimman siistit ja ohuet. Myös vaaleanharmaan jalkalistan Maiju maalasi yhtenäisyyden vuoksi valkoiseksi.

paneeliseina-k-rauta-ak4

Yhteenveto paneeliseinäprojektista

Paneeliseinän toteutus ei osoittautunut kovin vaikeaksi. Oleellisinta on ratkaista paneelien jaotus ja hallita käsisirkkelin käyttö vanerin halkaisemiksi. Muutoin homma luisti suht vaivatta. Suurin aikasyöppö oli rakojen umpeen kittaus. Tähän vaiheeseen kannattaa käyttää aikaa, jotta lopputuloksesta tulee siisti. Ikkunoiden peitelistoja jouduttiin myös korottamaan ohuilla laudoilla. Samalla vaihdettiin alin peitelista leveämpään. Ikkunalaudat ovat nyt siis entistä syvemmät, kätevää!

"Paneeliseinien ansiosta ruokapöytä on vihdoin "ankkuroitunut" paikoilleen ja tila tuntuu isommalta ja helpommalta sisustaa. Eikä varmasti tarvitse erikseen sanoa, millaisen määrän eri mahdollisuuksia pieni taululista tarjoaa pienistä astelemista tykkäävälle! Myös itse paneeleihin voi kiinnittää tauluja tai vaikka seinävalaisimen. Sellainen ajatus itsellä jo muhii, kunhan vain sopiva vintage-valaisin löytyy." Maiju toteaa

Katso myös, miten Maiju toteutti daybedin eli päivävuoteen ruokailuhuoneeseen.

Tutustu Maiju Sahan blogiin tästä.

DIY: Rimaseinä

paneeliseina-k-rauta-ak5

Miten olisi rimoista tehty seinä? Tässä ohjeet hieman erilaisen seinän rakentamiseen. Yhdistä rimaseinään sinapinkeltainen kittiin, havunvihreä banaaniin tai käytä burgundia ja kalpeaa pinkkiä. Huoneen katseenvangitsija syntyy helposti viikonlopussa.

Näin toteutat rimaseinän:

1) Laske menekit ja kokoa tarvikkeet

Jos haluat paneeliseinään kolmerivisen ruudukon, tarvitset poikkirimoiksi kolme seinän levyistä pätkää sekä ruudun sisämitan pituiset pystyrimat, joita on joka rivillä yksi vähemmän kuin ruutuja. Tässä käytettiin Cello 15x15x3300 mm höylättyjä mäntyrimoja. Tarvitset myös mitan, kynän, sahan, vasaran ja kahdeksan naulaa ruutua kohden. Tarkista maalien menekit purkista. Rimoitettuun osaan kuluu hieman enemmän maalia kuin tasaiseen seinään. Hanki myös suojapaperia, maalarinteippiä, tela ja sivellin.

paneeliseina-k-rauta-ak6

2) Maalaa seinä ja kiinnitä poikkirimat

Suojaa lattia ja teippaa sivuseinien, katon ja lattian rajat. Merkitse sävyjen raja kohtaan, joka asettuu aavistuksen ylimmän ruuturivin yläpoikkiriman alle. Kiinnitä teippi seinän alaosan puolelle. Maalaa yläosa telalla kahteen kertaan purkin ohjeiden mukaan. Poista rajateippi ja anna kuivua. Teippaa sitten raja seinän yläosan puolelle ja maalaa alaosa. Älä irrota sävyjä erottavaa rajateippiä. Leikkaa rimat. Kun maali on kuivunut, merkitse poikkirimojen paikat ja kiinnitä pitkät rimat Prof 25 mm lankanauloilla.

paneeliseina-k-rauta-ak7

3) Kiinnitä paneeliseinän pystyrimat

Naulaa pystyrimat poikkirimojen väliin järjestyksessä, vaikka vasemmalta oikealle. Käytä kahta pystyrimaa mittatikkuina, niin saat ruuduista suoria neliöitä. Pane yksi rima vaakaan ruudun alemman poikkiriman päälle ja toinen vaakaan ylemmän poikkiriman alle. Paina kiinnitettävän riman päät mittarimojen päihin, niin se asettuu suoraan oikeaan kohtaan. Jatka kunnes koko alaosa on ruudutettu. Voit maalata rimat ennen kiinnittämistä.

4) Maalaa paneeliseinän rimat

Kun ruudukko on valmis, maalaa paneeliseinän rimat siveltimellä ainakin kahteen kertaan. Irrota seinän ylä- ja alaosan erottava teippi ja poista suojapaperit. Voit virittää ruudukkoseinän ideaa monella tavalla. Tee esimerkiksi symmetriset poikkirimoitukset, mutta asettele pystyrimat epäsäännöllisesti niiden väliin. Jätä rimat maalaamatta tai maalaa ne ennen niiden kiinnittämistä erivärisiksi kuin seinä.

Rimaseinä maalattiin kahdella sävyllä

Seinässä käytettiin himmeää Cello Decor sisustusmaalia, sävyt vaaleanpunainen T1521 ja burgundi T1555. Lattialla kuviollinen Cello Rustic -matto 160x230 cm, 129 €, Cello Folk -juuttimatto 160x230 cm, 99 €, ja vaasin alla Cello kannellinen pöytä, 79,95 €. Muut esineet kuvausrekvisiittaa.