K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ulkoverhous ja lisäeristys: Katso kolme eri vaihtoehtoa

Päivitetty 26.08.2022

Julkisivuremontin yhteydessä on hyvä tehdä sekä uusi ulkoverhous että lisäeristys. Katso kolme erilaista vaihtoehtoa ulkoverhouksen sekä lisäeristyksen tekoon.

Ulkoverhouspaneeleita on saatavilla useissa eri profiileissa, leveyksissä ja valmiusasteissa. Ulkoverhouspaneelien erilaisilla ominaisuuksilla vaikutat paitsi kotisi julkisivun ulkonäköön myös julkisivun kestävyyteen. Jos kaipaat vinkkejä ulkoverhouksen uusimiseen, tutustu vinkkeihin täältä.

Näin valitset sopivat ulkoverhouspaneelit

On tärkeää tietää, mitä eroa erilaisilla ulkoverhouspaneeleilla on, sillä ulkoverhouksia on saatavilla useissa eri valmiusasteissa ja useissa eri profiileissa sekä leveyksissä, millä vaikutat julkisivusi ulkonäköön. Ulkoverhouspaneelit voi valita puuvalmiina, haluamaasi sävyyn pohjamaalattuna, kertaalleen pohja- ja pintamaalattuna, eli välimaalattuna, tai täysin valmiiksi maalattuna. Mitä valmiimpi tuote on, sitä vähemmän maalaustyötä jää työmaalle. Värisävyinä ulkoverhouksissa sinulla on valittavana lukuisat määrät eri sävyjä ulkomaalien värikartaoista.

ulkoverhous-ja-lisaeristys-k-rauta-artikkeli

Puuvalmis ulkoverhouspaneeli

Puuvalmis on hyvä valinta, kun haluat maalata talon muulla kuin vaalealla väri sävyllä. Voit käyttää myös harvinaisempaa pintakäsittely ainetta (esimerkiksi pellavaöljypohjaista pintakäsittelyainetta tai keitto maalia.)

Pintakäsittelytarve

Puuvalmis ulkoverhouspaneeli täytyy pohjustaa puunsuoja-aineella ja pohjamaalata. Lopuksi se pintakäsitellään kahdesti. Asennuksen voi tehdä vasta, kun ensimmäinen pintamaalikerros on maalattu. Varaa työhön kunnolla aikaa ja tilaa.

Väritys

Hankintavaiheessa käsittelemätön paneeli on puun värinen. Jos pohja- ja pintakäsittelet laudan maalivalmistajan ohjeiden mukaisesti, sitä ei juuri erota tehtaalla pintakäsitellystä. Puuvalmiin paneelin saa tilattua haluamallaan profiililla.

Kestävyys

Paneeli kestää säärasitusta huonommin, jos se pohjakäsitellään pitkän ajan kuluttua sahauksesta. K-Raudan sydänpuusta valmistetut kuusipuupaneelit kestävät pintapuusta sahattua lautaa paremmin. Paksumpi paneeli on ohutta kestävämpää.

Hinta

Varastotuotteina myytävien puuvalmiiden ja valkoiseen sävyyn pohjamaalattujen lautojen hintaero on pieni. Hintaero kasvaa, jos valitset jonkin muun värisävyn ja profiilin.

Vinkit uuden puujulkisivun maalaukseen

  • Hierrä maali puun pintaan aina pensselillä hyvän tartunnan varmistamiseksi.
  • Käytä hyvälaatuista tekokuitu- tai sekasivellintä vesiohenteisen maalin kanssa. Öljymaalille sopii luonnon harjasivellin, puunsuojalle on oma siveltimensä.
  • Maalaustyön ja maalin kuivumisen ajan ulkolämpötilan on oltava yli +5 C°, öljymaaleja käytettäessä jopa +10 C°.
  • Maalaa sateettomalla säällä ja ilmankosteuden ollessa alle 80 %. Käsiteltävän pinnan tulee olla kuiva.
  • Vältä maalausta suorassa auringon paisteessa. Paras maalaus sää on lämmin pilvipouta.
  • Jos maalia jää yli, sulje purkki huolella ja säilytä se lämpimässä.
  • Vanhentunut nestemäinen maali on ongelmajätettä. Vie se vaarallisen jätteen kierrätyspisteeseen. Kuiva maalijäte ja työvälineet ovat sekajätettä.

Pohjamaalattu ulkoverhouspaneeli

Pohjamaalaus suojaa julkisivua rakentamisen ajan, mutta suositeltavaa on, että pohjamaalattu ulkoverhouspaneeli maalataan vielä kahteen kertaan asennuksen jälkeen. Ensimmäinen pintamaalaus suositellaan tehtävän heti asentamisen jälkeen ja toinen kerta vuoden sisään asennuksesta.

Kertaalleen pohjamaalattu, eli välimaalattu ulkoverhouspaneeli

Välimaalattu ulkoverhous on rakentamisessa vakiintunut termi, millä tarkoitetaan teollisesti kertaalleen pohja- ja pintamaalattua ulkoverhousta. Välimaalattu ulkoverhous antaa pintamaalaukselle asentamisen jälkeen hieman enemmän aikaa kuin pohjamaalatussa ulkoverhouspaneelissa. Näin viimeisen pintamaalauksen voi suorittaa vuoden sisällä asentamisesta.

Välimaalatun ulkoverhouksen etuja asiakkaalle

Välimaalattu ulkoverhous antaa tyylikkään julkisivun rakennukselle jo rakennusvaiheessa ja sinulla on mahdollisuus valita useista eri profiileista sekä leveyksistä juuri kohteeseesi soveltuva ulkoverhous. Sopivan sävyn voit valita useista eri ulkomaalisävykartoista, joten löydät varmasti sinulle sopivan sävyn.

Välimaalattu ulkoverhouspaneeli nopeuttaa ja helpottaa tekemistä työmaalla, kun yksi maalauskerta jää pois. Viimeinen maalauskerta kuluttaa vähemmän maalia, kun paneelille on jo tehty yksi pintamaalaus, koska kertaalleen pintamaalattu paneeli ei ime samalla tavalla maalia kuin puhdas puupinta tai pohjamalaattu pinta. Teollinen maalaus mahdollistaa myös entistä tasalaatuisemman lopputuloksen, kun tuote on valmistettu vakioiduissa olosuhteissa.

välimaalatut ulkoverhoukset myydään sovittuna sävynä K-Raudoista. Ota siis yhteyttä lähimpään myymälään.

Täysin valmiiksi maalattu ulkoverhouspaneeli

Ulkoverhouksen voi valita myös täysin valmiiksi maalattuna jolloin työmaalle ei jää kuin sahauspäiden maalaus. Sahauspäät tulee aina maalata ulkoverhousta asentaessa ettei vesi pääse tätä kautta imeytymään puuhun.

Valmiiksi maalattu ulkoverhous kannattaa valita piilonnaulattavalla profiililla, jolloin naulankannat eivät riko valmista pintaa. Piilonaulaus parantaa julkisivun säänkestävyyttä, kun maalipintaa ei rikota enää kiinnittämällä paneelia laudan päältä. Tällöin vesi ei pääse imeytymään lautaan naulausrei'istä kun ne jää pontin alle piiloon.

Täysin valmiiksi maalattuja ja piilokiinnitettäviä ulkoverhouspaneeleita on saatavilla K-Raudoista tilaustuotteena.

Valmiiksi maalatun ulkoverhouksen etuja

Valmiiksi maalattu ulkoverhous nopeuttaa ja helpottaa urakkaa, kun maalauskerrat jäävät pois työmaalta. Teollinen maalaus mahdollistaa sen, että ulkoverhouspaneeleiden maalipinta on entistä tasalaatuisempi, kun tuote on valmistettu vakioiduissa olosuhteissa.

Kun lasketaan työmaalla maalauksen työkustannukset sekä materiaalit, valmiiksi maalatun ja pohjamaalatun ulkoverhouksen neliöhintojen erot eivät ole enää kovinkaan merkittäviä. Valmiiksi maalattu ulkoverhous on siis erinomainen ratkaisu, jos haluaa sijoittaa ulkoverhoukseen hieman enemmän rahaa ja huomattavasti vähemmän työaikaa.

Kysy valmiiksi maalattuja ulkoverhouspaneeleita lähimmästä K-Raudasta.

Esimerkkejä ulkoverhouksen hinnoista

Suuntaa antaviin neliöhintoihin on laskettu mukaan tuulensuojaeristeet, koolaus 22x100 laudalla ja ulkoverhouspaneeli.

Pohjamaalattu ulkoverhous, noin 50€/m2

Pohjamaalaus suojaa julkisivua rakentamisen ajan ja se suositellaan maalattavaksi vielä kahteen kertaan asennuksen jälkeen. Ensimmäinen pintamaalaus suositellaan tehtäväksi heti asentamisen jälkeen, ja toinen kerta vuoden sisällä asennuksesta.

Pohjamaalattu ulkoverhouspaneeli valkoinen UTV 23 x 145 mm. Menekki 7,41 m/m2.

Tuulensuojaeriste 50x1200x1800 mm. 26,-/m2: Paroc Cortex tai Isover Facade

Välimaalattu ulkoverhous, noin 55€/m2

Välimaalattu ulkoverhous antaa pintamaalaukselle asentamisen jälkeen hieman enemmän aikaa, ja pintamaalauksen voi tehdä vuoden sisällä asentamisesta. Sävytys onnistuu valitsemallasi ulkomaalisävyllä.

Välimaalattu ulkoverhouspaneeli sävytetty UTV 23x145 Menekki 7,41 m/m2.

Tuulensuojaeriste 50x1200x1800 mm. 26,-/m2: Paroc Cortex tai Isover Facade

Valmiiksi maalattu ulkoverhous, noin 63€/m2

Tilaustuotteena on saatavana myös täysin valmiiksi maalattu, piilokiinnitettävä ulkoverhous. Valittavana on useita eri sävyjä. Asentamisen jälkeen maalataan vain sahauspäät.

Valmiiksi maalattu ulkoverhouspaneeli Topcoat 22 x 147 mm Menekki 7,69 m/m2.

Tuulensuojaeriste 50x1200x1800 mm. 26,-/m2: Paroc Cortex tai Isover Facade

Muista lisäeristys

lisaeristaminen-k-rauta-artikkelikuva

Mikäli vanhat eristeet ovat huonokuntoisia kannattaa ne vaihtaa samalla uusiin, näin varmistetaan hyvä ja toimiva lopputulos. Vanhan tilalle voit asentaa esim. Isover Premium 33 tai Paroc eXtra -eristeen, eristepaksuus suunnitelmasi mukaan.

Premium 33 ja Paroc eXtra, sekä muut allakuvattuihin seinärakenteisiin liittyvät tarvikkeet eivät ole mukana suuntaa antavissa neliöhinnoissa. Kysy tarpeidesi mukainen kokonaistarjous K-Rautasi myyjältä. Voit lukea lisää lisäeristämisestä täältä.

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje