K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Asiantuntija vertaa: parketti vai vinyylikorkki lattiaan?

Ekologinen ja luonnollinen parketti on lattiamateriaalien eliittiä. Sen rinnalle on noussut lapsi- ja lemmikkiperheen menoa kestävä vinyylikorkki. Katso vertailu ja päätä sen jälkeen, kumpi materiaali on juuri sinun kotiisi parempi vaihtoehto.

parketti-vai-vinyylikorkki-k-rauta-ak1

Parketti sopii kaikkiin kuiviin tiloihin, ja se tuntuu pehmeältä ja arvokkaalta askelten alla.

parketti-vai-vinyylikorkki-k-rauta-ak2

Vinyylikorkissa on ohut vinyylipinta, jonka ansiosta se kestää kovaakin kulutusta. Korkki kerätään korkkipuun pinnalta puuta vahingoittamatta.

Mistä parketin hinta koostuu?

 • Jalopuusta valmistettu pintakerros on parketin kallein osa. Hintaan vaikuttaa puukerroksen paksuus ja pintakerroksen säleiden määrä. Yksisäleinen pinta on monisäleistä kalliimpi.
 • Öljykäsittely on lakkausta kalliimpi pintakäsittelyvaihtoehto. Lakkakerrosten määrä, värisävy ja pintakäsittelyssä käytetty UV-kovete vaikuttavat hintaan. Öljytyn parketin pinta on lakattua helpompi kunnostaa, jos siihen tulee pikkuvikoja.

Mistä vinyylikorkin hinta koostuu?

 • Korkki on vinyylikorkkilankun arvokkain materiaali. Käytetyn korkin määrä vaikuttaa keskeisimmin lankun hintaan.
 • Myös vinyylistä valmistetun pintakerroksen paksuudella on vaikutusta tuotteen hintaan.

Parketin ja vinyylikorkin kestävyys

Parketin kosteudenkestävyys on vinyylikorkkia heikompi ja parketti myös naarmuuntuu helpommin. Toisaalta parketti voidaan hioa 2–3 kertaa ja pintakäsitellä uudelleen.

Vinyylikorkki ei naarmuunnu yhtä herkästi kuin parketti. Se kestää myös paremmin kosteutta. Siksi se soveltuu mainiosti myös keittiöön tai eteiseen. Lankkujen saumakohdat voivat kuitenkin kärsiä pidemmästä yhtäjaksoisesta kosteusrasituksesta.

Kuvan alla on lisätietoa parketin ja vinyylikorkin rakenteesta.

lattian-asennus-vanhan-paalle-k-rauta-ak3

 • Parketissa on jalopuusta, usein tammesta, valmistettu pintakerros. Sen vahvuudesta riippuu, kuinka monta kertaa parketti voidaan hioa.

 • Väli- ja pohjakerros ovat yleensä jalopuuta edullisempaa havupuuta.

 • Vinyylikorkissa on mekaanista kulutusta ja kosteutta kestävä vinyylipinta.

 • Runkona vinyylikorkissa on ohut ja kova puukuidusta valmistettu HDF-levy. Vinyylikorkissa on yleensä kaksi korkkikerrosta, joista ylempi sijoittuu vinyylipinnan ja HDF-levyn väliin.

 • Korkista valmistettu pohjakerros eristää ääntä ja tekee lankusta joustavan sekä lämpöisen jalan alla.

Parketin ja vinyylikorkin asennus

Lautaparketti asennetaan uivana lattiarakenteen päälle. 14 mm:n vahvuiset laudat kiinnitetään toisiinsa ponteista. Laudan alle asennetaan askeläänieriste ja tarvittaessa kosteussulku. Katso lattian alusmateriaalituotteet.

Vinyylikorkkilankku asennetaan uivana, kuten parkettilankku. Lankun paksuus on 10 mm eli materiaalipaksuus on selvästi parkettia ohuempi. Vinyylikorkki ei tarvitse askeläänieristystä, mutta kosteussulkumuovi voidaan tarvita asennuskohteesta riippuen.

Näin asennat parketin tai vinyylikorkin:

 • Poista vanhat kelluvat lattiapinnat, mielellään myös kiinteät lattian pintamateriaalit.
 • Varmista, että lattiarakenne on kuiva ja tasainen.
 • Tuo lankut huoneenlämpöön vähintään kaksi vuorokautta ennen asennustyön alkamista.
 • Asenna tarvittaessa kosteussulkumuovi ja askeläänieristys.
 • Noudata lankkujen asennuksessa valmistajan ohjeita.

Parketin ja vinyylikorkin hinta

Parketti maksaa laadusta riippuen 20–150 €/m². Markkinoilta löytyy kuitenkin myös yli 200 €/m² parketteja. Kalleimmissa parketeissa pintakerroksen uurteet ja kolot on tehty käsin.

Vinyylikorkin hinnat ovat samaa tasoa kuin perusparketilla. Hyvätasoisen vinyylikorkkilattian saa 40–60 €/m².

Näin pidät lattian hyvänä

Imuroi tai lakaise kivet ja hiekka pois. Unohda moppi ja saippuapohjaiset pesuaineet, kuten astianpesuaineet. Suihkauta lattiaan pesuainetta, jonka ph on alhainen, ja pyyhkäise aavistuksen kostutetulla mikrokuituliinalla. Kuivaa lopuksi. Kosteus, kenkien mukana tuleva hiekka sekä pikkukivet ja huonekalut kuluttavat kaikkia lattioita. Vähennät lattian kulumista, kun hankit eteiseen kuramaton ja varustat huonekalujen jalat huopatassuilla.

Monipuolinen lattiavalikoima ja vinkit apunasi

K-Raudasta löydät monipuolisen valikoiman parketteja ja vinyylikorkkilattioita, tutustu tarkemmin lattioihin verkkokaupassa tai myymälässä!

Lue lisää muiden lattiamateriaalien vertailuista!

Katso parkettilattioiden valikoima

Katso vinyylikorkkilattioiden valikoima