K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Parketti, laminaatti, vinyyli, laatta – näin valitset oikean lattian

Päivitetty 28.02.2023

Unelmoitko uudesta lattiasta? Lue vinkit, joiden avulla valitset oikeanlaisen lattiamateriaalin lapsiperheeseen, aikuiseen makuun ja lemmikkikotiin.

Lapsiperheet

lapsiperheen-vinyylilankku-goodiy-chloe-valkoinen-1863-krauta

Kuvan lastenhuoneen lattiassa on kuultovalkoinen vinyylilankku Goodiy Chloe valkoinen 1863.

Vilistääkö kotisi lattioilla taapero tai leikki-ikäinen? Lapsiperheessä lattialta vaaditaan paitsi mukavuutta, myös kestävyyttä ja helppohoitoisuutta. Valitse jokin näistä:

Vinyylimatto ja vinyylilankku kestävät kovaakin kulutusta. Myös kosteudenkesto on loistava, joten vinyyli sopii muiden tilojen lisäksi erinomaisesti esimerkiksi lapsiperheen eteiseen. Vinyyli myös vaimentaa hyvin ääntä.

Keraaminen laatta sietää hyvin kosteutta ja iskuja. Se sopii erinomaisesti esimerkiksi keittiöön. Valitse hyvällä liukkaudenestolla varustettu laatta, jotta pienet eivät kaatuile juostessaan.

Laminaatti helpottaa arkea, sillä tahmeatkin tahrat irtoavat hyvin ja materiaali kestää kulutusta.

Vinyylikorkki on lämmin ja pehmeä leikkialusta lapsille ja vaimentaa hyvin ääntä. Kestävä pinta ei naarmutu herkästi. Tutustu valikoimaan lähimmässä K-Raudassasi.

Lemmikkiperheet

lattian-valinta-k-rauta-lemmikeille-sopiva-lattia

Lemmikinomistajan kannattaa valita lattiaksi kestävä ja helppohoitoinen vaihtoehto.

Tepsutteleeko perässäsi karvainen kaveri? Lemmikkiperheen lattiavalinnassa kannattaa suosia kestävyyttä ja helppohoitoisuutta. Nämä käyvät erinomaisesti:

Vinyylimatto ja vinyylilankku ovat kestävyydeltään erinomaisia ja helppohoitoisia. Vinyylipinta vaimentaa myös kynnen kopinaa.

Vinyylikorkki vaimentaa tassujen rapsetta hyvin. Kestävä pinta ei naarmutu herkästi. Tutustu valikoimaan lähimmässä K-Raudassasi.

Keraaminen laatta sietää hyvin kosteutta, joten se sopii hyvin esimerkiksi ruokailukupin alle keittiöön tai kuratassujen alle eteiseen. Valitse hyvällä liukkaudenestolla varustettu laatta etteivät lemmikkisi tassut lipsu.

Laminaatti armahtaa lemmikin omistajaa, sillä ruoka- ja kuratahrat irtoavat siitä hyvin. Laminaatti kestää myös kulutusta.

Aikuisten perhe

kalanruotoparketti-bjelin-halmstad-rustik-tammi-mattalakattu-natural-502178647-krauta-ak

Kuvassa kalanruotoparketti Bjelin Halmstad Rustik tammi, joka on mattalakattu. Elävä pinta sisältää oksia, ydinpuuta, jonkin verran pintapuuta ja värisävyjen vaihtelua.

Parketti on kaunis, ajaton ja kestävä valinta aikuiseen kotiin.

Kun lattiamateriaalilta ei kodin kaikissa tiloissa vaadita kovan kulutuksen kestävyyttä, on valinnanvaraa lähes rajattomasti. Valittavana ovat kaikki eri lattiatyypit:

Parketti on ajaton, kaunis, aitoa puuta ja ekologinen. Oikealla hoidolla se on pitkäikäinen.

Vinyylimatto ja vinyylilankku sopivat tiloihin joissa tarvitaan erinomaista kulutuskestoa.

Vinyylikorkki omaa hyvän iskunvaimennuksen ja vähentää jalkojen ja nivelten rasitusta, joten se sopii esimerkiksi polviongelmista kärsivälle. Korkki vaimentaa myös ääntä. Tutustu valikoimaan lähimmässä K-Raudassasi.

Keraaminen laatta on puuta kestävämpi, kestää kosteutta ja on helppohoitoinen. Laminaatti on erittäin helppohoitoinen. Lukkopontillinen Cello-laminaatti on helppo ja nopea asentaa itse.

Lue lisää lattiamateriaaleista:

Parketti

Parketti on arvokkaan kaunis, lämmin ja ajaton, aidosta puusta valmistettu ekologinen lattiamateriaali. Oikenlaisella hoidolla se ilahduttaa pitkään. Parketteja löytyy erilaisilla pintakäsittelyillä: valitsetko sinä harjatun pinnan jossa puun rakenne ja syyt tuntuvat, vai haluatko sileämmän, mattalakatun pinnan? Elämän jäljet näkyvät puupinnassa helposti, mutta parketin voi hioa ja pintakäsitellä. Yksisauvainen eli yhdestä lankusta tehty parketti on kalliimpaa kuin useasta pienemmästä sauvasta muodostettu lankku. Hinta vaihtelee myös puulaadun, paksuuden ja pintakäsittelyn mukaan. Lue ohje parketin asennukseen.

Laminaatti

Laminaatti on helppo hoitaa ja pitää puhtaana. Se on myös edullinen ja kestävä. Laminaatti ei kuitenkaan kestä juurikaan kosteutta. Puupohjainen lattia on kätevä asentaa, ja kuosivaihtoehtoja on runsaasti. Neliöhinta 10−25 € riippuen laminaatin paksuudesta, koosta, käyttöluokasta ja kuvioinnista.

Skandinaaviseen makuun sopivassa Cello-laminaattivalikoimassa on upeita perinteisiä puukuoseja ja modernimpia laattakuvioita. Kaikki Cello-laminaatit ovat iskuja ja hankausta kestäviä, käyttöluokaltaan vähintään 32. Cello-laminaateissa on painettava lukkopontti, mikä tekee lattian asennuksesta sekä nopean että helpon asentaa vaikkapa itse. Lue ohjeemme laminaatin asennukseen.

Keraamiset laatat

Laatat ovat erinomainen vaihtoehto lattiamateriaaliksi esimerkiksi keittiöön tai eteiseen, kun tarvitset puulattiaa kestävämmän vaihtoehdon. Laattalattia sietää kosteutta ja kestää iskuja. Materiaalin plussia ovat myös paloturvallisuus, ympäristöystävällisyys ja haalistumattomuus. Erilaiset ladontamallit antavat paljon mahdollisuuksia, mutta asennus vaatii hieman perehtymistä. Jos materiaalin viileys häiritsee, alle kannattaa asentaa lattialämmitys. Neliöhinta on 10−200 €, ja siihen vaikuttavat muun muassa laatan muoto, valmistusprosessi sekä tekniset ominaisuudet. Voit vaikuttaa lattian ulkonäköön laattakuosien lisäksi myös esimerkiksi saumojen koon avulla.

Vinyylikorkki

Halutessasi lattialta mukavuutta ja ekologisuutta on vinyylikorkki mainio valinta! Vinyylikorkki vaimentaa selän ja nivelten rasitusta. Se vaimentaa myös tehokkaasti ääntä, minkä vuoksi se sopii erinomaisesti esimerkiksi kerrostalokäyttöön. Vinyylikorkki valmistetaan uusiutuvasta kaarnasta, jonka päällä on kulutusta kestävä vinyylipinta. Asennukseen tarvitaan pöytäsaha tai laminaattileikkuri. Neliöhinta on 30−60 € riippuen lattian paksuudesta ja korkin määrästä. Tutustu valikoimaan lähimmässä K-Raudassasi.

Vinyylimatto ja vinyylilankku

Vinyylilattia on oikea valinta silloin, kun haluat helposti asennettavan lattian, joka kestää kovaa kulutusta sekä vaimentaa ääntä. Lattia tuntuu jalan alla miellyttävän lämpimältä eikä kopise tai ole liukas. Kuvioinnissa on paljon valinnanvaraa perinteisistä lankkukuoseista näyttäviin kivi-imitaatioihin. Leikkaaminen sujuu mattopuukolla. Neliöhinta on 20−43 € koostumuksesta, koosta, kuviosta ja käyttöluokasta riippuen.

Kestävyytensä ja kosteudensietokykynsä ansiosta vinyylilankku tai -matto soveltuu useimpiin kodin huoneisiin, myös keittiöön ja eteiseen. Vinyylilankku on tyylikäs valinta, sillä se näyttää oikealta puulta ja antaa kotiin luonnollisen ilmeen. Tutustu valikoimaan. Lue lisää vinyylilankuista lattiamateriaalina. Katso myös: Leikittele Cello Puzzle -vinyylilankun ladonnoilla ja väreillä

Joko olet kuullut hybridilattiasta?

hybridilattia-k-rauta-artikkeli-lopputulos

Hybrilattiassa yhdistyvät laminaatin puupohjaisuus ja vinyylilankun vedenkestävyys. Lattiamateriaalina se on helppohoitoinen ja kestävä! Tutustu hybridilattiaan tarkemmin.

Katso myös parketin ja vinyylikorkin etujen vertailu!

Tutustu lattiamallistoihimme

Kysy mitä vain lattiaremontista – remonttineuvontamme auttaa.

Viimeistele lattia jalkalistoilla

lattian-valinta-nayttava-valkoinen-jalkalista-krauta

Romanttisia koristeuria vai sileää pintaa? Jalkalistan on hyvä sopia muun sisustukseen henkeen, mutta tärkein tehtävä on piilottaa lattian vaatima liikkumavara (6−15 mm). Listan pitää siis olla riittävän leveä.

Listoja valmistetaan mdf-levystä ja puusta. Ensimmäinen kestää paremmin kolhuja ja jälkimmäinen kosteutta. K-Raudan valikoimista löytyy parkettien ja laminaattien värien mukaan sävytettyjä listoja.

Metrihinta on 1−6 € riippuen materiaalista, pintakäsittelystä ja listan mitoista. Huom! Muista myös listanaulat ja -tulpat.

Liity K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja hyödynnä palveluedut

k-raudan-remonttiasiakkuus-artikkelikuva

K-Raudan remonttiasiakkaana saat kaiken kokoisia remontteja helpottavia palveluita käyttöösi. Autamme sinua tarvittaessa suunnittelusta remonttijätteen kierrätykseen saakka.

Katso lisää ja liity remonttiasiakkaaksi
K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin