K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ikkunat ja ovet eri-ikäisissä taloissa – korjausvinkit

Tutustu eri vuosikymmenten ikkunoiden ja ovien tyyleihin sekä energialuokkiin. Katso myös ikkunoiden ja ovien korjauskohteet eri vuosien taloihin.

Ikkunat ja ovet 50- ja 60-luvun talossa

50- ja 60-luvun taloissa oli alun perin kaksiosaiset ikkunat. Tyypiltään ne olivat sisään-ulos- tai sisään-sisäänaukeavia. Ikkunoiden energialuokituksessa näin vanhat ikkunat kuuluvat auttamatta huonoimpaan luokkaan G. Harvassa 50- tai 60-luvun talossa on kuitenkaan enää alkuperäiset ikkunat.

50-luvun rintamamiestalon ovi oli yksinkertainen ja pystypaneloitu. 60-luvulla ulko-ovi oli useimmiten pienen katoksen tai avokuistin suojaama yksinkertainen pystypaneloitu ovi, jossa saattoi olla yläikkuna tai kapea ja korkea lasiaukko.

ovet-ja-ikkunat-eri-ikaisissa-taloissa-k-rauta-artikkeli-ikkuna

Korjauskohteet 50- ja 60-luvun talon ikkunoissa ja ovissa:

 • Jos edellisestä ikkunaremontista on aikaa, harkitse energiatehokkaampien ikkunoiden hankintaa.
 • Alkuperäiset ikkunat kannattaa vaihtaa.
 • Kertaalleen vaihdettujen ikkunoiden kohdalla tarkista tiedot asennusvuosikymmeneltä.
 • Myös vanha ulko-ovi kannattaa vaihtaa.

Ikkunat ja ovet 70-luvun talossa

Vuosikymmenen alun suurissa taloissa oli korkeuttaan selvästi leveämpiä ikkunoita. Olohuoneissa saattoi olla koko ulkoseinän kokoinen näköalaikkuna. Energiakriisin jälkeen rakennetuissa taloissa ikkunat olivat jo kolmilasisia ja yleensä pienempikokoisia. Erityisesti suuret kaksilasiset näköalaikkunat voivat olla energiavarkaita. Suuret kolmilasiset avattavat ikkunat ovat hankalia pestä, sillä niissä on kaikkiaan jo kuusi erikseen pestävää pintaa.

Lämpöeristetyt ulko-ovet saatiin 1970-luvun alussa. Aina vuoteen 2003 voimassa pysynyt ulko-oven U-arvovaatimus 2,1 W/m²K tuli voimaan vuonna 1977. Ovien värimaailmaa hallitsivat maanläheiset, tummat ja voimakkaat värit.

Korjauskohteet 70-luvun talon ikkunoissa ja ovissa:

 • Jos edellisestä ikkunaremontista on aikaa, harkitse energiatehokkaampien ikkunoiden hankintaa.
 • Alkuperäiset ikkunat kannattaa vaihtaa.
 • Kertaalleen vaihdettujen ikkunoiden kohdalla tarkista tiedot asennusvuosikymmeneltä.
 • Myös vanha ulko-ovi kannattaa vaihtaa.

Ikkunat ja ovet 80-luvun talossa

1980-luvulla asennettiin jo kolmilasisia ikkunoita. Vaikka olivatkin jo kolmilasisia, ne saattavat kuulua nykyisessä energialuokituksessa huonoimpaan luokkaan G.

1980-luvun alkupuolen ulko-ovet eivät paljonkaan poikenneet edellisen vuosikymmenen jo lämpöeristetyistä ovista. Värimaailmaa hallitsivat edelleen maanläheiset sekä tummat sävyt. Myös teakviilutettuja ovia oli myynnissä. Useimmiten ulko-ovessa oli yksi tai kaksi kapeaa lasiaukkoa ja pinta oli paneloitu. Terassin- tai parvekkeenovessa oli noin metrin korkuinen ovi-ikkuna. 1980-luvun lopulla valkoinen yleistyi julkisivujen tehostevärinä, ja tällöin myös valkoisten ulko-ovien kysyntä alkoi lisääntyä.

Korjauskohteet 80-luvun talon ikkunoissa ja ovissa:

 • Jos edellisestä ikkunaremontista on aikaa, harkitse energiatehokkaampien ikkunoiden hankintaa.
 • Alkuperäiset ikkunat kannattaa vaihtaa.
 • Kertaalleen vaihdettujen ikkunoiden kohdalla tarkista tiedot asennusvuosikymmeneltä.
 • Myös vanha ulko-ovi kannattaa vaihtaa.

Ikkunat ja ovet 90-luvun talossa

1990-luvulla rakennetun talon hyvälaatuiset kolmiosaiset ikkunat voivat olla vielä suhteellisen hyvässä kunnossa. Niiden vaihtaminen voi kuitenkin olla järkevää jo asumismukavuudenkin parantumisen kannalta.

ovet-ja-ikkunat-eri-ikaisissa-taloissa-k-rauta-artikkeli

1990-luvulla jatkui edellisellä vuosikymmenellä alkanut valkoisen ulko-oven suosio. Ulko-ovissa yleistyivät myös ikkunaristikot sekä erilaiset koristeet. Markkinoille saatiin vielä nykyäänkin erittäin suosittu symmetrinen kuusiruutuinen lasiristikko ovi-ikkunaan. Kuusiruutuisen ristikon lisäksi suosittu malli oli ”nouseva aurinko”-aihetta mukaileva puoliympyrän muotoinen ovi-ikkuna. Terassinovien ikkunat suurenivat ja niissäkin oli usein lasiristikko.

Korjauskohteet 90-luvun talon ikkunoissa ja ovissa:

 • Harkitse energiatehokkaampien ikkunoiden hankintaa.
 • Myös vanha ulko-ovi kannattaa vaihtaa.

Ikkunat ja ovet 2000-luvun talossa

Vielä 2000-luvun alussa asennetut ikkunat saattavat kulua E-,F- tai jopa G-energialuokkaan. 2010-luvun B- ja A, A+ ja A++-luokan ikkunat ovat energiatehokkaita ja kestäviä.

Ulko-oven U-arvovaatimus oli 2,1 W/m²K aina vuoteen 2003 saakka. Uusi vaatimus oli 1,4 W/m²K. Vuodesta 2010 lähtien se on ollut 2,1 W/m²K. 2000-luvulla julkisivujen tehostevärinä on ollut yleisesti valkoinen, ja tämän takia myös ulko-ovi on useimmiten valkoinen. Myöhemmin myös ruskeiden ja harmaiden ovien kysyntä on lisääntynyt. Suosituimpia malleja ovat perinteisesti kuvioidun ristikollisen ovi-ikkunan lisäksi sileäpintaiset yksinkertaiset ulko-ovet, joissa on kapeita lasiaukkoja vaakaan tai pystyyn. Terassinovien lasiaukot ovat isoja. Jos asut 2000-luvulla rakennetussa talossa, ikkuna- ja oviremontti on todennäköisesti vasta edessäpäin.

Korjauskohteet 2000-luvun talon ikkunoissa ja ovissa:

 • Ikkunoiden ja ovien kuntoa kannattaa kuitenkin seurata.
 • Kylmänhohkan ja vedon syy täytyy selvittää.
 • Ulko-ovi kannattaa vaihtaa, jos sen toiminnallisuus on kärsinyt.

Kaipaatko lisää neuvoja ikkuna- tai oviremonttiin?

Jos kaipaat lisää tietoa tai neuvoja oman kodin tai mökin ikkuna- tai oviremonttiin, kysy lisää K-Raudan Remonttineuvonnasta. Asiantuntijamme auttavat sinua tekemään remontoinnista yllättävän helppoa.

Katso lisää ikkunaremontista

ikkunaremontin-hinta-k-rauta-artikkeli-asennus

Haluatko lukea lisää ikkunaremontista tai ikkunaremontin hinnasta? Katso lisää oheisista artikkeleista ja toteuta ikkunaremontti yhdessä K-Raudan luotettavien kumppaneiden kanssa.