K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Katon pesu ja vanhan katon paikkaus

Päivitetty 24.05.2022

Näillä ohjeilla katon pesu ja paikkaus onnistuu helposti. Katso ohjeet erilaisten kattojen pesuun ja vinkit erilaisten kattopintojen paikkaamiseen.

Katon pesu

Katto on hyvä puhdistaa siitepölystä, roskista ja mahdollista sammaleista säännöllisesti, jotta katon pinta pysyy hyvänä ja kauniina pidempään. Pesemällä lisäät katon käyttöikää. Katso vinkit alta erilaisten kattopintojen pesuun!

katon-pesu-k-rauta-artikkeli

Peltikaton pesu

Peltikatto vaatii vuosittaisen puhdistuksen. Säännöllinen pesu on tarpeen erityisesti silloin, kun talon läheisyydessä on puita. Niistä irtoaa katolle tahmaista likaa, joka sitoo helposti lisää roskaa. Useimmiten peltikaton pesu puhtaalla vedellä riittää. Tarpeen vaatiessa ota avuksi kattopesupesuainetta tai esimerkiksi Sikagardia. Se irrottaa sitkeänkin lian. Pesu hoituu helpoiten painepesurilla ensin pienellä paineella varoen ja tarvittaessa painetta lisäten. Muista turvavarustus eli putoamissuojainvaljaat ennen kuin alat pesupuuhiin. Jos katolle meno hirvittää, niin jätä pesu suosiolla ammattilaiselle.

Huopakaton pesu

Huopakaton pesussa on hyvä poistaa suurimmat roskat katolta ensin harjan avulla. Tämän jälkeen katon voi pestä joko puutarhaletkua tai vesiämpäriä hyödyntämällä. Painepesuri sopii hommaan myös. Mikäli käytät painepesuria, säädä paine ensin pienimmälle ja lisää tarvittaessa varovasti painetta. Näin katon pinta ei vaurioidu. Katon pesu hoituu vaihtoehtoisesti ammattilaisen avulla.

Tiilikaton pesu

Tiilikaton voi pestä itse 1-2 kertaa vuodessa runsaalla vedellä sopivalla vedenpaineella, jotta roskat irtoavat katolta. Huomio kuitenkin, että vedenpaine ei ole liian kova. Aloita pienemmällä ja lisää tehoa tarvittaessa. 6-10 vuoden kuluttua tiilikaton asentamisesta katon pinnoite alkaa kulumaan pois. Siinä vaiheessa on hyvä ottaa yhteyttä ammattipesijään, joka pesee ja käsittelee katon erikoispesuaineella sekä suoja- tai pinnoitusaineella. Tiilikatto on hyvä antaa ammattilaisen pesukäsittelyyn noin kymmenen vuoden välein, jotta katon pinta säilyy hyvänä. Tiedustele ammattipesureiden yhteystietoja lähimmästä K-Raudasta. Katso myös tiilikattojen pesuaine ennen maalausta.

Sammaleesta on haittaa tiilikatolle

Sammal kerää likaa ja kosteutta, ja katolle sitoutunut vesi voi jäätyessään jopa rikkoa kattotiiliä ja aiheuttaa vesivuotoja. Sammal kannattaakin pestä pois heti, kun sitä alkaa näkyä. Suosi ympäristöystävällistä, biologisesti hajoavaa puhdistusainetta. Pesun jälkeen katto kannattaa pinnoittaa impregnointiaineella, joka tekee tiilipinnasta likaa ja vettä hylkivän. Esimerkiksi Sikagard-tuotteet soveltuvat erinomaisesti katon puhdistukseen ja pintakäsittelyyn.

Näillä onnistut katon pesussa 

Katon paikkaus

Onko katon ulkopinnassa reikä? Katso vinkit erilaisten kattopintojen paikkaamiseen sekä tarvikkeet, joiden avulla hoidat katon paikkauksen oikein ja helposti.

Huopakaton paikkaus

Huopakatto on hyvä pitää priimakunnossa, jotta sadevesi ei pääse katon rakenteisiin. Mikäli huomaat katossa reiän, korjaa se viipymättä paikkaamalla huovalla tai paksulla lasikuitukankaalla. Voit myös päällystää koko katon uudelleen, mikäli katto on erittäin kulunut ja vanha. Paras lämpötila huopakaton korjaukseen on 15-20 astetta. Alle 10 astetta hankaloittaa työtä, sillä bitumimassa ei levity silloin niin hyvin.

katon-pesu-k-rauta-artikkeli-paikkaus

Huopakaton paikkaus

  • Puhdista reiän ympärys noin 15 sentin säteellä reiästä.
  • Aloita harjaamalla teräsharjalla ja viimeistele pinta normaalilla harjalla.
  • Levitä kumibitumimassaa runsas kerros puhdistetun alueen päälle.
  • Paikkaa reikä asettamalla kumibitumimassa-alueen päälle alueen kokoinen huopapala tai paksu lasikuitukangas.
  • Poista ilmakuplat painelemalla pensselillä ja tasoita paikka.
  • Paikka pysyy parempana, jos viimeistelet sen ripottelemalla pinnalle katon väriin sopivaa kivirouhetta tai hiekkaa. Poista ylimääräinen hiekka seuraavana päivänä harjaamalla.

Peltikaton paikkaus

Peltikaton paikkausta suositeltavampi ratkaisu on uuden kattopellin hankkiminen. Suomen vaihtelevien sääolosuhteiden takia paikkaus ei välttämättä kestä ja se on hyvä pitää vain väliaikaisena ratkaisuna, jolla estät sadeveden pääsyn kattorakenteisiin. Mikäli päädyt paikkaamaan peltikattoa, niin käytä Sikaflex-paikkausmassaa. Tarkista tuotteen soveltuvuus paikka-alueelle ennen käyttöä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää bitumimaalia paikkaukseen.

Tiilikaton kattotiilien korjaus

Tiilipintaisella katolla hajonneet kattotiilet kannattaa aina vaihtaa uusiin. Haljenneiden tiilien korjailua ei suositella. Varastossa kannattaakin pitää muutamia ylimääräisiä kattotiiliä korjaustoimenpiteitä varten.

VINKKI! Ennaltaehkäise sään vaikutukset ja katon kuluminen suojaamalla pinta! Tutustu pelti- ja tiilikattomaaleihin sekä ruosteenestomaaleihin.

Lue lisää kattoremontista ja eri-ikäisten kattojen huollosta

Jos katon paikkaaminen ei enää riitä vaan koko katto kaipaa remonttia, käy lukemassa lisää, miten kattoremontti onnistuu kaikkein helpoiten. Jos haluat huoltaa tai paikata vanhaa kattoa, katso lisää ohjeita ja vinkkejä Katto eri-ikäisissä taloissa -artikkelista.

Näillä katon paikkaus onnistuu 

K-Rauta-hero-banner

Tehokas pesuri puhdistukseen

Painepesuri pesee autosi ja muut kulkupelit kätevästi kurasta, siitepölystä ja pinttyneemmästäkin liasta, ja se on myös erinomainen työväline pihapiirin, terassin ja terassikalusteiden putsaamiseen.

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje