K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kodin akustointi eli akustiikan parantaminen

Akustiikkalevyt muuttavat kaikuisan tilan kodikkaaksi. Parhaimmillaan niistä syntyy näyttävä taideteos. Tutustu tuotteisiin ja ratkaisuihin!

Korkeasta ja avarasta rakentamistyylistä kaikua – poista ongelma akustiikkalevyillä

Harva yllättyy iloisesti, jos unelmien kivitalo paljastuu kaikuisaksi. Äänet voivat kantaa alakerrasta yläkerran makuuhuoneisiin todella häiritsevästi – katsoopa joku tv:tä tai häärää keittiössä. Jos keskustelukin on kaiun säestämää, normaalilla puheäänellä jutteleminen alkaa tuntua kiusalliselta. Pääasiallinen syy ongelmaan on kovassa huudossa oleva korkea ja avara rakentamistyyli laajoine kivi- ja lasipintoineen. Ne eivät ime ääntä vaan päinvastoin voimistavat sitä. Toinen syypää on sisustustyyli.

kodin-akustointi-k-rauta-akustiikkalevy-nelio-ja-pyorea-cont

Pyöreä Akusto One -seinäakustiikkalevy on myös veikeä sisustuselementti, joka poistaa tilasta kaikua. Halkaisija 60–120 cm. Kuvassa oikealla näkyviä Ecophon Akusto One -levyjä on tarjolla useita kokoja, malleja ja värejä. Kuvan levyjen koko on 60 x 60 cm, 140 €/kpl.

– Aikaisemmin sisustuksessa käytettiin materiaaleja, jotka pehmentävät ja poistavat kaikuisuutta. Nyt tyyli on usein minimalistinen, toteaa konseptikehittäjä Arto Rauta Saint-Gobain Finland Oy:stä.

Ecophon-akustiikkalevyistä valtaosa päätyy julkisiin tiloihin, mutta vähitellen ihmiset ovat alkaneet ymmärtää äänenvaimennuksen tarpeellisuuden myös kodeissa.

– Loppujen lopuksi kyse on asumisviihtyvyydestä. Julkisella puolella tehdyttutkimukset akustoinnin vaikutuksista työympäristöön ovat osoittaneet, että äänet vaikuttavat viihtyvyyteen.

Leijuvilla akustiikkalevyillä kolmiulotteisuutta

Omakotitaloissa akustiikkalevyjen sijoittaminen sisäkattoon on helpointa rakennusvaihessa, mutta onnistuu myös jälkikäteen. Erityisen tärkeää akustointi on korkeissa tiloissa. Katto voidaan peittää yhtenäisesti akustiikkalevyillä kauttaaltaan tai vaihtoehtoisesti kattoon voidaan ripustaa vaijerien avulla ”leijuvia” levyjä, jotka luovat tilaan lisää kolmiuloitteisuutta. Katon sisäpinnan akustointi voi olla vaikeaa, jos katto on muodoltaan kalteva tai pyöreä ja kauniiden muotojen toivotaan säilyvän. Tällöin helpoin vaihtoehto on seinien akustointi. Kaiusta pääsee kyllä eroon, kunhan sisätilassa on riittävästi vaimentavaa materiaalia.

kodin-akustointi-k-rauta-olohuone-cont

Olohuoneen katossa komeilee alas laskettu Ecophon Focus DS -levyistä muodostuva akustiikkakenttä. Siiven muotoinen Wingreuna viimeistelee kokonaisuuden.

Pintoja ei tarvitse peittää levyillä kokonaan. Seiniin riittää usein muutama levy, ja värit sekä muodot voi valita sisustukseen sopiviksi. Jopa omia painatuksia on mahdollista saada. Levyjen vaimennusteho jaetaan luokkiin A–E, ja parhaat kuuluvat A-ryhmään. Jos valinta askarruttaa, pyydä avuksi levyihin perehtynyt myyjä tai sisustussuunnittelija, joka auttaa valitsemaan tilaan istuvat ja riittävästi ääntä vaimentavat mallit.

Akustiikkalevyt maksavat karkeasti arvioiden 50–200 euroa neliöltä. Muodot ja muut erikoisominaisuudet nostavat hintaa.

– Hyvän akustiikan varmistaminen on melko pieni investointi, mutta siitä on iloa pitkäksi aikaa. Talon hinta voi olla 500000 euroa ja akustoinnin osuus 500-3 000 euroa, Arto Rauta summaa.

kodin-akustointi-k-rauta-kotiteatteri-akustiikka-cont

Ammattimaisesti rakennetussa kotiteatterissa akustiikkalevyjä asennetaan sekä kattoon että seinille. Jos olet epävarma niiden sijoittelusta ja määrästä, ota avuksi akustiikkasuunnittelija.

Tutustu K-Raudan sisustusakustiikkalevyjen valikoimaan!

Katso lähin K-Rauta ja varaa maksuton aika asiantuntijalle, joka opastaa valinnoissa.

Kysy mitä vain kodin remontoinnista – remonttineuvontamme auttaa, soita tai lähetä kysymys!

Eri huonetilojen sisustusvinkit, lattian valinta, tapetointiohjeet ja paljon muuta. Tutustu remontoinnin vinkkeihin!