K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Näin asennat vinyylilankun

Päivitetty 02.02.2023

Vinyylilankku on helppohoitoinen ja kätevä asentaa. Märkätiloja lukuun ottamatta se sopii kaikkiin kodin tiloihin. Näillä ohjeilla onnistut asentamaan vinyylilankun itse!

Vinyylilankun asennusohjeet

Vinyylilankun asennusohjeet

Huomioi tämä ennen vinyylilattian asennnusta:

  • Nosta vinyylilankut asennustilaan tasaantumaan pari päivää ennen asennusta. Huoneen lämpötilan tulee olla 18-30 lämpöasteen välillä.

  • Kun käytät 4 millin paksuista vinyylilankkua, huoneiden väliovia ei tarvitse lyhentää.

  • Mittaa huoneen koko. Päätä, aloitatko asennuksen kokonaisella lankulla vai palalla. Vierekkäisissä riveissä lankkujen päät eivät saa olla aivan samalla tasolla.

  • Tärkeintä on puhdas, kuiva, luja ja riittävän tasainen alusta.

Asenna vinyylilankut näin:

Aloita vinyylilattian asennus niin, että asetat ensimmäisen rivin lankut päätyponteistaan kiinni toisiinsa. Jos lankussa on lukkopontti, liimaa ei tarvita.

Työnnä seuraava rivi kiinni ensimmäisen rivin ponttiin pitkältä sivulta 45 asteen kulmassa. Aseta sitten seuraava lankku kiinni päätyponttia vasten ja paina pitkä sivu alas.

  • Viimeistele kiinnitys niin, että laitat puupalikan pontin kohdalle ja naputtele pontti varovasti kiinni kumivasaran avulla.

  • Tee ensimmäiset rivit hiukan irti seinästä, ja työnnä sitten pakka seinään kiinni. Käytä apuna vatupassia ja jätä seinään noin neljän millin elämisrako. Voit käyttää kiiloja apuna sekä päädyssä että sivuilla.

  • Vinyylilankun työstämistä varten tarvitset vain suorakulman ja mattoveitsen. Tee viilto lankun pintaan ja taita. Jos aloitat rivin täydellä lankulla, seuraava rivi kannattaa aloittaa edellisen rivin viimeisestä lankusta jääneellä palalla.

  • Huomioithan, että kun asennussuunta on kohti suurinta valonlähdettä, saumat näkyvät kaikkein vähiten. Lopuksi listoita huonetila, ja pääset ihailemaan valmista vinyylilattiaa!

  • Käytä lattiapäällysteelle soveltuvia alusmateriaaleja, jos niitä asennusohjeen mukaan tarvitaan.

Lattiasanastoa:

Kelluva tai uiva asennus tarkoittaa, että lattiaa ei liimata alustaan. Tällöin lattia pääsee vapaasti liikkumaan sisäilman muutosten mukaan.

Ponttikiinnitystä käytetään laminaatin ja parketin asennuksessa. Pontit ovat yleisimmin painettavia tai taitettavia. Lukkopontissa urospontin pää kääntyy ylöspäin ulokkeeksi, joka lukkiutuu sivusuunnassa vastaavaan koloon naaraspontissa. Tällöin liimausta ei tarvita.

Tarvikkeet:

Työvälineet:

Tutustu vinyylilankkujen valikoimaan!

Kysy mitä vain lattiaremontista – remonttineuvontamme auttaa.

Tee remontti itse, katso vinkkejä remontointiin.

Leikittele Cello Puzzle -vinyylilankun ladonnoilla ja väreillä

Liity K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja hyödynnä palveluedut

k-raudan-remonttiasiakkuus-artikkelikuva

K-Raudan remonttiasiakkaana saat kaiken kokoisia remontteja helpottavia palveluita käyttöösi. Autamme sinua tarvittaessa suunnittelusta remonttijätteen kierrätykseen saakka.

Katso lisää ja liity remonttiasiakkaaksi
K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin