K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Valitse sopivin tapettilaatu

Päivitetty 22.02.2023

Pohdi ennen tapetin kuvion valintaa, millainen tapettityyppi sopii parhaiten käyttötarkoitukseesi. Lue erilaisista tapeteista ja opi tuntemaan myös tapettirullassa olevat symbolit.

Helppo kuitutapetti

valitse-sopivin-tapettityyppi-kuitutapetti-bn-van-gogh-17143-k-rauta

Upea keltainen tapetti on Van Gogh -mallistosta. Sarjasta löytyy myös muita värikkäitä kuoseja.

Kuitutapetti on valmistettu polyesteri- ja selluloosakuiduista eli non woven -kuidusta. Se on helppo kiinnittää: liima voidaan nimittäin levittää suoraan seinään ja kuiva tapetti kiinnittää lastalla. Nosta vuota suoraan rullasta, siisti vain ylä- ja alareunat. Seuraavan vuodan kuvio on helppo sovittaa seinällä. Suuri osa K-Raudassa myytävistä tapeteista on kuitutapetteja. Tutustu kuitutapettien valikoimaamme.

Kulutusta kestävä vinyylitapetti

papukaijatapetti-tyopisteen-seinalla-krauta-ak

Vinyylitapetti on erinomainen vaihtoehto silloin, kun tapetin tulee kestää kulutusta. Näin ollen vinyylitapetti on toimiva vaihtoehto esimerkiksi, kun halutaan löytää pyyhkimistä kestävä lastenhuoneen tapetti tai tapetoida eteistä, olohuonetta tai keittiötä kulutusta kestävällä tapetilla. Vinyylitapettien valikoimasta löydät sekä kuitupohjaiset vinyylitapetit, että paperipohjaiset vinyylitapetit. Vinyylitapetin kiinnitys tapahtuu pohjamateriaalin mukaan: kuitupohjainen vinyylitapetti kiinnitetään kuten kuitutapetti ja paperipohjainen kuten paperitapetti. Tutustu vinyylitapettien valikoimaamme.

Perinteinen paperitapetti

kuvassa-kukkakoynnos-paperitapetti-vanaja-5207-1-ak

Kuvassa Vanaja 5207-1 paperi -niminen suomalaisen paperitapettimalliston kukkatapetti.

Perinteinen paperitapetti sopii erityisen hyvin vanhoihin saneerauskohteisiin. Se muodostaa tärkkelysliisterin kanssa täysin hengittävän rakenteen. Se on ulkonäöltään kuitutapettien veroinen, mutta perinteinen kiinnitystapa vettymisaikoineen on työläämpi. Tutustu paperitapettien valikoimaamme.

Elävä seinäpinta lasikuitu- tai maalaustapetilla

Maalattava lasikuitutapetti on hyvä vaihtoehto, kun haluaa tasasävyisen mutta elävän pinnan seinään vaivattomasti. Lasikuitutapetissa on kudottu kuvio eripaksuisten loimi- ja kudelankojen avulla ja viimeistelty pinta. Maalaustapeteissa pohjana käytetään palstautumatonta non woven -kuitumateriaalia, jolle painetaan akryyli- tai PVC-väreillä eläväpintainen kuvio. Kun tapetti on seinässä, voit maalata sen haluamallasi sävyllä.

Tasoitustapetti siloittaa seinäpinnan

valitse-sopivin-tapettityyppi-tasoitustapetti-k-rauta

Kun vanha lasikuitutapettiseinä halutaan saada täysin sileäksi maalausta tai tapetointia varten, käytetään tasoitustapettia. Se kiinnitetään epätasaisen pinnan päälle ja näin saadaan aikaan tasainen seinäpinta.

Unelmiesi tapetti K-Raudasta

Kun tapettityyppi on valittu, pääset valitsemaan tapettimallin! Löydät paljon tapetteja verkkokaupastamme, ja runsaasti lisää lähimmästä K-Rauta-myymälästäsi. Valikoimistamme löydät esimerkiksi iki-ihanat Borås-tapetit sekä tunnelmalliset Engblad-tapettimallistot.

Tutustu vielä tapettirullan merkintöihin:

valitse-sopivin-tapettityyppi-tapettisymbolit-k-rauta

Pesunkesto:

Hyvän pesunkeston tapetista voi pestä liiman tapetoinnin aikana kostealla rätillä. Erinomaisen pesunkeston tapetista liiman voi pestä pois myös myöhemmin. Harjapesu–symbolin saanut tapetti kestää hyvin tai erinomaisesti pesua harjalla ja pesuaineella.

Valonkesto:

Merkit kertovat miten hyvin tapetti kestää auringonvaloa. Erittäin hyvän valonkestoluokituksen saaneet tapetit eivät haalistu tavallisissa asuinoloissa. Jos tapetoidulla seinällä on taulu, siitä ei jää jälkeä nopeasti.

Kohdistus:

Tapettirullassa on merkintä, joka neuvoo oikean kohdistuksen: vapaakohdistus, tasakohdistus tai vuorokohdistus. Lue ohjeet kohdistukseen tästä. Toistuvan kuvion tapeteissa on merkitty kuviovälin korkeus senttimetreinä.

Irroitus seinästä:

Symbolit kertovat miten tapetti irtoaa seinästä. Tapetti esimerkiksi palstautuu kuivana eli pintakerros voidaan poistaa seinästä kuivana, tai tapetti irtoaa kokonaan kuivana. Osa tapeteista irtoaa seinästä vain kostutettuna.

Kiinnitystapa:

Tapettirullassa on merkitty tapetin kiinnitystapa: liisteri vuotaan tai liima seinään.

Muut merkit:

Joissain tapeteissa joka toinen vuota on käännettävä ylösalaisin. Näkymätön sauma -merkintä tarkoittaa, että tapetti on läpivärjätty, eli saumakohdat eivät näy. Saksi-symbolilla merkityssä tapetissa on leikkausohje tasakohdistukseen tapetin takana. EasyUp-symboli on Eco- ja Borås-tapettien oma brändi helppokiinnitteisille kuitutapeteille.

Tutustu tapettien valikoimaan verkkokaupassamme.

Kysy mitä vain tapetoinnista ja remontoinnista remonttineuvonnastamme.

Löydä tyyliisi sopivin tapetti: 

Liity K-Raudan remonttiasiakkaaksi ja hyödynnä palveluedut

k-raudan-remonttiasiakkuus-artikkelikuva

K-Raudan remonttiasiakkaana saat kaiken kokoisia remontteja helpottavia palveluita käyttöösi. Autamme sinua tarvittaessa suunnittelusta remonttijätteen kierrätykseen saakka.

Katso lisää ja liity remonttiasiakkaaksi
K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin