K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Valitse sopivin tapettityyppi

Pohdi ennen tapetin kuvion valintaa, millainen tapettityyppi sopii parhaiten käyttötarkoitukseesi. Lue erilaisista tapeteista ja opi tuntemaan myös tapettirullassa olevat symbolit.

Helppo kuitutapetti

valitse-sopivin-tapettityyppi-kuitutapetti-bn-van-gogh-17143-k-rauta

Kuitutapetti on valmistettu polyesteri- ja selluloosakuiduista eli non woven -kuidusta. Se on helppo kiinnittää: liima voidaan nimittäin levittää suoraan seinään ja kuiva tapetti kiinnittää lastalla. Nosta vuota suoraan rullasta, siisti vain ylä- ja alareunat. Seuraavan vuodan kuvio on helppo sovittaa seinällä. Suuri osa K-Raudassa myytävistä tapeteista on kuitutapetteja. Tutustu kuitutapettien valikoimaamme.

Kulutusta kestävä vinyylitapetti

valitse-sopivin-tapettityyppi-vinyylitapetti-aurora-na3304-k-rauta

Perinteinen paperitapetti

valitse-sopivin-tapettityyppi-paperitapetti-nyans-2013-674-03-k-rauta

Perinteinen paperitapetti sopii erityisen hyvin vanhoihin saneerauskohteisiin. Se muodostaa tärkkelysliisterin kanssa täysin hengittävän rakenteen. Se on ulkonäöltään kuitutapettien veroinen, mutta perinteinen kiinnitystapa vettymisaikoineen on työläämpi. Tutustu paperitapettien valikoimaamme.

Elävä seinäpinta lasikuitu- tai maalaustapetilla

Maalattava lasikuitutapetti on hyvä vaihtoehto, kun haluaa tasasävyisen mutta elävän pinnan seinään vaivattomasti. Lasikuitutapetissa on kudottu kuvio eripaksuisten loimi- ja kudelankojen avulla ja viimeistelty pinta. Maalaustapeteissa pohjana käytetään palstautumatonta non woven -kuitumateriaalia, jolle painetaan akryyli- tai PVC-väreillä eläväpintainen kuvio. Kun tapetti on seinässä, voit maalata sen haluamallasi sävyllä.

Tasoitustapetti siloittaa seinäpinnan

valitse-sopivin-tapettityyppi-tasoitustapetti-k-rauta

Kun vanha lasikuitutapettiseinä halutaan saada täysin sileäksi maalausta tai tapetointia varten, käytetään tasoitustapettia. Se kiinnitetään epätasaisen pinnan päälle ja näin saadaan aikaan tasainen seinäpinta.

Unelmiesi tapetti K-Raudasta

Kun tapettityyppi on valittu, pääset valitsemaan tapettimallin! Löydät paljon tapetteja verkkokaupastamme, ja runsaasti lisää lähimmästä K-Rauta-myymälästäsi. Valikoimistamme löydät esimerkiksi iki-ihanat Borås-tapetit sekä tunnelmalliset Engblad-tapettimallistot.

Tutustu vielä tapettirullan merkintöihin:

valitse-sopivin-tapettityyppi-tapettisymbolit-k-rauta

Pesunkesto:

Hyvän pesunkeston tapetista voi pestä liiman tapetoinnin aikana kostealla rätillä. Erinomaisen pesunkeston tapetista liiman voi pestä pois myös myöhemmin. Harjapesu–symbolin saanut tapetti kestää hyvin tai erinomaisesti pesua harjalla ja pesuaineella.

Valonkesto:

Merkit kertovat miten hyvin tapetti kestää auringonvaloa. Erittäin hyvän valonkestoluokituksen saaneet tapetit eivät haalistu tavallisissa asuinoloissa. Jos tapetoidulla seinällä on taulu, siitä ei jää jälkeä nopeasti.

Kohdistus:

Tapettirullassa on merkintä, joka neuvoo oikean kohdistuksen: vapaakohdistus, tasakohdistus tai vuorokohdistus. Lue ohjeet kohdistukseen tästä. Toistuvan kuvion tapeteissa on merkitty kuviovälin korkeus senttimetreinä.

Irroitus seinästä:

Symbolit kertovat miten tapetti irtoaa seinästä. Tapetti esimerkiksi palstautuu kuivana eli pintakerros voidaan poistaa seinästä kuivana, tai tapetti irtoaa kokonaan kuivana. Osa tapeteista irtoaa seinästä vain kostutettuna.

Kiinnitystapa:

Tapettirullassa on merkitty tapetin kiinnitystapa: liisteri vuotaan tai liima seinään.

Muut merkit:

Joissain tapeteissa joka toinen vuota on käännettävä ylösalaisin. Näkymätön sauma -merkintä tarkoittaa, että tapetti on läpivärjätty, eli saumakohdat eivät näy. Saksi-symbolilla merkityssä tapetissa on leikkausohje tasakohdistukseen tapetin takana. EasyUp-symboli on Eco- ja Borås-tapettien oma brändi helppokiinnitteisille kuitutapeteille.

Tutustu tapettien valikoimaan verkkokaupassamme.

Kysy mitä vain tapetoinnista ja remontoinnista remonttineuvonnastamme.