K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Akkujiirisaha Makita LS002GZ01 XGT & jalusta

Päivitetty 12.10.2022

Ammattilaiset testaavat kuukausittain K-Raudan työvälineitä. Makitan akkujiirisaha LS002GZ01 XGT pääsi jalustan ja akkupaketin kera testiin Jukan käsittelyssä pihavarastotyömaalle. Katso testaajan havainnot koneesta!

ammattilaisen-tuotetesti-akkujiirisaha-makita-ls002gz01-xgt-ja-jalusta-k-rauta-kone-valmiina

Testaukseni alkoi intensiivisellä tutustumisella ohjekirjoihin, ja niiden mukaan tuotteen kasauksella. Aiempaa kokemusta jiirisahojen kasauksesta minulla ei ole, joten ihmettelemistä riitti. Ohjeita oli monella kielellä ja kuvien kera.

Huolimatta siitä, että kasausohjeet tuntuivat näin ensikertalaiselle jokseenkin sekavilta, pääsin hyvään vauhtiin. Osat löysivät paikkansa, ja kaikille ylimääräisille tarvikkeille oli sijaa laturipaketin mukana tulleessa Makitan Makpac -laatikossa. Laatikko vaikuttaakin ominaisuuksiltaan erinomaiselta lisältä tuoteperheeseen.

Käyttökokemuksia

Edessä oli pihavarastotyömaa. Odotin innolla näkeväni, mihin kaikkeen Makitan akkujiirisaha pystyy.

Kohde sijaitsi rinteisen tontin yläpihalla, jonne kapusin vetäen akkujiirisahaa jalustan pyörien varassa nurmen halki. Pehmeällä alustalla eteneminen oli melko kiikkerää. Painava saha on vaikeasti tasapainoteltava ollessaan kiinni jalustassa kuljetuksen ajan. Päädyin irrottamaan sahan jalustasta ja jatkamaan matkaa. Kantaminen vaatii vähän ruista ranteeseen, mutta sujui näppärästi kantokahvan avulla.

Käyttöönotto oli todella nopea, mistä pidän varmasti eniten tässä tuotteessa. Se helpottaa ja nopeuttaa valmisteluja, jolloin pääsee heti itse työn tekoon. Vain jalusta kasaan ja akku kiinni. Varsinkin tämänkaltaisessa kohteessa vältyttiin turhilta jatkojohtovirityksiltä.

216 mm terällä varustettu saha kykeni käytännössä koko varaston puutavaran sahaukseen. Terä riitti juuri ja juuri 2x4” lankun jiiriin sahaamiseen pystyasennossa, mikä riitti minun tarpeisiini tällä erää. Koolauslaudat ja ulkoverhouspaneelit saivat mittansa jopa kolme lautaa päällekkäin sahattaessa. Ulkoverhousremonttien parissa touhuavalle yritykselle tämän kokoluokan saha on siis erittäin pätevä ja tehokas työkalu! Samalla se on myös sopivan siro ja loistava vaihtoehto esim. listoituksiin.

ammattilaisen-tuotetesti-akkujiirisaha-makita-ls002gz01-xgt-ja-jalusta-k-rauta-sahauspaikan-merkkaus

ammattilaisen-tuotetesti-akkujiirisaha-makita-ls002gz01-xgt-ja-jalusta-k-rauta-sahaus-kaynnissa

ammattilaisen-tuotetesti-akkujiirisaha-makita-ls002gz01-xgt-ja-jalusta-k-rauta-sahaus-kaynnissa-2

Monipuoliset toiminnot oli aseteltu käyttäjäystävällisesti

Sahauskulman säätö hoitui helposti yhdellä kädellä. Tosin säätö sahan kallistukselle oli samassa kahvassa, jotka sekoitin alkuun hyvin monesti. Terän rajoittimella oli helppo sahata useat samanlaiset loveukset kerralla. Liukukiskon lukitus tuo turvallisuutta työskentelyyn. Valo merkkaamassa sahauslinjaa laserin sijasta, oli kirkkaassa päivänvalossa vaikea havaita, mutta toimi kuitenkin. Pitkät ja tukevan oloiset tukivarret pitivät pieneen pihavarastoon käytettävät 2x4” ja 2x5” runkolankut helposti käsiteltävissä. Toki pienen takaiskun sain innostukselleni, tukivarren lukitukseen liittyvän muoviosan haljetessa melkein heti kättelyssä.

ammattilaisen-tuotetesti-akkujiirisaha-makita-ls002gz01-xgt-ja-jalusta-k-rauta-akun-varaus

Akun kesto yllätti. 4.0 ah akulla ammattitimpuri sahailee 1-2 päivää ilman latauksia. Tehon kuitenkin huomaa hiipuvan akun varauksen vähentyessä, joten se kannattaa vaihtaa ajoissa. Ja siitähän indikoi myös merkkivalot akun kyljessä. Kaksi akkua riittää tälle akkujiirisahalle hyvin.

Ääntä tämä tuote ei myöskään kamalasti pidä. Purupussi täyttyi melko pikaista tahtia, mutta senkin tyhjentäminen kävi käden käänteessä näppärän sulkijan avulla. Purunpoistoon oli kaksi imureittiä, jolloin purua kulkeutuu maksimaalisesti imuriin/pölypussiin. Tämä piti työmaaympäristön siistimpänä.

Sään vaikutukset mietityttää. Kestääkö miten kosteutta? Kuinka jaksaa pakkasilla? Se varmasti selviää syksyn työmailla.

Yhteenveto

Oikeanlaisella huollolla ja puhtaana pitämällä uskon tämän olevan luottoapuri tulevaisuuden työmailla vuosien ajan!

  • Ensikertalaiselle sekavat kasausohjeet
  • Saha jalustaan kiinnitettynä kiikkerä vetää pyörillä
  • Huomattavan paljon pieniä muoviosia, joilla riski rikkoutua/kadota
  • Purupussin nopea täyttyminen
  • Nopea käyttöönotto ja helppokäyttöisyys
  • Akun kesto
  • Suorituskyky
  • Työturvallisuus huomioitu monessa toiminnossa.
  • Hiljainen

Testaaja: Jukka Jussila, asennuspäällikkö, TechVal Oy

Osta Makitan akkujiirisaha K-Raudasta