K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Makitan betonihiomasetti 40V XGT

Päivitetty 29.01.2024

Vuosia erimerkkisten betonihiontakoneiden parissa työskennellyt Noora testasi Makitan betonihiomasetin omassa huoneistoremontissaan ammatilliselta kannalta asiaa tarkastellen. Testatut Makitan tuotteet olivat: betonihiomakone GA023GM204 40V XGT, akkumärkä-kuivaimuri VC006GMZ01 M-luokka 40V XGT, Bluetooth-siru Makitan AWS-koneisiin sekä kolme 40V XGT -akkua ja laturi. Katso Nooran arvio työkoneista!

Olen vuosien kokemuksella purkutöistä ehtinyt testata ja työskennellä hyvin monenlaisten ja erimerkkisten betonihiontakoneiden parissa. Lisäksi olen vastannut osaltani yrityksen hankinnoista ja myös sitä kautta kiinnostunut aiheesta. Pääsääntöisesti ammattikäytössä on ollut verkkovirralla toimivia työkaluja, sillä akkukäyttöisten tehot, kestävyys ja hyötysuhde eivät ole vielä riittäneet järeään ammattikäyttöön.

Tämä oli mielestäni loistava mahdollisuus päästä vertaamaan akkukäyttöisiä työkaluja ja tehdä se ensisijaisesti yksityishenkilönä. Vaikka minulla on myös työn puolesta kokemusta ja asiantuntijuutta aiheesta, halusin tuottaa käyttäjäkokemuksen nimenomaan oman huoneistoremontin tarpeista katsoen. Ammatilliselta kannalta asiaa tarkastellen, halusin päästä testaamaan soveltuisivatko nämä laitteet pienimuotoiseen tai kevyempään tarpeeseen kohteisiin, joissa verkkovirtaa ei ole saatavilla ja se on jouduttu aiemmin tuottamaan esimerkiksi aggregaatilla.

Käyttöönotto

ammattilaisen-tuotetesti-makitan-betonihiomasetti-40v-xgt-pakkaukset-krauta-ak

Tuotteiden käyttöönotto oli mielestäni helppoa, ainakin sillä oletuksella, että käyttäjällä on jonkinlaiset lähtötiedot siitä mitä on tekemässä (esimerkiksi betonin hionnassa tarvittavat pölynhallintamenetelmät ja lähtökohdat sekä pölykauluksen käyttö- ja toimintaperiaate). Käyttöohjeista ilmeni riittävän hyvin tuotteiden kasaamiseen liittyvät toimenpiteet ja huomioitavat asiat. Hiomakoneen ja imurin Bluetooth-liitoksen ohjeet olivat selkeät ja yhdistäminen onnistui ilman kikkailuja.

Laitteen mukana tuli sekä sivukahva että päällyskahva. Valitsin tähän testikertaan päällyskahvan, sillä mikäli kahvaa ylipäänsä käytän, pidän päällyskahvasta sivukahvaa enemmän, etenkin lattiaa hioessa.

Tuotetestaus

ammattilaisen-tuotetesti-makitan-betonihiomasetti-40v-xgt-hionta-krauta-ak

Vein tuotteet testiin suoraan ”syvään päätyyn” ja aloitin huoneistoremontin kylpyhuoneen purkutöillä. Kohteessa oli kylpyhuoneen ja saunan betonilattian hionta (huolellisesti piikattu paikoittainen tasoite, vesieriste, kiinnityslaasti) sekä kahitiiliseinien hionta (ohut tasoite, vesieriste, kiinnityslaasti, huolellisesti piikattu).

Lattian hionta oli oikein miellyttävä kokemus, hiomakoneen sai pidettyä mielestäni hyvin tasapainossa akusta huolimatta ja laikka, joka koneen mukana tuli, puri hyvin betonialustan päällä oleviin kerroksiin. Hiomajälki oli siistiä ja tasaista.

Seinän hionnassa konetta sai tasapainottaa ja kannatella enemmän, jotta hiomajäljestä sai tasaista. Laikka ei ollut ehkä optimaalisin tuolle seinäpinnalle, täytyy jatkossa testata myös toisenlaisilla laikoilla. Makitan betonihiomakone akkuineen on melko pitkä kokoonpano ja koin että ahtaissa paikoissa ei ole se kaikista näppärin kone, mutta toisaalta nurkat ja viemäriputkien tai hanakulmien ympärykset voi puhdistaa vaikkapa poravasaralla ja talttaterällä.

Imurin imuteho yllätti positiivisesti!

Imuteho riitti loistavasti betonin hiontaan, joka ei ole itsestäänselvyys tämän kokoluokan imureiden kanssa. Seinätasoitetta hioessa imuteho oli lähempänä ennakko-odotuksia; imuri tampatessaan päästää luonnollisesti vähän pölläyttämään hiomapölyä ympäristöön ja sen vuoksi on tärkeää muistaa huolehtia riittävästä pölynhallinnasta myös muilla keinoilla (työskentelytilan osastointi, alipaineistus hepa-suodattimellisella alipainekoneella). Tätä en kuitenkaan miellä miinuksena imurin osalta, nämä pölynhallintatoimet kuuluvat asiaan, oli työkalut mitkä hyvänsä.

Ja sitten se akkujen kesto. Hiomakoneeseen liitetty akku kesti yhtäjaksoista hiontaa laitteen täydellä teholla noin 10 minuuttia kerrallaan. Imurin akut kestivät 1,5–2 hiomakoneen akun kestoa, riippuen siitä tarvitsiko välillä käyttää imuria itsekseen. Neliöissä mitattuna yhdellä hiomakoneen akulla sai hiottua noin 2 m² melko puhtaaksi piikattua betonilattiaa ja seinää 1–2 m² kerrallaan riippuen tasoitteen määrästä alustassa.

Akkujen latausaika Makitan latauslaitteella oli 35–45 minuuttia ja akkuja saisi mielestäni olla vähintään tuplat, että tuollaisen kylpyhuonekokonaisuuden saisi mielekkäästi hiottua kohtuullisessa ajassa. Toisentyyppisessä hionnassa (esim. pienempien huoneiden lattiat, keittiön välitila tms. pienimuotoisempi työ) tämäkään ei esiintyisi ongelmana.

Yhteenveto

Mielestäni akkukäyttöinen betonihiomasetti soveltuu pienimuotoiseen remontointiin, esimerkiksi keittiön välitilan hiontaan tai vaikkapa erillis-wc:n lattian hiontaan. Ehkä jopa pienen makuuhuoneen lattian voi mielekkäästi hioa, mikäli siinä on ainoastaan kevyesti liima betonissa, ei tasoitetta. Pintamateriaalin purku tulisi kuitenkin olla suoritettu huolellisesti ja mahdollisimman puhtaalle pinnalle valmiiksi piikattu.

Näkisin että hifistelevä kotitarveremontoija, jolla on aikaa puuhastella, voisi olla potentiaalista kohderyhmää, tai vähäistä hiontaa sisältäviä huoneistoremontteja suorittava ammattiurakoitsija, joka arvostaa sitä, että sarjassa on myös muita yhteensopivia työkaluja (Bluetooth-liitos imuriin). Akkukäyttöisestä imurista pidän erityisesti ja aion jatkaa sen käyttöä myös ihan itsekseen, ilman siihen liitettäviä työkaluja. Johdottomuus on suuri plussa, kun toiminta-alue on suuri ja sokkeloinen. Mikäli hankin tulevaisuudessa myös muita Bluetooth-yhteydellä toimivia Makitan työkaluja (esimerkiksi käsisirkkeli, poravasara tms.), tulen kokeilemaan myös niitä imurin kanssa. Imurin imuteho on hyvä ja yllätyin että se on riittävä, jopa betonin hiontaan.

Hankittuani settiin muutaman lisäakun, aion jatkaa testausta huoneistoremontin parissa. Seuraavana aion hioa setillä huoneiston betonilattiat, huone kerrallaan. Osassa huoneita on lattiamatto liimattuna suoraan betonin pintaan ja osassa liimattu sauvaparketti. Nelilöitä on yhteensä noin 114 m² hiottavana, katsotaan saanko kaiken hiottua...

Aika ja runsas käyttö näyttää, mikä tulee olemaan akkujen ja koneiden kesto pidemmällä aikavälillä, mielenkiinnolla seuraan kehitystä ja kulumaa laitteissa. Märkätilat ja muut tasoitetut betonipinnat taidan suosiolla hioa jatkossakin verkkovirralla toimivilla työkaluilla, jotta työskentely on tehokasta, mieluisaa sekä järkevää.

Yleisarvosana imurille 5/5, hiomakoneelle 3/5 ja koko setille keskiarvo 4/5

Soveltuu käyttötarkoitukseensa pienimuotoisessa remontoinnissa, mutta monikäyttöisyys ja liitettävyys muiden sarjan laitteiden kanssa tuo huomattavaa lisäarvoa käyttäjälle.

ammattilaisen-tuotetesti-makitan-betonihiomasetti-40v-xgt-pakkaukset-krauta-ak

PLUSSAT:

 • Johdottomuus!!!
 • Imurin imuteho
 • Laitteiden ja akkujen teho
 • Bluetooth-yhteys toimii moitteettomasti
 • Hyvät käyttöohjeet (myös suomeksi)
 • Lattian hiominen todella miellyttävää ja ergonomista
 • Pölykaulus on tiivis ja toimiva
 • Monikäyttöisyys ja liitettävyys myös muihin sarjan koneisiin
 • Kuluvien osien vaihtomahdollisuus (esim. pölykauluksen harjat)

MIINUKSET:

 • Akkujen kesto tositoimissa voisi olla hieman pidempi
 • Hiomakone hieman kömpelö laitteen kokonaispituuden takia
 • Seinän hiomisessa hiomakonetta joutuu tasapainoittamaan / kone on hieman takapainoinen (akku painaa)

Testaaja: Noora Kuronen, Kasbitek Oy

Hanki työkoneet betonin hiontaan K-Raudasta: