K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Ammattilaisen tuotetesti: Märkä-kuivaimuri Nilfisk Attix 33-2H IC

Päivitetty 28.04.2022

Ammattilaiset testaavat K-Raudan työvälineitä kuukausittain. Tällä kertaa Rasmus pääsi kokeilemaan Nilfiskin uutta märkä-kuivaimuria. "Olen purkufirmassa töissä oleva nuori mies joka käyttää vapaa-aikansa työkalujen kuolaamiseen, joten arvonnan voittaminen oli luonnollisesti erittäin mukava yllätys."

tuotetesti-marka-kuivaimuri-nilfisk-attix-33-2h-ic-k-rauta-autossa-ja-kohteessa

Olin lukenut kyseisestä imurista jo vaikka mitä ennen kuin sitä oli edes arvottu. Kyseisestä mallista ei ihan hirveästi tietoa löytynyt, mutta imurin toisen värisistä sisaruksista kylläkin. Imurihan on käytännössä lähes sama vehje kuin Makitan, Milwaukeen, Flexin ja Mirkan saman muotoiset mallit erona tässä hienompi pölyluokka. Tämä on ainoa näistä, joka toimii myös asbesti-imurina.

Kun hain joulukuun puolivälissä Espoon keskuksen K-Raudasta Nilfisk Attix 33-2H IC -imurin, olin jo siitä selvittänyt aika paljon itsenäisesti, mutta silti se oli pakko ottaa puolison kauhuksi kotiin olohuoneen keskelle tutkittavaksi ennen työmaalle vientiä. Siinä sitten ihmettelin, että vaikka onkin asbestitöihin sopiva imuri, niin miksi siinä on suoraan tehtaalta asbestitarrat kiinni, voihan sitä muuhunkin käyttää. Minä en tee asbestitöitä, mutta en valita korkeasta suodatusluokasta. Tarrat lähti onneksi irti helposti ja niitä oli lisää laatikossa.

Vetoaisa lisävarusteena

Seuraavana päivänä, kun kannoin imurin takaisin autoon, ihmettelin, että miksi siinä ei ole mitään vetoaisaa mukana. Imuri on mukavan kevyt, mutta hakkaa polveen, mikä oli hiukan ärsyttävää. Olin töissä tottunut Hiltin uuteen VC-40 imuriin, jossa on teleskooppikahva, joka ei vie yhtään ylimääräistä tilaa ja helpottaa siirtelyä. Vetoaisan voi ostaa lisävarusteena, mutta mielestäni sen pitäisi olla vakiovaruste, heittäköön pois ken ei tarvitse. Väittäisin, että suurimmalle osalle ihmisistä vetoaisa olisi mieluisa lisä, kun ei tarvitsisi kumarrella tai kantaa imuria käsissä.

Töihin saavuttuani oli sama kiroilu vetoaisan puutteesta, mutta onneksi sisälle päästyäni pärjäsi, kun veteli letkusta perässään. Renkaat rullaavat hyvin, kunhan on tasainen ja melko puhdas pinta.

tuotetesti-marka-kuivaimuri-nilfisk-attix-33-2h-ic-k-rauta-kaytossa

Ensimmäiseksi halusin kokeilla imurin tehoja toden teolla, joten laitoin sen kiinni isoon Scanmaskinin lattiahiomakoneeseen. Tässä imuri pääsi näyttämään parasta puoltaan, tehoa siinä nimittäin riitti. Vaikka jälki ei ollut niin hyvää kuin mitä isolla imurilla olisi tullut niin mitään pölypilviä ei kyllä päässyt nousemaan ja se riitti vakuuttamaan minut. Lopetin kuitenkin pelleilyn ja laitoin imurin kiinni Hiltin DG-150 käsihiomakoneeseen. Nupit kaakkoon imurissa ja työ oli käytännössä pölytöntä.

Mukavaa, kun pystyy välillä olemaan maskitta

Hiomista oli paljon tiedossa. Oma imurin käyttöni oli aika intensiivistä; paljon seinien ja lattioiden hiomista, jossa imurilla ei ollut kyllä missään kohtaa ongelmaa pysyä mukana, mutta pölypussit täyttyivät valitettavan nopeasti. Tiesin, että omassa työssäni pöly ei tule koskaan loppumaan ja että pitkän päälle tulee halvemmaksi ostaa esierotin kuin jatkuvasti lisää pölypusseja. Olin joskus aiemmin käyttänyt Dust Deputyn esierottimia ja ne toimivat hyvin. Olin nähnyt heiltä Festool imurien päälle menevän mallin ja tiesin että tähän Nilfiskiin saa adapterin Systainereille, koska olin sen nähnyt Flexin ja Makitan malleissa tästä imurista. Valitettava totuus purkutöissä on pölyn loputtomuus, enkä halunnut laittaa mitään erillistä erotinta, joka olisi toinen perässä vedettävä kömpelö ja ärsyttävä osa arsenaalia. Päälle lukittuva malli kulkee näppärästi imurin mukana kaikkialle. Nyt imuri pääsee loistamaan erinomaisella imullaan ja käyttökustannukset pysyvät kohtuullisina.

Ihmeellistä on se, että tämän laatikkoadapterin joutui ostamaan tähän Nilfiskin lippulaivamalliin erikseen, mutta eri värisissä malleissa se tulee vakiona. Niin monella on Systainereita jossain, ja tämä adapteri helpottaa työkalujen saamista työmaalle, kun ne kulkevat kätevästi imurin päällä ja imurista saa kätevän pienen työtason kun siinä on muutama laatikko päällä. Sitten kun vielä löytyisi jokin paikka imurissa mihin suulakkeen ja muut tarvikkeet saisi kiinni niin ne eivät unohtuisi autoon tai toiselle puolelle työmaata.

Imurissa on käyttöä helpottavia toimintoja,

kuten automaattinen suodattimen puhdistus ja työkalulla toimiva käynnistys. Väittäisin automaattisen suodattimen puhdistuksen toimineen hyvin, mutta on hankala sanoa sitä varmaksi, kun pölypussi kaappasi suurimman osan sisälleen. Muutaman kerran vilkaisin suodatinta ja siitä vähän pölyä taputtelin pois, mutta koskaan se ei kerennyt tukkeutua. Työkalulla toimiva käynnistys puolestaan toimi oikein hyvin. Imuri käynnistyi heti, kun työkalukin ja pysyi päällä hetken työkalun sammuttua, joten mitään ei päässyt karkaamaan. Oli mukavaa, kun ei tarvinnut ravata imurilla vähän väliä, vaan se oli aina valmiina, kun sitä tarvitsi. Bluetooth-mahdollisuutta imurissa ei suoranaisesti ole, mutta sitä varten on imurin pistorasiaan laitettavat donglet, jota melkein kaikilta työkalumerkeiltä jo löytyykin.

Imurin märkäimun testaus

Tämä imurihan on myös märkäimuri. Kaikkeen sitä piti siis kokeilla. Itselläni on melko kuivat hommat, joten en sillä päässyt imuroimaan kuin pari lätäkköä, mitkä katkenneesta sadevesiputkesta oli sisälle tullut. Imemisessä ei ollut taaskaan mitään ongelmia, mutta kun halusin tyhjentää vedet, jätin tietenkin imurin yläosan työpisteelle, jolle olin palaamassa, ja otin pelkän säiliön mukaan, kun en halunnut vetää piuhoja ja letkuja turhaan kasaan. Imurin säiliö on niin laakea, että vedet meinasi tulla päälleni kävellessäni, kun vesi alkoi astiassa aaltoilemaan. Annoinkin imurin sahurikaverilleni muutamaksi päiväksi lainaan. Hän lotrasi lietteen ja veden kanssa ja sanoi samaa, että hyvin se kyllä imee, mutta tyhjennys voisi olla helpompaa.

Yhteenveto

Tykkään kyllä Nilfiskin märkä-kuivaimurista kovasti ja sille on paljon käyttöä, mutta se ei tunnu loppuun asti ajatellulta paketilta. Tarvikkeille ei ole minkäänlaista paikkaa, ja asia, joiden kuvittelisi olevan imurissa vakiona, ovat lisävarusteita, jotka pitää ostaa erikseen. Itse sain imurista pienen pähkäilyn ja kokeilun kautta erittäin hyvin minulle toimivan paketin, mutta mielestäni tehtaalta tullessaan se on keskeneräisen tuntuinen tuote.

Imurin plussat:

 • Imuteho hyvä
 • Suodatin pysyy hyvin puhtaana
 • Kevyt
 • Melko hiljainen
 • Kompakti

Miinukset:

 • Ärsyttävän matala
 • Laakea säiliö
 • Tarvikkeet eivät kulje mukana

Testaaja: Rasmus Lampinen, Puramex Oy

Osta Märkä-kuivaimuri omaksi K-Raudasta 

Tilaa ammattilaisten uutiskirje

Hyötyä ja tietoa uutuuksista – uutiskirjeen tilaaminen kannattaa

k-rauta-pro-kuva-tyomies-pakettiautossa

SAAT TIETOA:

 • Uutuuksista ja ajankohtaisista tuotteista
 • Työtä helpottavia asiantuntijavinkkejä
 • Tietoa uusista työvälinetesteistä
 • Myös muuta hyödyllistä ammattiasiaa
Tilaa veloituksetta sähköpostiisi