K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Tuotetesti: Pensasleikkuri Makita DUN461WZ 18V LXT ja akkupaketti

Päivitetty 09.08.2022

Kuluttajat testaavat kuukausittain K-Raudan uusia työvälineitä. Makitan akkukäyttöinen pensasleikkuri pääsi testiin omakotitalon noin kolme metriä korkean orapihlaja-aidan leikkauksessa. Katso testaajan havainnot laitteesta!

tuotetesti-pensasleikkuri-makita-dun461wz-ja-akkupaketti-k-rauta-leikkuri-tuotekuva-alkuun

Sain testattavakseni Makitan akkukäyttöisen pensasleikkurin. Mukana tuli myös kahden akun pikalaturi ja kaksi 6,0Ah akkua.

Kävin noutamassa näppärästi tuotteet lähimmästä K-Raudasta. Testihenkilönä toimi kolmekymppinen omakotitaloelämää viettävä nainen.

Pensasleikkurin pakkaus oli melko pitkä, mutta mahtui hyvin normaaliin henkilöautoon, kun yhden takapenkin kaatoi. Hankaluuksia olisi voinut syntyä, jos olisin ollut julkisilla liikennevälineillä liikkeellä – olihan toisessa kädessäni vielä Makitan akkupaketin salkkukin.

Käyttöönotto

Pensasleikkurin käyttöönotto oli todella helppoa. Oikeastaan vain teräsuojus tuli ottaa pois, akku kiinni ja leikkuri oli käyttövalmis. Kahden akun pikalaturi latasi akut täyteen alle tunnissa, joten hommiin pääsee tarvittaessa nopeastikin.

Ensimmäiseksi testipäiväksi valikoitui sateen jälkeinen pilvipoutainen iltapäivä, lämpötilan pysytellessä parinkympin paikkeilla. Koekaniiniksi pääsi noin kolme metriä korkea orapihlaja-aita.

Käyttö

tuotetesti-pensasleikkuri-makita-dun461wz-ja-akkupaketti-k-rauta-leikkuri-kaytossa

Pensasleikkuri leikkasi vaivattomasti orapihlaja-aidan hieman vielä sateen jälkeen kosteita lehtiä ja oksia. Terät tuntuivat erittäin teräviltä ja laadukkailta. Arvioisin, että leikkuri jaksoi leikata noin naisen etusormen paksuista oksaa.

Johdollista pensasleikkuria käyttäneenä oletin, että akkukäyttöisen laitteen ääni olisi hiljaisempi. Laitteen käyntiääni oli kuitenkin yllättävän kova. Ei kuitenkaan niin kova, että allekirjoittanut olisi tarvinnut kuulosuojaimia. Ääni oli samaa luokkaa kuin johdollisessa pensasleikkurissa.

Orapihlaja-aita oli nopeasti leikattu ja noin kolmen metrin korkuisesta aidasta lähti parhaimmillaan metrin verran. Leikkurin nivelletyn terän kääntyessä noin 90 asteen kulmaan korkeammankaan aidan leikkaukseen ei ole tarvetta tikkaille, joita olen aiemmin käyttänyt. Leikkaus sujui huomattavasti nopeammin kuin tikkaiden kanssa ja oli todella paljon vaivattomampaa, kun ylimääräiset tikkaiden siirrot yms. jäivät pois. Teleskooppivartta oli helppo säätää ja uskoisin, että pidempi henkilö voisi ulottua leikkaamaan jopa neljä metrisen tai yli aidan päälliosaa ilman ongelmia.

Myös aidan sivut oli helppo muotoilla nivelletyn terän ansioista. Onnistuu leikkaus toki terän ollessa täysin suoranakin.

Leikkauksen loppuvaiheessa laitteen paino alkoi hieman tuntumaan käsissä ja hartioissa. Laite tuntui ehkä hieman raskaalta kuntosalia välttelevälle naishenkilölle, etenkin teleskooppivarren ollessa säädettynä pisimmälle asetukselle. Laitteen paino akun kanssa on siis noin kolmisen kiloa. Meillä leikattavaa kolme metriä korkeaa aitaa oli noin 20 metriä joka sivulta, mutta pidemmän aidan leikkauksessa verryttelytauko tai pari voisi olla paikallaan, niinkuin varmasti jokaisen pensasleikkurin kanssa työskennellessä.

Akkua emme saaneet tällä leikkauskerralla loppumaan - vaikka toinen akku oli varalla - joten virrankulutuskin vaikutti maltilliselta tehokkuuteen nähden.

Tämä toimii myös loistavasti matalampien pensaiden leikkaukseen. Muotoilu ja pensaan hoitoleikkaus on helppoa, kun teleskooppivarsi on säädettynä lyhimmälle asetukselle. Silloin myöskään laitteen paino ei tuntunut niin raskaalta.

Yhteenveto

tuotetesti-pensasleikkuri-makita-dun461wz-ja-akkupaketti-k-rauta-leikkuri-kaytossa-2

Laite oli huomattavasti mukavampi käyttää kuin vanha johdollinen pensasleikkuri/tikkaat-yhdistelmä. Vanha pensasleikkurimme joutaa nyt kiertoon, sen verran tyytyväinen olen tähän nivellettyyn versioon. Odotan innolla, että pääsen kokeilemaan tätä tuija-aidan leikkaukseen myöhempänä leikkausajankohtana.

Plussat

  • helppo käsitellä ilman johtoja
  • kätevä nivelletty terä, korkeammankin aidan leikkaus onnistuu ilman tikkaita
  • terävät, laadukkaat terät
  • jämäkkä, helposti ja portaattomasti säädettävä teleskooppivarsi
  • akut yhteensopivia muiden Makitan runkojen kanssa

Miinukset

  • hieman raskas käsitellä
  • hankala säilyttää kokonsa puolesta
  • melko kova käyntiääni
  • voisi sisältää olkahihnan tai vastaavan

Osta akkukäyttöinen pensasleikkuri omaksi K-Raudasta 

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje