K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kiinnitys kipsilevyyn: Näin onnistut kipsilevyyn kiinnittämisessä!

Päivitetty 25.04.2020

Kiinnitys kipsilevyyn on helppo homma. Tärkeintä kipsilevyyn kiinnittämisessä on kuitenkin tietää pari tärkeää asiaa, kuten koolausten paikka ja oikean kiinnikkeen valinta. Katso vinkit ja onnistu kipsilevyyn kiinnittämisessä.

Kiinnitys kipsilevyyn alkaa koolausten selvittämisellä

Koolausten, eli puisten rakenteiden paikka vaikuttaa olennaisesti kipsilevyyn tehtäviin kiinnityksiin. Ennen kuin aloitat kipsilevyyn kiinnittämisen, selvitä siis koolausten paikat.

Varmista putkien ja sähköjohtojen paikat etukäteen

Kun materiaali on tunnistettu, on aika tehdä kiinnitys. Muista ennen kuin poraat seinään reikiä, varmista, ettei seinän sisällä ole vesi- tai kaasuputkia tai sähköjohtoja porauskohdassa. Seinän sisällä olevien putkien ja johtojen paikantamiseksi on saatavana tarkoitukseen suunniteltuja elektronisia tunnistimia.

Kipsilevy- ja puuseiniin reikä syntyy pienitehoisellakin poralla, mutta kiviseinän kanssa tarvitaan tehoa ja iskuporakone. Valitse poran terä seinän mukaan: kipsilevyyn ja puuhun puree tavallinen terä, kiviseinään vain kovapalaterä. Terän koko valitaan propun koon mukaan ja proppu valitaan kiinnitettävän mukaan.

Kipsilevyyn kiinnitys: Kevyt vai raskas kiinnitettävä?

Kun koolausten paikka on selvinnyt, tulee seuraavaksi huomioida kipsilevyyn kiinnitettävän esineen paino.

Mikäli kyseessä on kevyt kiinnitettävä ja siihen ei kohdistu suurta painetta, sen voi oikeilla välineillä kiinnittää haluamaansa kohtaan.

Raskaiden kiinnitettävien kohdalla kiinnitys suositellaan tehtäväksi koolauksiin. Jos koolaus sattuu kohdalleen, niin telineiden kiinnittämiseen käytetään tavallista kupukantaista puuruuvia.

Mutta kuten yleensä käy, niin ainakin osa kiinnityskohdista ei osu koolaukseen – ja silloin tarvitaan levyseinille sopivia kiinnikkeitä.

Tunnista materiaali Sormatin kätevällä seinämateriaalin tunnistus-vinkeillä.

Jos tarvitset vinkkejä kipsilevyseinän paikkaamiseen, katso kätevät ohjeet täältä.

Näin seinätulppa toimii: Katso ja valitse sinulle sopivin

Näin seinätulppa toimii: Katso ja valitse sinulle sopivin